Jaký smysl má koupě CA?

Transakci za 19 miliard dolarů je podle komentátorů těžké porozumět. Jaký smysl má pro Broadcom získat CA? Analytici se divili od počátku, pojďme se na akvizici podívat trochu podrobněji.
Viz také: Broadcom koupí za 18,9 miliard dolarů CA Technologies

V první řadě je fakt, že Broadcom prostě chce pomocí akvizic růst, však měl zájem o Qualcom. Protože zrovna koupě CA Technologies na první pohled nemá žádný synergický efekt, současně dává velkou naději na to, že proti ní nevystoupí regulátoři. Ovšem že by strategie byla založena na heslu „koupíme toho, koho nám koupit nezakážou“, tomu se přece jen úplně věřit nechce. Čistě investičnímu pohledu na věc překáží i skutečnost, že Broadcom aktuální cenu akcií CA přeplatil o 20 %. (Navíc i CA vlastní řadu patentů, takže čistě teoreticky by i zde mohla americká administrativa proti transakci vystoupit, což se ale nepovažuje za pravděpodobné.)

Ani Richard Chirgwin na The Register nedokáže ve spojení najít žádnou logiku. Společnost CA tradičně dodává software pro mainframy. Chirgwin ironicky poznamenává, že sama přitom rozšiřovala své produktové portfolio četnými akvizicemi, nicméně v jejích rukou získaný software (původně slušně na trhu etablovaný) spíše odumíral. Takže firma nyní sice nabízí řešení pro zabezpečení devops/automatizaci nebo sledování výkonu, nicméně většinu příjmů stále tvoří věci kolem mainframů, „obecný“ podnikový software a služby hrají jen menší roli. Firma se nyní snaží uchytit v segmentu cloudu, kam zákazníci ze sálových počítačů logicky přecházejí. Tomu odpovídají i změny licencí (ovšem i samotný trh kolem mainframů má často spíše podobu předplacených služeb než standardních licencí). Bez ohledu na to, jak úspěšný bude tento model do budoucna, se synergie s výrobou čipů hledá opravdu těžko.

R. Chirgwina nakonec napadá snad jen to, že firmy mají možná podobnou kulturu (roste se akvizicemi) a dále to, že příjmy Broadcomu jsou značně kolísavé, výrazně závislé na mnoha faktorech, zatímco CA získává peníze od zákazníků přece jen stabilním způsobem. Jako zdůvodnění pro transakci za 18 miliard dolarů to tedy ale přesvědčivě nepůsobí…

Zdroj: The Register a další

Exit mobile version