Josef Švenda: budoucnost multitenant databází je v cloudu

Nové multitenant databáze mají výrazně jednodušší správu a lépe odpovídají potřebám provozu v cloudu, ať už se jedná o cloud veřejný, privátní či hybridní. Nejnovější Oracle databáze 12c také vyměnila grid za cloud, aby více zdůraznila svoje směřování. Oracle také podle Josefa Švendy, ředitele českého zastoupení, nabízí databázi jako službu, tedy tzv. DBaaS model.
Můžete popsat hlavní výhody nové databáze? V čem je její hlavní změna oproti předchozím verzím?

Josef Švenda, ředitel české pobočky Oracle.

Asi největší novinkou a hlavní výhodou databáze Oracle 12c je tzv. Multitenant architektura, která umožňuje konsolidaci většího množství databází do jednotného, sdíleného a škálovatelného prostředí. V minulosti bylo pro prostředí cloudu nutné jednotlivé databázové instance pro různé zákazníky oddělit, aby se vzájemně nerušily a aby se problémy u jednoho tenanta (nájemníka) nepřenášely na ostatní. Když si zákazník zvolil aplikaci, bylo pro ni potřeba znovu separátně nainstalovat instanci databáze, pro kterou obvykle musel být navíc vyčleněn virtuální server, takže pro zákazníka byl vytvořen sice virtuální, ale separátní stroj na provoz databáze. A když je pak takových instancí ve firmě např. dvě stě, každá v unikátní konfiguraci, ve výsledku se provoz IT vůbec nezjednoduší, ale naopak složitost exponenciálně vzroste a provoz zůstane velice neefektivní.

Multitenant archtektura naproti tomu přináší nový koncept tzv. kontejnerové databáze, která obsahuje všechny sdílené procesy, a koncept zásuvných (pluggable) databází, které zajistí oddělení aplikací pro různé uživatele. V praxi to znamená, že je v rámci jediného kontejneru možné řídit více aplikačních databází, které se z pohledu správce chovají jako databáze jediná, ať už jde o nasazování záplat nebo zálohování. Z pohledu uživatele se pak jedná o perfektně izolovaná prostředí, která se navzájem neruší.

Co to pro zákazníka znamená v praxi?

Za prvé to znamená mnohem menší nároky na infrastrukturu a tedy řádové úspory v investicích do serverů a paměťové kapacity. Pro srovnání typický virtualizovaný server má praktický limit okolo šesti databázových instancí, protože pak se úzké hrdlo přesune do IO operací, přidávání procesorů nic nevyřeší. Naproti tomu pokud virtualizujete výpočetní a paměťové zdroje prostředky databáze nebo pomocí Exadata Storage Software, můžete na jednom výpočetním uzlu provozovat více než 20 instancí bez viditelného snížení výkonu. Navíc virtualizační software také spotřebovává část výpočetního výkonu a pokud tuto zátěž odhadneme na 30 %, tak prakticky to znamená, že např. z 60 serverů ve farmě, 20 z nich tam je jenom pro virtualizační software a to jste ještě nespustili žádnou praktickou aplikaci. U velké švýcarské banky jsme zavedením konceptu DB cloudu snížili počet fyzických DB serverů z původních 3 300 na pouhých 187. Jen si představte ty úspory energie a prostoru v datacentru!

Za druhé zprovoznění nové databáze v takovém prostředí je otázkou minut a ne dní nebo týdnů jako v minulosti. A pokud je požadavek standardní a opakovaný, může IT vytvořit jednoduchý katalog DB služeb a uživatelé si mohou zprovoznit požadovanou službu sami. Proto říkáme, že nová databáze uvolňuje ruce pro inovace a rychlejší reakci na potřeby zákazníka. Zákazník například dostane jednu takovou zásuvnou databázi a ta v daném prostředí běží pod určitou SLA, garantující provozní parametry pro dostupnost, výkon, kapacitu atd. Pokud se potřebuje přesunout na lepší stroj, vyšší kapacitu, výkonnější server, stačí tuto databázi jednoduchým způsobem za provozu přesunout do jiné kontejnerové databáze běžící s jinou úrovní SLA. Nemusí nic měnit na aplikaci. Za několik málo minut, podle velikosti databáze, je obraz databáze replikován jinde, s jinou úrovní služeb, zálohování atd. – záleží jen na tom, jaký výkon a kapacitu, jakou úroveň vysoké dostupnosti či obnovy po havárii požaduje. To je princip, pomocí něhož lze dramaticky snížit rizika a také zvýšit rychlost reakcí na požadavky zákazníků.

Předchozí verze nesla označení g odkazující na grid. Co znamená v názvu písmenko „C“?

Písmeno „c“ označuje databázi určenou pro cloudová řešení. Tvůrci nové databáze vycházeli z požadavků firem cílených na zvýšení agility a dynamiky obchodu na jedné straně a snižování nákladů na provoz IT na straně druhé. To lze zajistit tak, že zjednodušíte infrastrukturu a zároveň snížíte náklady na její správu. Šlo vlastně o zcela přirozený vývoj, protože už databáze Oracle 11g podporovala mnohé funkce nutné pro přesměrování databáze do prostředí cloudu.

