Josef Švenda: Cesta do cloudu by měla vést přes jedno kliknutí

Dnes už snad ani nemá smysl zmiňovat původní zaměření Oracle. Posunulo se nejen dopředu, ale i do různých směrů. Oracle je tak dnes vedoucím dodavatelem nejen v oblasti podnikových aplikací, ale i celých „dobře laděných“ systémů – od softwaru po hardware. Kam Oracle směřuje a proč se její systémy dobře prodávají jsme se zeptali Josefa Švendy, generálního ředitele zastoupení Oracle pro Českou republiku.
Co všechno má na starosti české zastoupení společnosti Oracle?

České zastoupení společnosti Oracle není pouhou obchodní jednotkou či servisní částí, která se zabývá českými zákazníky. V Praze sídlí i velké vývojové centrum a také centrum sdílených služeb, které má na starost podpůrné služby pro všechny evropské pobočky Oracle. Kromě toho u nás funguje i regionální centrum pro telesales.

Čím se vlastně zabývá zdejší vývojové centrum?

Josef Švenda, ředitel české pobočky Oracle.

Vývojové centrum Oracle, působící v České republice, pracuje na celé řadě mezinárodních projektů. Věnuje se například operačnímu systému Solaris, a to jak z pohledu vývoje klíčových komponent (Installer, Security a Solaris Zones), tak i automatizovaného testování a v neposlední řadě i podpory, tedy analýzy a řešení problémů reportovaných zákazníky z celého světa. V případě potřeby naši vývojáři připravují opravy (záplaty, patches), které se dodávají primo zákazníkům. Pražské vývojové centrum má dále na starosti projekty týkající se programového prostředí Java a tzv. internet of things, tedy internetu věcí, kde jde o prostředí Java přímo zabudované do různých systémů, embedded Java. Jde o zpracovávání dat generovaných stroji, přístroji a automaty.

V současné době krystalizuje řada nových trendů, jak se promítají do nabídky Oracle? Jaké novinky proběhly na nedávné konferenci OpenWorld?

Larry Ellison nám v průběhu své úvodní prezentace promítl jeden slide, který velmi zřetelně ukazoval, že zejména v oblasti data managementu momentálně přichází nová éra, éra cloudových řešení. Když se podíváme na jednotlivé historické etapy správy dat, tak reprezentantem první generace byl mainframe, centrální sálový počítač. Druhá generace byla zastoupena architekturou klient/server, třetí pak internetovou architekturou. Dnes je vytvořena zcela nová generace systémů, která je založena na cloudu a souvisejících trendech. Ty bych vlastně mohl shrnout pod jeden pojem – „big data“. Jeden trend totiž živí druhý. Patří k nim také mobilní zařízení a sociální sítě, které generují velké objemy nestrukturovaných informací, a dále již zmiňovaný internet of things, přinášející další datové zdroje z různých autonomních zařízení. Takže je to cloud a big data, které mění současný svět zpracování a řízení dat.

Co vše ze své nabídky chcete přesunout do cloudu?

Dá se říct, že úplně všechno. Všechny systémy a aplikace, které využívají naši zákazníci, přeneseme do onoho nového IT světa, do nové generace IT systémů. Výhodou je, že to umíme takřka na jedno kliknutí myši a přitom zákazníkovi nabídneme modernizovanou verzi a maximální zabezpečení.
Řekl bych, že přesun na cloud byla klíčová zpráva celého OpenWorldu. Jen pro ilustraci, v cloudu Oraclu je již nyní uloženo na 400 PB dat našich zákazníků.

Na něčem musejí data běžet, něco je musí shromažďovat, zpracovávat. Společnost Oracle byla vždy vnímána jako softwarová společnost, dodávající databázovou platformu, pak podnikové aplikace. Před několika lety jste koupili hardwarovou firmu Sun Microsystems. Jak to jde spolu dohromady? Jak se vše promítá do současné nabídky společnost Oracle?

