Jak v ČR dopadl první větší pokus o smyslupné využití otevřených dat?

Včera v dopoledních hodinách v Praze proběhlo vyhodnocení soutěže Společně otevíráme data, společné akce Fondu Otakara Motejla, VŠE a Matematicko-fyzikální fakulty UK. Jak dopadl první hromadný pokus o vytvoření smysluplných aplikací postavených na otevřených datech?
Data veřejného a soukromého sektoru začínají být volně k dispozici na internetu ve strukturované a strojově čitelné podobě, jejich využití je ale u nás zatím v plenkách. Smyslem soutěže proto bylo ukázat přímo v praxi, jaké užitečné informace a služby otevřená data mohou nabídnout.

Výsledkem je dvacet pět aplikací usnadňujících orientaci ve společensko-ekonomické realitě jako třeba v evropských dotacích nebo obchodních vztazích firem v ČR, nabízejících praktické služby ve zdravotnictví, dopravě či pro handicapované nebo poskytujících geodata a informace o životním prostředí a kriminalitě.

Z aplikací přihlášených do soutěže byly čtyři v kategorii studentské a dvacet jedna v kategorii pro veřejnost. Čtyři aplikace nabízejí služby pro handicapované, osm aplikací je mobilních, sedmnáct nových a osm aktualizací starších verzí. Šestnáct aplikací použilo otevřená data a devět svá data zpřístupnilo jako otevřená. Výherci si odnesli za první ísto 20 000 Kč, za druhé 15 000 a za třetí 10 000 Kč.

Vyhrály evropské fondy a vyhledávač lékáren

Na prvním místě se v soutěžní kategorii pro veřejnost umístila aplikace Fondyeu.eu z dílny občanského sdružení Naši politici. Projekt umožňuje jednoduše vyhledat vztahy mezi příjemci dotací, vlastnickou a personální strukturou příjemců, veřejnými zakázkami a politiky i lobbisty.

stručně o aplikaci:

„V nové verzi je výrazně rozšířen okruh informací o příjemcích dotací. Veřejnost se tak dozví o hospodářských výsledcích i registrovaných oborech podnikání příjemců dotací. Parametrické vyhledávání například umožňuje filtrování příjemců dotací podle toho, zda se jedná o polostátní, státní či soukromé firmy. Nově lze i stahovat vybraná data v otevřeném datovém formátu csv,“ komentuje Jiří Fiala z občanského sdružení Naši politici.

V kategorii pro studenty zvítězil portál Najdi-lekarnu.cz, který poskytuje aktualizované informace o všech registrovaných lécích a všech lékárnách. Pacienti jsou tak informováni o výši doplatku před návštěvou lékárny.

stručně o aplikaci:

Zvláštní cenu Nadace Vodafone získala aplikace Vozejkmap, která vznikla na základě potřeby najít na jednom místě všechna bezbariérová místa v ČR a mít možnost databázi jednoduše rozšiřovat a aktualizovat.

stručně o aplikaci:

Podle Petry Černé z České asociace paraplegiků – CZEPA byla úvodní zdrojová data sbírána manuálně z veřejně dostupných zdrojů souběžně s vývojem aplikace a další jsou doplňovány vozíčkářem – administrátorem. Po startu projektu bylo letos v březnu v databázi přibližně 700 míst, nyní jich je okolo 4000.

Zaujalo nás

Ačkoli nemůžeme kritizovat rozhodování komise, která hodnotila celospolečenskou prospěšnost či udržitelnost a aktualizovatelnost dat, z pohledu technologií a byznysu nás s výjimkou vyhledávače evropských fondů více zaujali následující projekty, které se umístily na nižších příčkách:

„Přihlášených aplikací bylo hodně a vybírat mezi nimi opravdu nebylo lehké. Za každou z nich stojí zajímavá myšlenka či nápad. Všechny dokládají, jak obrovský potenciál má využití otevřených dat, a jen potvrzují známé zjištění, že na nejlepší využití vašich dat přijde někdo jiný. Kéž by si to uvědomili i ti, kteří svá data jako otevřená dosud nepublikují,“ komentuje Jiří Peterka, jeden ze členů poroty soutěže.

Souvislosti

Na to, že podobná soutěž zaměřená na otevřená data probíhala poprvé, není výsledek špatný, skutečně atraktivních a užitečných aplikací se ale upřímně přeci jenom sešlo spíše a ve srovnání se zahraničím máme co dohánět.

Otevření dat nabývá na urgentnosti v souvislosti se schválením aktualizace směrnice EU z roku 2003, která členským státům ukládá do července roku 2015 přijmout právní opatření pro zveřejňování informací veřejného sektoru ve strojově čitelném formátu a zajistit jejich opakované použití.

Za posledních pět let vznikly ve světě tisíce obdobných aplikací, postavených na otevřených datech a nabízejících společensky prospěšné a ekonomicky přínosné služby. Česká republika stojí v tomto směru zatím stále na počátku.

Exit mobile version