Za pojmem cloud se skrývá hned několik modelů, v kterém z nich se nová databáze uplatní především?

Termín cloud je hodně často chápán pouze jako veřejný cloud, ale tato oblast je mnohem rozsáhlejší. My máme v nabídce všechny cloudové technologie ve všech formách. Nová databáze Oracle 12c je tedy od počátku navržena s myšlenkou na použití v cloudu, ať privátním nebo veřejném. Protože většina našich zákazníků pracuje s citlivými údaji, které potřebuje mít ať už z legislativních důvodů nebo z důvodu ochrany neustále pod kontrolou, nehodlá svá řešení zařadit do veřejného cloudu. Z tohoto důvodu pro ně máme řešení směřující do oblasti privátního cloudu. Někteří zákazníci zvažují také koncept hybridního cloudu. To znamená, že určité oblasti, jako je vývoj a testování, kde nejčastěji může dojít k neefektivnímu využívání zdrojů, lze relativně jednoduše přesunout do veřejného cloudu, zbytek zůstává v cloudu privátním.

Oracle
Database 12c
In-Memory option

V průběhu
přípravy tohoto rozhovoru Oracle uvolnil pro
uživatele nový doplněk databáze 12c,
který zavedením nové
sloupcové reprezentace
dat v operační paměti počítače
dramaticky zrychluje analytické operace.
Navíc díky tomu, že nová reprezentace
je duální – tedy
ponechává i tradiční
řádkovou reprezentaci – urychlila i
tradiční OLTP výkon. Beze změny
aplikačního
kódu mohou všechny
stávající aplikace zrychlit svůj běh.
„Prakticky
každá
aplikace, která dnes běží nad
databází Oracle, poběží dramaticky
rychleji
jednoduchým zapnutím In-Memory funkce.
Naši zákazníci nemusí dělat
vůbec žádné
změny ve svých aplikacích; jenom
jednoduše zapnou In-Memory přepínač a
databáze
Oracle začne okamžitě prohledávat řádky
rychlostí miliard až desítek miliard za
sekundu,“
poznamenal Larry Ellison, CEO
společnosti Oracle.

Jaké jsou hlavní výhody využívání databáze jako služby (DBaaS)

Využívání databáze jako služby nabízí společnostem velmi výrazné výhody. Jde především o rychlejší nasazení, vyšší dostupnost a nižší operační složitost. Velkým argumentem využívání databáze jako služby je také flexibilní využívání dostupné kapacity a snížení investičních i provozních nákladů. Lze totiž snadno monitorovat, jak jsou jednotlivé služby poskytovány a využívány a dle toho službu zpoplatnit. Platím jen to, co skutečně odebírám/využívám. Přínosy modelu DBaaS v pojetí Oracle mohou být obrovské. Organizace provozující naši databázi jako službu mají o polovinu nižší provozní náklady, 10krát rychleji nasazují nové databáze a dostupnost příslušných služeb přesahuje 99,95 %.

Jaké firmy tuto formu využívání databáze preferují a máte již nějaké zákazníky i v České republice?

V tuto chvíli dochází k testování tohoto modelu u několika českých zákazníků. Obecně lze říct, že menší firmy se zajímají o poskytování databáze jako služby v rámci veřejného cloudu, větší půjdou spíše cestou privátního cloudu.

V souvislosti s databází je na místě i dotaz na zabezpečení dat, zvlášť pokud jde o databázi provozovanou v cloudu, případně pokud se do databáze přistupuje přes mobilní zařízení. Jak je v nové databázi řešeno zabezpečení dat?

Zabezpečení databáze Oracle 12c na všech úrovních poskytují nástroje jako například Oracle Advanced Security. Data na databázových serverech i úložných médiích jsou chráněna šifrováním, komponenta Database Vault umožňuje správcům rozdělit a doladit uživatelská oprávnění. Další vrstvy zabezpečení představují nástroje Oracle Audit Vault (audit a reporting) a Database Firewall (blokování neoprávněných dotazů SQL). Multitenant architektura pak zvyšuje zabezpečení tím, že umožňuje rozšířit administraci na úroveň jednotlivých zásuvných databází.

V souvislosti s novou databází zmiňujete velké úspory, máte k dispozici nějaký přiklad?

Jako jeden z prvních zákazníků využila toto řešení společnost Postbank, největší bankovní ústav v Německu se 14 miliony klienty. Banka provozovala mnoho databází Oracle, jejich konsolidace na jediném serveru se ale ukázala být problematická z hlediska správy, ladění a zálohovacích procesů. Na serveru bylo mnoho provozních prostředí, které se musely odděleně řídit a záplatovat. Nová databáze Oracle 12c ale díky multitenant přístupu umožnila nasazení cca 20 databází v rámci jediného prostředí/kontejneru. Výsledkem bylo kromě snazší správy i výrazně efektivnější využití hardwarových zdrojů.

Exit mobile version