Jak ve firmách optimalizovat záplatování softwaru

Oprav zranitelností se v poslední době vydává velmi mnoho. Na jednu stranu to znamená, že dodavatelé berou bezpečnost mnohem vážněji než ještě před pár lety. Na druhé straně s sebou tento trend nese i zvýšenou zátěž i pro firemní administrátory.

S nejistou bezpečnostní politikou některých dodavatelů softwaru nelze přímo nic dělat, je nicméně možné stanovit určité priority, které umožní i s omezenými zdroji postupovat celkem efektivně. Tipy pro optimalizaci tohoto procesu se nedávno pokusil shrnout Amol Sarwate, ředitel výzkumu zranitelností ve společnosti Qualys.

Jaké jsou hlavní problémy správy a jak je překonávat?

Je také dobré si neustále uvědomovat, že žádné řešen pro zjednodušení správy není samospasitelné. Zde hlavně platí, že:

Je-li to technicky možné a ekonomicky únosné,
nepřetěžujte servery příliš mnoha produkty od jednotlivých dodavatelů,
vyhraďte různým podnikovým aplikacím dedikované servery. Opravy různých
dodavatelů spolu mohou kolidovat. Závažnost tohoto problému sice
postupně klesá, přesto však stále existuje.

Jak se chovat v kritických momenech a na co si dát pozor

Zde platí tři jednoduchá pravidla + obrnit se notnou dávkou trpělivosti.

  1. Při neexistenci řešení výrobce buďte opatrní. Instalace záplat od třetích stran je krajní řešení, přistupujte k nim pouze v případě absolutní důvěry k subjektu, který ji vydal, a když je jinak problém kritický. Raději se řiďte pokyny původního dodavatele softwaru.
  2. Pozor na vypršení licencí k softwaru; po tomto datu záplaty obvykle přestanou být k dispozici. Výsledkem může být chaos (respektive, nefunguje-li správně systém pro správu aktiv, chaos už nastal).
  3. SCADA a další řídicí či průmyslové systémy dnes stále častěji běží ne na speciálních OS, ale na upravených verzích Windows či Linuxu. Instalace záplat od Microsoftu či linuxových distribucí nemusí být možná. Je třeba tlačit na dodavatele systému, aby vydávané opravy rychle upravil/překompliloval pro své stroje. Lze-li instalovat standardní záplatu např. od Microsoftu, požadujte po dodavateli systému nějaké pokyny a záruky.
Exit mobile version