Jsou ultrabooky odepsaná platforma?

Ultrabookům se v prodejích zatím daří velice mizerně a to i přesto, že řada z nich velmi okatě kopíruje design oblíbeného konkurenčního MacBooku Air.V USA dnes tvoří prodeje platformy pouze 1,5 % z celkového počtu Notebooků s MS Windows. V Evropě je ještě situace umocněná dvěma faktory, pozdním příchodem nové generace na trh a celkovým výrazným propadem prodejů PC ve druhé čtvrtletí.

Ultrabook Lenovo IdeaPad U410

Trend je zřejmý, uživatelé v nejistém ekonomickém prostředí nemají ani trochu chuť investovat vysoké částky do nevyzkoušeného prémiového hardwaru bez vybudované značky na trhu. Intel se tak nyní odhodlal k drastickému řešení, radikálně srazil ceny procesorů core i3, aby pomohl výrobcům stlačit ceny současných ultrabooků dolů.

Tragické prodeje v USA v první půlce roku

Podle nedávné statistiky renomované agentury NDP dopadly koncové prodeje ultrabooků ve vztahu k ostatním notebookům s Windows za uplynulých 5 měsíců dost katastrofálně.

Statistika tvrdí, že ultrabooky tvořily jedenáct procent prodejů notebooků s cenou 700 amerických dolarů a vyšší. Podíl notebooků s cenou vyšší jak 700 na všech PC prodejích s Windows pak tvořil 14 %. Celkový podíl ultrabooků na trhu s PC prodeji v koncovém segmentu tak dosáhl jen 1,54 %. Pokud bychom do statistiky zahrnuli prodeje přístrojů od Apple, bude situace ještě výrazně horší, v USA totiž tvoří dominantní platformu.

Drobný nárůst prodejů nastal pouze v květnu, kdy se celkový podíl mezi Windows notebooky vyhoupl na 2 %. Častěji lidé nakupovali paradoxně dražší modely, průměrná cena kupovaných zařízení byla 927 USD, výjimkou je opět květen, kdy lidé naopak sahali po levnějších variantách (885 dolarů). I to ale bylo nad průměrem cen „obyčejných“ notebooků, běžně v USA totiž notebook s Windows pořídíte spíše za částku okolo 500 dolarů. Zaváděcí cena průměrného ultrabooku navíc neklesá pod magickou hranici 1000 dolarů, pokud má američan vydat takové peníze, sahá raději již po konkurenčním Apple.

Patentové komplikace

Nová generace ultrabooků musí navíc čelit ještě jedné nepříjemnosti, Apple totiž v půlce června získal nový americký designový patent D661296, který na rozdíl od staršího patentu D642172 nechrání kompletní design notebooku MacBook Air, ale jen nejkopírovanější klínovou část. Právě ta je jednou z nejcharakterističtějších designových prvků většiny ultrabooků, které jsou dnes na trhu

Patentovaný design

Společnost Apple si o patent zažádala jen pár týdnů poté, co Intel oznámil strategii Ultrabooků a předvedl ukázkové designy, patent byl pod číslem D661296 vydaný minulý týden.

Chráněné prvky designu jsou na obrázku vyznačeny tlustou nepřerušovanou čarou. Zatímco v předchozím designu společnost z patentu vypustila pouze univerzální řešení nožiček a porty notebooku, tentokrát se soustředila pouze na základní tvar.

Oproti původnímu patentu, tedy D642172, jde vlastně o jeho zeslabení, proč to Apple dělá? Paradoxně právě proto, zatímco u kompletního designu je potřeba, aby se při porušení patentu shodovalo co nejvíce prvků, v tomto případě stačí onen jediný.

Co na to Intel?

Nestává se příliš často, že by jednička na trhu x86 platformy byla pod nějakým tlakem, většinou to bývá spíše tak, že svojí taktovkou naopak diriguje celý trh.

Dnes je situace trochu odlišná, pod tlakem je firma jak ze strany svého slabšího rivala, AMD, tak ze strany Apple, na vině jsou opět ultrabooky. Aby Intel situaci ustál, rozhodl se osekat jejich koncovou cenu. To by mělo být umožněno zlevněním nejslabší varianty core procesorů – i3. Rozhodnutí padlo čerstvě a ještě se ve společnosti schvaluje. Cena většiny ultrabooků by v první fázi měla překročit magickou hranici pod tisíc dolarů, otázkou je, bude li to stačit (viz čísla nahoře v článku). Ultrabokům navíc často konkurují tablety a hybridní tablety, jejichž cena se běžně pohybuje pod 500 dolary.

Aby toho nebylo málo, k činnosti se probudil také někdejší rival, AMD, který na trh vrhl levné APU procesory Trinity (s integrovanou grafickou jednotkou) určené pro levné a energeticky úsporné notebooky. Cena prvních modelů s Trinity má opět pokořit magickou hranici 500 dolarů. Tomu se současným výrobcům ultrabooků těžko konkuruje, i přes všechny ústupky Intelu v parametrech, které ultrabook definují (a tedy podrývání samlotné značky ultrabook) se nepodařilo cenu většiny zařízení srazit pod 1000 dolarů.

Exit mobile version