JetBrains teamware – nástroje pro snadnou a efektivní spolupráci v týmu

Mezi produkty JetBrains patří mimo špičková vývojová prostředí také několik nástrojů pro týmovou spolupráci. Tyto nástroje usnadňují projektové řízení, revizi či optimalizaci kódu a mnoho dalšího. Lze je používat samostatně či integrovat do sebe navzájem, což zvyšuje efektivitu spolupráce celého týmu. V tomto článku si stručně představíme 4 nabízené nástroje: TeamCity, Upsource, YouTrack a Hub.
TeamCity je nástroj CI/CD (continuous integration – continuous delivery). V projektech, kde vedle sebe pracuje řada vývojářů na úkolech souvisejících jak se samotným vytvářením kódu, tak i jeho testováním, laděním a nasazováním, se běžně používají různé podpůrné softwarové prostředky, například správa verzí, řízení závislostí v kódu nebo sledování chyb.

TeamCity umožňuje automatizovat práci s těmito nástroji a jejich integraci na serveru fungujícím jako centrální úložiště (repository). Manažeři projektů získávají v podobě TeamCity produkt podnikové třídy, který je však na rozdíl od většiny srovnatelné konkurence k dispozici zdarma. Jeho Profesionální server nabízí až 100 konfigurací buildů a 3 build agentů (a to pro neomezený počet uživatelů). Zákazník platí pouze v takovém případě, že má potřebu Enterprise serveru, který nabízí neomezené množství build konfigurací a prioritní technickou podporu.

TeamCity podporuje libovolné programovací jazyky, takže jej lze použít např. pro vývoj v prostředí Java, MS.Net i pro mobilní platformy. Společnost JetBrains zdůrazňuje, že TeamCity přitom s příslušnými vývojovými nástroji dosahuje plné integrace, bez toho, že by bylo třeba instalovat další plug-iny, psát nebo modifikovat skripty. TeamCity obsahuje vestavěné funkce pro kontrolu kvality kódu, které umožní jeho další optimalizaci. Testování kódu lze automatizovat a provádět ještě před dokončením projektu (on-the-fly), což umožňuje rychlé odhalení případných problémů. V prostředí lze spouštět i starší verze příslušných zdrojových kódů a sledovat související statistiky.

Server nabízí rozsáhlé možnosti konfigurace, umožňuje vytvořit strom projektu s hierarchií a dědičností, lze zde snadno vytvářet šablony sdílející nastavení, sestavení (buildy) kódu se dají dělit na části a ty spouštět zvlášť, za sebou i paralelně. Pro rozsáhlé projekty jsou k dispozici rovněž pokročilé funkce pro správu uživatelů – role, podpora skupin, různé způsoby autentizace i záznamy logů dokládající veškerý provoz na serveru.

Upsource slouží k automatickým revizím kódu, optimalizaci spolupráce při vývoji i ke sledování historie projektu. Prostředí Upsource lze nasadit vedle TeamCity, ale oba produkty na sobě nejsou závislé, Upsource lze snadno propojit i s dalšími nástroji, jako je YouTrack, GitHub a JIRA. V rámci revize kódu poskytuje pohled na jednotlivé části kódu, nabízí kontrolu syntaxe i náhled z vyšší úrovně, umožňující získat o projektu statistická data a na tomto základě pak dále optimalizovat jeho vývoj.

Prostředí lze snadno škálovat v závislosti na velikosti projektu, podporuje další plug-iny umožňující detailnější pohled na kód nebo propojení s konkrétními vývojovými prostředími, k dispozici je řada filtrů i způsobů vyhledávání v kódu. Podporována je týmová spolupráce, a to včetně řízení uživatelů a s tím související zabezpečení projektu.

YouTrack představuje nástroj pro sledování chyb, problémů a úkolů v týmu. Běží v rámci webového prohlížeče a lze jej použít nejen pro vývojářské projekty, ale rovněž pro projektové řízení či management produktů. Umožňuje různé způsoby prohledávání a organizování úkolů.

Pro efektivní vyhledávání poskytuje YouTrack jednoduchý dotazovací jazyk s intuitivní syntaxí blízkou přirozenému jazyku. Vyhledávací jazyk rovněž podporuje fulltext, dávkové zpracování a vyhledávání podle atributů, dále je možné např. vyhledávání v určitém kontextu nebo v rámci konkrétního projektu. Vyhledávací dotazy lze jednoduše ukládat a později znovu používat, přičemž uživatelé systému je mezi sebou mohou také sdílet. Výstup z nástroje YouTrack je možné přes vestavěné API (RESTful API) rovnou převádět do aplikací třetích stran. To, mimo jiné, usnadňuje práci externím nebo nezávislým vývojářům, testerům a dalším lidem účastnícím se projektu.

Nástroj rovněž umožňuje vytvářet vlastní workflow, přičemž definice workflow může být pro každý projekt v rámci jedné instalace YouTrack odlišná. Tímto workflow se poté YouTrack řídí při přiřazování úkolů řešitelům, zasílání upozornění uživatelům, nastavování priorit apod. Při správném nastavení workflow nezůstane žádný úkol opomenut.

Hub je určen pro řízení a optimalizaci tří výše uvedených nástrojů. Jde o produkt integrující další nástroje JetBrains a jako takový je k dispozici zdarma. Umožňuje řízení uživatelů, kteří mají nainstalovány TeamCity, Upsource a YouTrack.

Administrátoři mohou využít centralizované panely a z tohoto prostředí např. řídit uživatelská oprávnění a spravovat licence produktů Upsource a YouTrack. Z centrálního rozhraní lze snadno přecházet do jednotlivých nástrojů, přepnout se do režimu revizí kódu nebo sledování problémů, sledovat diskuse a využívat i řadu dalších funkcí.

Všechny výše uvedené nástroje jsou pro menší týmy poskytovány zdarma a mají za sebou komunity uživatelů, s nimiž lze sdílet zkušenosti a diskutovat ve veřejných fórech. JetBrains samozřejmě poskytuje rovněž podporu zákazníkům a on-line je k dispozici plnohodnotná dokumentace.

Viz také:

MPS: Vytvořte si vlastní IDE nebo programovací jazyk

Kotlin – vycházející hvězda mezi programovacími jazyky

Exit mobile version