Jak získat peníze online? Odpovědi nabídlo FinTech Forum 2015

Potřebujete rychlejší přístup k penězům online, k pojistkám online nebo chcete vydělat jako dodavatel IT na řešení, které je umožní poskytovat? Odpovědi na tyto otázky dala mezinárodní konference FinTech Forum, která se konala 18. až 19. listopadu 2015 pod záštitou britské ambasády v Praze. FinTech je zkratkou pro technologie pro finančnictví a sdružuje subjekty, které investují do sektoru bankovních a finančních služeb.
Jde o využití IT (moderních) technologií ve službách poskytovaných bankami, pojišťovnami a investičními společnostmi. Příkladem může být dokonalejší zabezpečení online plateb nebo o analýzu velkého objemu dat, umožňující poskytovat nabídku na míru jednotlivým klientům.

Investice do FinTechu celosvětově prudce rostou, jen v Evropě mezi lety 2013 až 2014 o 215 procent. Nejvíce se odvětví rozvíjí právě ve Velké Británii a Irsku, na které připadá 42 procent všech evropských investic. Velká Británie je přitom dobrým místem i pro startupy (ve spolupráci s CzechTrade), kde začít v IT podnikat.

Kdo může ve FinTech uspět?

Mezi technologie, se kterými mohou i české firmy a startupy z boomu Fintech těžit, patří například strojové učení a cognitive computing neboli napodobování lidské kognitivní schopnosti v oblasti učení a úsudku pomocí umělé inteligence, big data a jejich analýza, oblast digitálních měn typu bitcoin, nebo mobilní a elektronické placení.

Třeba londýnská společnost ClusterSeven zjistila, že kvůli špatně nastaveným a spravovaným excelovským tabulkám přicházejí firmy o mnoho peněz. Jedna nejmenovaná banka dokonce kvůli tomu přiznala finanční ztrátu ve výši šesti miliard dolarů (přes 150 miliard korun). Na základě těchto negativních událostí nabízí ClusterSeven větší kontrolu zásadních podnikových tabulek a dalších podobných aplikací, které jsou spravovány mimo firemní IT centrálu. Díky tomu tato londýnská firma získala zákazníky z předních světových bank a vedle toho má klienty i v dalších sektorech, jako je například energetika.

Na konferenci byly prezentovány produkty startupů, jako například velmi známý počítač Rapsberry Pi, plně funkční horské kolo (z kovu) plně vytvořené na 3D tiskárně, chytré hodinky a další.

„Česká republika patří v Evropě mezi lídry v oblasti inovací plateb. Nyní mají zástupci českých startupů skvělou šanci získat zajímavé informace a know-how od britských firem, jejichž řešení banky začaly reálně používat,” dodal na konferenci FinTech Forum Jakub Lelek, který má na obchodním oddělení britské ambasády v Praze na starosti sektor FinTech. Pro bližší informace jej můžete kontaktovat e-mailem či telefonním čísle 257 402 278.

Exit mobile version