Jan Raab: Sdílení dat online není totéž co pirátství

Nelegální data v internetovém prostoru, přistupování států ke smlouvě ACTA, nekončící protesty, ale i výmaz dat z mnoha otevřených serverů jsou aktuální témata, která ovlivňují světový i český trh se sdílením dat. Kde je hranice mezi legálním a nelegálním obsahem a jakou zodpovědnost za to servery vlastně mají? A jaké mají dnes firmy možnosti pro práci s daty v cloudu? Na otázky nám odpovídal provozovatel serverů Úschovna.cz a Capsa.cz.

Jan Raab

*Myslíte, že je možné pracovat a sdílet soubory, aniž by se porušovaly zákony a jejich autorství? *

Tak například u naprosté většiny dat, která jsou uložena na Capse.cz nebo jsou zasílána prostřednictvím Úschovny.cz nemůže být o porušování zákonů vůbec řeč. Jedná se buď o pracovní dokumenty, které si mezi sebou zasílají firmy, anebo o fotky a videa jednotlivců z dovolených a podobně. Žádný systém nemůže zcela spolehlivě automaticky rozpoznávat závadná data od těch nezávadných. My se snažíme profilovat jako seriózní služba pro firmy i jednotlivce s jasně definovaným soukromím – a tím jsme pro nelegální obsah nezajímaví.


Jan Raab (10. 9. 1979)

Vystudoval počítačovou lingvistiku na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 2007 je provozovatelem portálu Capsa.cz pro sdílení dat. V roce 2010 se stal spolumajitelem a manažerem serveru Úschovna.cz. Se svojí ženou Terezou má dvě dcery a čtyři firmy, mezi něž patří EconomicimpacT a SpoKojenec.


Pokud přesto dojde k porušení autorských práv a jsme upozorněni na závadná data, okamžitě je mažeme. To se však stává opravdu velmi zřídka. V několika málo případech jsme také spolupracovali s policií při řešení případů úniku dat.

*V čem tedy podle vás spočívá ten hlavní rozdíl mezi systémem Dropbox, Capsa.cz nebo Megaupload či Uložto? *

Seriózní servery uživatele nenabádají k vyhledávání v datech ostatních uživatelů, a zpravidla to ani neumožňují. Data vždy putují od příjemce k explicitně uvedenému adresátovi. Nejde u nich o ukládání v anonymním internetovém prostoru, odkud může kdokoliv stahovat cokoliv, včetně nelegálně pořízených či dat porušujících autorské zákony.

Samozřejmě že na serverech, jako je Uložto, je pro uživatele velmi lákavé získat anonymně zdarma nelegální kopie filmů nebo dokonce firemní nebo citlivá osobní data, ale tam už se dostáváme v několika ohledech na hranu zákona, a dost možná i za ni.

*Jakou odpovědnost by měl za tato závadná data nést provozovatel? A proč myslíte, že provozovatelé serveru Uložto.cz říkají, že se jich právní problémy netýkají? *

Z právního hlediska se k tomu vyjadřovat nemohu, ale z hlediska prostého rozumu je zřejmé, že se trochu jedná o alibismus. Když dáte k dispozici – a trvale udržujete – nějaký nástroj, nesete částečnou odpovědnost za jeho využití. Právně se to možná dá obejít, ale fakticky to tak je. Na druhou stranu úspěšné servery zaměřené na hromadné sdílení dat mají trochu jiné obraty než Úschovna.cz, takže se nedivím, že říkají, co říkají.

*Vnímáte servery typu Uložto jako konkurenci Úschovny.cz nebo Capsy.cz? *

Tak řekněme, že jsme rádi, že je celkem jasná hranice v tom, s jakým cílem chodí uživatelé na Uložto a s jakým cílem třeba na systém Capsa.cz. Nemám proto pocit, že bychom si konkurovali – na našich portálech nenajdete filmy ke stažení, na serverech jako Uložto nemůžete zase spolupracovat s kolegy v zabezpečeném prostoru.

*Je pravda, že práce se soubory v online režimu pro určité pracovní skupiny je dnes pro firmy téměř nezbytností. Jaká jsou podle vás pro běžnou českou firmu dostupná řešení? *

Pokud bych to měl říci na našem příkladu, tak jsme dlouho váhali mezi řešeními ve stylu Google Docs, tedy online editor plně integrovaný do prohlížeče, a mezi řešením „offline“ editace – tedy stažení souboru na lokální počítač, jeho editace v editoru, na něž je uživatel zvyklý a následný zpětný upload na server. To je řešení, které je celkem běžné ještě v malých SMB firmách.

Výsledkem u nás byl nakonec vývoj vlastního komfortního systému „pseudo-online“ editace, která spojuje výhody obou přístupů. A tak pro editaci v systému Capsa.cz sice používáme výchozí editor v počítači uživatele, ale download i upload za něj obstará applet v jazyce Java. Tedy okno, které vyskočí na začátku editace a postará se o zaslání souboru zpět při každém uložení. Zároveň je soubor na serveru zamčen, aby nemohlo dojít ke kolizi při současné editaci více uživateli.

Děkuji za rozhovor.

Exit mobile version