Jaké notebooky a PC se nyní nejvíce prodávají?

Které modely přenosných i stolních počítačů patří v současné době mezi nejprodávanější v korporátním sektoru i pro domácí kanceláře? Svoje aktuální bestsellery představují společnosti Acer, Dell, Fujitsu a Lenovo.

Firemní segment

Lenovo Ideapad L340
Lenovo Ideapad L340

Neprodávanějším modelem od Lenova je v současné době Lenovo Ideapad Gaming L340-15IRH s procesorem Core i5 H deváté generace, 8GB RAM, 512GB SSD a dedikovanou grafickou kartou Nvidia GTX1650, aktuálně dostupný zhruba od 16 tisíc bez OS nebo 17 tisíc s Win10Home, a to včetně DPH. „Je určen primárně pro hraní her, ale díky výkonné kombinaci komponentů ho pořizují i firmy, uplatnění najde i při náročnějším využití jako úprava fota, střih videa a CAD. Tajemství jeho oblíbenosti spočívá také v neskutečně nízké ceně,“ konstatuje Pavel Janich ze společnosti Lenovo. Díky dostupnosti modelu bez předinstalovaného OS Windows si prý firmy mohou také snadno dokoupit operační systém Windows 10 Professional, pokud ho vyžadují.

Dell Latitude 5400

Mezi notebooky Dell je nejprodávanějším modelem pro firmy Latitude 5400, v konkrétní konfiguraci dostupný od 22 tisíc korun s DPH. Je to kompaktní 14palcový notebook vybavený antireflexním FHD displejem, procesory Intel Core 8. generace a až 1TB SSD diskem. „Má vyztužený polymerový zadní kryt displeje z uhlíkových vláken, což podtrhuje jeho předurčení pro práci na cestách. Je to zlatá střední třída byznysových notebooků,“ shrnuje hlavní přednosti Petr Zajíček ze společnosti Dell Technologies.

U Aceru je v řadě TravelMate, primárně určené pro náročné firemní nasazení, nejprodávanějším ultramobilní TravelMate P6 s celokovovým odolným šasi, dokovatelný přes USB/C –

Acer TravelMate P6

Thunderbolt 3 rozhraní a širokou škálou konfigurací od základních až po maximálně vybavené s procesorem Core i7, 16GB paměti, 1TB SSD diskem, dotykovým matným FHD displejem a LTE modemem. Jeho cena začíná na 36 tisících s DPH. Součástí standardní nabídky všech produktů TravelMate pro profesionální zákazníky je dvouletá onsite záruka a program Reliability Promise. „Našim produktům věříme – pokud se v prvním roce přece jen ale objeví závada, uživatel kromě opraveného notebooku obdrží finanční bonus ve výši ceny nového notebooku – nabídka platí právě pro firemní zákazníky a podmínkou je registrace produktu,“ upozorňuje Lubomír Perutka ze společnosti Acer.

Fujitsu U759

Z notebooků pro firmy je u Fujitsu nejprodávanější modelová řada U7. Je to řada Ultrabooků s třemi variantami velikosti displeje, tenký, lehký, s bohatou konektivitou a kvalitním zpracováním ze slitiny hořčíku/hliníku. „Navíc nespornou výhodou oproti konkurenci je například možnost uživatelské výměny baterie – tedy není potřeba volat servis či zařízení někam nosit, koncový uživatel si baterii může vyměnit sám během pár vteřin,“ popisuje Samy Khaleg ze společnosti Fujitsu. Modely Fujitsu U7xx startují s cenou zhruba od 34 tisíc s DPH. U pevných počítačů je u Fujitsu nejprodávanějším modelem Esprimo řady P5 – tedy desktopové provedení klasického počítače, modelová řada P5 má podle výrobce nejlepší poměr cena/výkon.

Domácí kancelář

Acer Swift 3

Acer uvedl na trhu trh inovované modely řady Swift 3, které jsou velmi populární pro své tenké a lehké provedení. „Mezi společné vlastnosti patří nízká váha 1,2 kg, tenký profil 16mm, celokovové provedení, kompaktní rozměry s minimalistickým rámečkem kolem displeje a USB-C nebo Thunderbolt 3 dokovatelnost,“ vyjmenovává Lubomír Perutka. Nabídka zahrnuje notebooky s procesory intel 10. generace a s displeji 14“ FHD případně s inovativním displejem 13,5“ s poměrem stran 3:2 a 2k rozlišením 2256×150, řadu Swift 3 pak doplňují modely s AMD procesory Ryzen 4. generace. Cena, v závislosti na konkrétním modelu, začíná již na hranici 10 tisíc s DPH.

Dell Vostro 5000

„Pokud se budeme bavit o domácích kancelářích, jako prostoru pro homeoffice, pak u firemních zaměstnanců je to stále Latitude 5400, který si s sebou lidé, díky jeho kompaktní velikosti snadno přinesou z práce domů,“ říká Petr Zajíček. V případě živnostníků a malých podnikatelů je to podle Zajíčka model Vostro 5570 s cenou zhruba od 16 tisíc s DPH, který je oblíbený je pro svou univerzálnost, kdy dokáže uspokojit požadavky na kvalitu obrazu, konektivitu, výkon i bezpečnost. Pro domácí kanceláře je také důležitá 15palcová úhlopříčka a numerická klávesnice.

Pokud pomineme skupinu nejlevnějších a méně výkonných notebooků, pak je velmi žádaným

Lenovo Ideapad S540

Lenovem ultratenký a celokovový IdeaPad S540-15IML, s cenou začínající na zhruba 18 tisících korun s DPH, s procesorem Core i5 10. generace, 8 GB RAM, 512 GB SSD, antireflexním Full HD IPS panelem, podsvícenou klávesnicí a čtečkou otisku prstů. „Poskytne naprosto dostatečný výkon pro veškeré běžné aplikace a má navíc reprezentativní vzhled, který budí pozornost na schůzkách a zdání mnohem dražšího přístroje. Ženy pak často volí menší a lehčí variantu, S540-14API ve 14“, s kovovým provedením barvy „Copper“ a procesorem AMD Ryzen 5,“ říká Pavel Janich.

Fujitsu E459

Domácí kanceláře zaznamenaly podle FUJITSU v posledních měsících díky CoVidu výrazný nárůst. „Takže důraz při výběru modelu je kladen nejen na bezpečnost ale i na úsporu místa. U notebooků Fujitsu je to řada E5 s cenou zhruba od 23 tisíc, která vyniká svojí konektivitou, možností dokování a kvalitnímu zpracování z odolnější kompozitní slitiny. U řady PC je to pak zástupce našich miniPC – modelová řada G5 a Q5, tedy Ultra malý formát a Mini PC,“ říká Samy Khaleg. Tyto dva modely mají nabízet vysoký výkon – identický s klasickým PC ve velmi kompaktním provedení – navíc s možností „zavěšení“ na monitor, tedy ve své podstatě nezaberou žádné místo na stole, což má být pro domácí kancelář ideální řešení.

Exit mobile version