Jednoduše, jak stojí v našem sloganu – Hardware and software engineered together. V současné době jde o hlavní konkurenční výhodu Oracle. Využíváme znalostí, jak funguje software pro to, abychom postavili vysoce efektivní hardwarové systémy optimalizované pro běh databází, Business Intelligence systémů, prostředí Java, podnikových aplikací.

Společnost Oracle se vždy orientovala na vysoce výkonné databázové systémy, a s nimi související podnikové aplikace. Vraťme se k nákupu Sun Microsystems a vaši současnou nabídku serverového řešení Oracle Exadata. Proč by si měl zákazník koupit právě toto řešení, když všichni vaši přímí konkurenti vyrábějí podobné systémy?

Exadata je právě nejlepším příkladem realizace naší strategie integrovaného řešení softwaru s hardwarem a jeho úspěchu na trhu. Prodává se velmi dobře, už jsme jich celosvětově dodali na trh přes deset tisíc a i v Česku máme desítky zákazníků. Jde o velmi atraktivní zařízení, a především z toho důvodu, že jim šetří čas a peníze, což u hraje u většiny podnikových zákazníků podstatnou roli. Možná je zde na místě přirovnání k Ferrari, a to zejména vzhledem k naladění na vysoký výkon. Nebo k velkému náklaďáku, který uveze obří náklad. Exadata je totiž vysoce výkonné zařízení, které je schopné zpracovávat opravdu velké objemy dat, důležité pro zajištění příslušného úkolu. Některé věci se na konkurenčních platformách prostě nedají zvládnout, my „uvezeme“ víc, větší objem dat. Je tomu tak i díky tomu, že v Exadatě je velmi úzká linka mezi tím, co víme o softwaru, a jakým způsobem je to realizováno v hardwarové části. To jiní výrobci v této kategorii nemají, a tak nám nemohou konkurovat.

Hovořil jste také o celkové ceně a návratnosti investic, v čem spočívá v případě nákupu platformy Exadata?

Nejdůležitější výhodou je vyšší výkon celé platformy. To znamená, že zákazník nepotřebuje tolik výpočetní kapacity a datového prostoru. Celkový fyzický prostor pro servery a datová úložiště je tedy menší. S tím souvisí i nižší odběr elektřiny, a do něj musíme započíst nejen napájení systému, aby běžel, ale i jeho chlazení. To potom samozřejmě vede k mnohem nižším provozním nákladům celého datacentra. Koneckonců nižší jsou i náklady na správu, protože naše systémy se řídí jediným nástrojem Oracle Enterprise Manager, který je známý všem databázovým administrátorům. To ale není všechno. Když si Exadatu pořídíte v cloudovém modelu IaaS (Infrastructure as a Service, infrastruktura jako služba), budeme vám ji provozovat u nás, a pak nepotřebujete ani klimatizovanou místnost, ani administrátory, dostanete jen přesně to, co potřebujete, a sice databázovou službu.

Můžete uvést nějaký konkrétní příklad zmiňovaných úspor?

Ano, například při nasazení 2-rackového řešení na bázi integrovaných systémů (hlavní + záložní systém) je spotřeba elektrické energie 20 kW oproti klasickému 6-rackovému řešení s 65 kW. Při průměrné ceně 4,80 Kč za kW v ČR to činí úsporu v nákladech až 22,7 mil. Kč za 6 let provozu.

Je Exadata vůbec i pro menší či střední firmy nebo jen pro velké korporace?

Dokonce i u nás máme jednoho malého zákazníka, který si Exadatu pořídil. Mimochodem, jako první v ČR. Jde o libereckou firmu, která poskytuje služby související s marketingem.

Poslední otázka. Odešel Larry Ellison, co a jak se v Oracle asi změní?

Larry někam odešel? Toho jsem si nevšiml. Už sice není CEO, ale zůstává v organizaci dál jako Chief Technology Officer, takže i nadále nastavuje produktovou strategii a vývoj. Vzhledem k tomu, že ve společnosti Oracle hrály produkty a jejich vývoj vždy primární roli, stále očekávám, že i Larry bude i nadále hrát první housle.

Exit mobile version