Je DECT standard mrtvá technologie, nebo ji čeká slavný návrat?

Adaptace některých technologií může trvat léta, to co jednou neuspělo, se zpravidla vrací v lehce pozměněné podobě s novým marketingovým označením a najednou se prosadí v nebývalé míře. Jako příklad můžeme uvést současný trend tabletů, které upozaďují současné prodeje notebooků ve světě spotřební elektroniky, nebo třeba firemní sociální sítě tam, kde dříve neuspěl intranet. Čeká podobně velkolepý návrat také kdysi nadějný bezdrátový standard DECT?

Technologie DECT (Digital Enhanced Cordless Telecomunications) byla vytvořena členy ETSI (European Telecommunications Standards Institute) pro bezdrátový digitální přenos dat a telefonii jako náhrada za zastaralé analogové standardy, DECT pracuje v kmitočtovém pásmu 1880-1900 MHz a jeho kódování prakticky zaručuje nemožnost odposlechu. Tím jeho výhody ale zdaleka nekončí, proč je tedy dnes spíše opomíjen?

Nejprve si ještě pořádně shrňme jeho možnosti. Technologie umožňuje vytvořit lokální bezdrátové spojení řídícího bodu s dalšími body a to stylem řízené komunikace typu Master-Slave (zde označováno jako z bodu Fix Terminal do bodu Portable Terminal). Výhodou standardu je, že se celý provoz odehrává ve vyhrazeném a přitom nezpoplatněném pásmu, nehrozí tedy možné interference s jinými systémy a standardy.

Dosah DECT závisí na prostoru a použitých anténách, od 20 až 100 metrové vzdálenosti v budovách dosahuje až po 7 km vzdálenost ve volném prostoru.

Další výhodou je, že lze jednotlivé DECT moduly nasadit do provozu rovnou, není tedy potřeba nejprve složitě konfigurovat další infrastrukturu na nižších vrstvách (jako například u WiFi) a přenášet lze vedle dat i audio signály a to takovým způsobem, že je dokonce možný roaming ve vytvořené DECT síti, úplně stejně jako v případě draze zpoplatněného GSM. Oblast pokrytí může být rozdělena na tzv. pikobuňky mezi kterými je možné předávat hovor, tzv. „handover”.

K čemu je to ale vlastně dobré? DECT standard sice není ve srovnání s technologiemi, jako jsou WLAN, Wi-Fi nebo Bluetooth, tolik vidět, ale představuje zajímavou díru na bezdrátovém trhu. Oproti řadě ostatních bezdrátových technologií je prověřený časem a rozšířil se mezi miliony zákazníků. Ten kdo hledá bezpečnost a efektivitu přenosu by se měl zaměřit právě na DECT.

Zkouška časem

Dvacetiletý proces vývoje DECT dal vzniknout robustní, neporuchové a nyní také velmi nízkonákladové technologii. Nízké náklady pramení ze širokého rozšíření telekomunikačních zařízení s tímto standardem. Navíc s DECT nejsou spojeny žádné dodatečné licenční poplatky za užívané frekvenční pásmo. Vlastnímu frekvenčnímu pásmu od 1880 MHz do 1900 MHz konkuruje málokterý jiný bezdrátový standard. DECT tím pádem funguje s méně problémy, větší spolehlivostí a obecně také vyšší výkonností.

Několik vývojových fází vyústilo v maximálně bezpečný a přitom uživatelsky velmi přátelský standard. Tyto přednosti a extrémní rozšíření tohoto standardu jsou hlavní konkurenční výhodou oproti novým rivalům, jako jsou standardy ZigBee nebo Z-wave. DECT produkty mohou být uvedeny do provozu snadno a rychle a to kýmkoli i bez větších technických znalostí.

Hlas téměř v reálném čase a slušný datový přenos

DECT byl vyvinut pro bezdrátový přenos hlasu a dat a od začátku slouží především pro vysoce kvalitní přenos hlasu. Od vzniku DECT standardu se kvalita a výkon datových sítí výrazně zvýšily. Ačkoli pro přenos hlasu stačí rozmezí kapacity od 32 až 64 kbit/s, hudba a ostatní data potřebují nejméně 550 kbit/s. Odezva u DECT je také mnohem nižší než u WLAN či dalších technologií. Dobře je vidět použití DECT standardu u domácího kina s bezdrátovým přenosem zvuku do reproduktorů, kdy je třeba dosáhnout co nejkratší zpoždění mezi zvukem a obrazem. Hlas skrze DECT dokonale pasuje na pohyby rtů herců ve filmech.

DECT a ekologie

I bezdrátový standard může mít ekologický rozměr. DECT a jeho vylepšení, jako jsou Eco DECT, Eco DECT Plus a DECT ULE, výrazně snižují energii potřebnou k bezdrátovému přenosu. S technologií DECT ULE (Ultra Low Energy), jak její název napovídá, lze například dlouhodobě provozovat mobilní bezdrátový přístroj pouze s využitím hodinkové baterie.

Navzdory nízkému požadavku na energii má DECT dosah od 40 do 100 metrů v budově a více než 400 metrů mimo ni, za vhodných podmánek lze dosha prodloužit až na výše zmiňovaných 7 Km. A to bez dalších bodů a stanic, které jsou často nutné pro ostatní standardy jako je ZigBee nebo aplikace WLAN a které představují další náklady na pořízení a nakonec i energii.

Exit mobile version