Jaká je vlastně cena Dellu a co si od investice slibuje Microsoft?

Kolem americké společnosti Dell se dějí zajímavé věci. Několikrát „ozdravovaná“ společnost se za podivných okolností stahuje z burzy, kolem prodeje investiční skupině Silver Lake Management, která se specializuje na private equity kapitál, panují nejasnosti. Vykrucuje se i samotný Dell, který si na poslední chvíli najal konzultanty, aby znovu prověřili, že nebylo možné získat lepší nabídku. Do celé věci se navíc zapojil Microsoft, který hodlá do Dellu investovat astronomickou částku, aniž by to vypadalo, že má připravenou nějakou koncepci.
Obchod se Silver Lake poněkud vázne, Dell má totiž strach, aby obří transakci neodskákalo vedení firmy žalobami držitelů jeho vlastních akcií. Aby měla firma krytí, podala formálně návrh na přezkoumání nezávislým analytikem (Evercore Partners), který má prověřit, zda li neexistuje lepší nabídka. Kmenovým konzultantem v této záležitosti není nikdo jiný než kontroverzní banka JP Morgan Chase.

Hra o čas

Samotný Dell v současné chvíli rozhodně nepředstavuje toho váhavého střelce, jak upadající hvězdu mezi největšími výrobci PC charakterizují jeho rozhodnutí na trhu. Firma poměrně promptně vytvořila výbor na prozkoumání položené nabídky a činí se, aby to měla odbyté co nejrychleji. Nabídka sama o sobě představuje jednu z největších transakcí, které na trhu proběhly od dob americké hypotéční krize. Situace je o to kurióznější, že se nyní pohybujeme v předvečer očekávání krize další.

Dell dnes padá ze všech možných žebříčků (například Gartner, IDC) o prodejích PC, společnost se za poslední roky posunula z jedničky na třetí místo a postupně dále klesá na ještě nižší příčky. O trh, který místo toho aby rostl, se vlivem postupného nasycení a nastupující recese spíše zmenšuje, se perou agresivnější hráči a Dellu zastiňuje jeho místo na slunci především agresivní asijské Lenovo a domácí obr jménem Hewlett-Packard. Důvod proč je v zájmu firmy skoncovat celou záležitost s prodejem co nejdříve, je nejen nejistá pozice na trhu, ale hlavně ztráta důvěry investorů. Hodnota firmy na burze klesla oproti roku 2012 do minulého týdne o 40 procent, což je již poměrně alarmující. Po oznámení prodeje sice cena opět začala rychle stoupat, ale to je záležitost jen dočasná (hodnota firmy je dnes něco přes 22 miliard USD).

Jak s celou situací souvisí Microsoft?

Snahou skupiny Silver Lake je co nejrychlejší převzetí firmy a stažení jejích akcií z burzy. Na to ale sama nestačí, diskutuje proto s potenciálními partnery, kteří by se chtěli na koupi aktivně podílet.

Redmondský technologický obr by se rád do celé transakce aktivně zapojil jako jeden z takovýchto partnerů, možná dokonce jako jediný, kapitál na to rozhodně má. Microsoft se sice nevyjádřil zcela konkrétně, ale naznačil, že je ochotný přispět na úspěšně dovršenou koupi jednou až třemi miliardami dolarů (asi 58 mld. Kč). Také spolupráce se Silver Lake pro firmu není úplně nová, poprvé na sebe narazili v souvislosti se Skypem.

Samotná motivace Microsoftu je trochu záhadná, pravdou je, že se firma začala v loňském roce více orientovat na hardwarový trh, což demonstrovala uvedením tabletu Surface. Microsoft má navíc dost vlastních problémů, mezi kterými vede útěk uživatelů od platformy Windows k alternativám na tabletech a praktická totální ztráta kdysi velmi slušné pozice na mobilním trhu. Z této perspektivy Microsoft potřebuje jediné, totiž buď zázrak, geniální obchodní plán anebo, což je mnohem reálnější, nakoupit s včas dostatečnou novou zákaznickou bázi. V situaci kdy si kanibalizací trhu svých dosavadních partnerů udělala firma nové nepřátele, mohla by se v tomto směru podpora Dellu do budoucna hodit, otázkou ovšem zůstává, co může Dell Microsoftu vůbec nabídnout.

Problém je v tom, že síla Dellu dnes již dávno není v koncových produktech (a třeba s tablety a telefony se mu vlastně nedařilo nikdy), ale spíše v serverových a storage řešeních pro SMB a středně velké firmy, kde se snaží výrobce konkurovat především cenou. Uvažuje ale Microsoft právě tímto směrem?

Exit mobile version