JavaScript žije i ve světě umělé inteligence

Dominance mobilních a webových aplikací s sebou přinesla vrchol popularity JavaScriptu. Protože ho preferovala spousta vývojářů, dostal se i do serverových aplikací nebo do světa blockchainu/kryptoměn. A další vývoj?
Jak stále více programátorů pracuje na aplikacích strojového učení i jiných metodách umělé inteligence, JavaScript ustoupil do pozadí.

Podle nové studie si ale i ve světě AI JavaScript své místo zachová. Průzkum společnosti Developer Economics ukázal, že 50 % z těch, kdo vyvíjejí sofistikovanější aplikace (AI, věda o datech/analytika apod.), používá Python. Pro 33 % respondentů pak jde o preferovaný jazyk. JavaScript je zde co do četnosti použití na pátém místě za Pythonem, C/C++, Javou a R. Co se týče preferencí/obliby, tak ale JavaScript nad R vyhrává (a to i přesto, že R poněkud tlačí Microsoft s SQL Serverem). Mezi těmi, kdo s data science a strojovým učením teprve začínají, je JavaScript dokonce preferovanou volbou.

Stále více aplikací i v AI se stává heterogenních, kdy je úkol rozdělen na více úrovní. Častý příklad, jak ho cituje Maxwell Cooter na The Register: Samotnou implementaci algoritmů strojového učení např. provádí Python, ale veškerou další manipulaci s daty (eventuální uživatelské rozhraní, sběr dat na zařízení, konverze, přesouvání) se provede v JavaScriptu formou „klasické“ mobilní/webové aplikace; ne že by zde byl asi JavaScript nějak speciálně vhodnější něž jiné nástroje, ale prostě s ním mají „rutinní“ vývojáři největší zkušenost. Většina praktických aplikací AI používá mnohem více než jen samotné jádro. Výsledky statistik pak závisejí hlavně na tom, jak všechno počítáme, zda fungování aplikace vedle jádra budeme ještě zahrnovat do umělé inteligence.

Ken Benoit, profesor z London School of Economics, tvrdí, že Python v tuto chvíli preferují spíše lidé, kteří k sofistikovanému programování přecházejí z pozice vývojářů jiných aplikací, jako vzdělání/kvalifikaci pak mají informatiku (computer science). Na R jsou zvyklí spíše matematici a statistici. Developer Economics navíc uvádějí, že Python a R nemají pro blízkou budoucnost jistou ani v pozici jazyků pro základy AI, protože rychle nastupuje konkurence v podobě dalších jazyků, např. Julia, Lua a Torch.

Zdroj: The Register

Exit mobile version