Je důležité být o krok napřed, říká Ladislav Venc z AT&T

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně ve spolupráci s americkou společností AT&T v lednu otevřela tzv. Innovation laboratory, ve které si studenti vybraných oborů budou moci vyzkoušet novinky na poli sítí páté generace (5G/5G+/NextGen LTE) v praxi. Nejen o vybavení této laboratoře jsme mluvili s Ladislavem Vencem ze společnosti AT&T.

Co vedlo vaši společnost k tomu, podílet se na vytvoření Innovation Laboratory?

Ladislav_Venc (uprostřed), AT&T Global Network Services Czech Republic

Za novou laboratoří stojí dlouhodobá vzájemná spolupráce mezi AT&T a Ústavem telekomunikací Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT. Projekt navazuje na naši předchozí vysoce odbornou spolupráci s akademickým sektorem a dále rozvíjí dlouhodobý záměr společnosti investovat v oblasti nastupujících technologií.

Jakým způsobem může Innovation Laboratory přispět k vývoji nových technologií?

Internet věcí (IoT) a také Průmysl 4.0 jsou stále skloňovanější pojmy ve výzkumu, vývoji a rovněž vysoce konkurenčních technologických sektorech. Pro zajištění dlouhodobého úspěchu je klíčové udržet tempo s oborem a tím, jak rychle se transformují požadavky našich zákazníků, nebo ještě lépe být o krok napřed. Laboratoř je zaměřena především na komunikační sítě páté generace (5G) a bude se věnovat nejen vývoji chytrých technologií z oblasti internetu věcí, ale také se soustředí na vývoj autonomních dronů nebo chytrých měřících systémů. Studenti si budou moci v praxi realizovat vlastní projekt, od návrhu desky plošných spojů až po design finálního produktu, včetně prototypů vytvořených za pomoci 3D tisku.

Jakým hardwarem jste laboratoř vybavili?

Společnost AT&T přispěla k vybavení laboratoře širokou škálou hardwarového systému, ale též potřebným softwarem. Patří sem například technologický polygon doplněný o vývojové kity typu Arduino Mega, Raspberry Pi 3, Intel Galileo a dále 3D tiskárna pro navržení a tvorbu finální podoby IoT zařízení. Součástí vybavení jsou také moduly pro moderní IoT komunikační platformy (NB-IoT, LoRaWAN, Sigfox a další) nebo drobné komponenty pro tvorby a vývoj řešení funkčních IoT bloků, automatizačních a senzorických prvků. Ze softwarového vybavení to je pak software pro škálování a samoléčení (tzv. self-healing), vybavení k monitoringu a ověřování bezpečnosti.

Podílíte se i jinak na chodu celé laboratoře?

Kromě části hardwarového vybavení se finančně podílíme také na nákladech, které souvisí s chodem a údržbou celé laboratoře. Dále poskytneme odměny studentům doktorského studia, kteří budou přiděleni na rozvoj a údržbu laboratoře. Tito odborní pracovníci, kteří se zaměřují na hardware a software z oblasti IoT, budou po celý rok zajišťovat chod laboratoře, realizaci workshopů a technickou podporu. Plánujeme jejich postupné zapojení v rámci vlastních produktových inovací a úzkou spolupráci s týmem expertů v brněnské pobočce naší společnosti.

Spolupracujete s FEKT i na dalších projektech?

Specialisté z firmy AT&T každoročně poskytují studentům FEKT kontakt s praxí v podobě stáží či odborných přednášek. K misi společnosti patří mimo jiné i snaha pomáhat mladým lidem rozvíjet jejich profesní kariéru, poskytovat studentům příležitosti prozkoumat nové technologie a sdílet s nimi zkušenosti zaměstnanců AT&T.

Zaměřujete se výhradně na studenty vysokých škol?

V České republice spolupracujeme i se středními školami a technicky zaměřenými univerzitami v rámci programu AT&T Aspire. Jedná se o program globálních dovedností a mentoringu, který poskytuje mladým lidem praktické rady, dovednosti a pracovní zkušenosti. Nedílnou součástí našeho programu a mentoringu AT&T Aspire je také čas, který odborníci z řad našich zaměstnanců pravidelně tráví se studenty v rámci odborné přípravy, konzultací a vzdělávacích činností. K jejich aktivitám patří rovněž semináře netechnické povahy, kariérních dovedností, stínování (job-shadowing) a další. Teprve skutečně motivaný a zapálený tým dodá všem projektům tu správnou energii a já jsem velmi rád, že takový tým odborníků v Brně máme.

Exit mobile version