Kam jde IT a kam Veeam?

Danny Allan, CTO, Veeam

Na sedmé výroční konferenci VeeamON 2021 zazněly trendy, zejména v oblasti efektivnější ochrany dat a doporučení na zrychlení přijímání strategie na ochranu dat. Na otázky, jakým směrem a proč se jím ubírá Veeam, nám odpovídal Danny Allan, Veeam CTO a senior vice prezident pro oblast produktové strategie.

Danny Allan, CTO, Veeam
Danny Allan, CTO, Veeam

Kde vidíte Veeam z technologického hlediska v příštích pěti letech?

Chceme samozřejmě dále inovovat a růst. K tomu musíme růst v technologiích, které udávají směr. Jde o kontejnery, cloud a SaaS, které nám k růstu dávají příležitost. Když to vezmu geograficky, tak zrovna v Praze máme velké výzkumné a vývojové centrum, do kterého stále nabíráme lidi, zejména pak na Kubernetes do Kasten týmu, který zde sedí a pokrývá oblast kontejnerových technologií.

Jdete na inovace vlastním vývojem, nebo akvizicemi?

V předchozí firmě, kde jsem také pracoval jako CTO, jsme šli na inovace cestou akvizicí. Ve společnosti Veeam však preferuji organický růst. Vyvíjíme totiž platformu, která je těsně provázána se spoustou nativních řešení. Jedinou výjimkou jsou situace, kdy se něco nového objeví velmi, velmi rychle, a náš vlastní vývoj by přece jen nebyl tak rychlý. Takovou firmu pak koupíme, jako například Kasten K10 for Kubernetes. Preferuji však náš vlastní vývoj.

Můžete nějak porovnat vývoj v Evropě a ve Spojených státech? Jsou mezi nimi rozdíly?

Rozdíly jsou všude, kde je R&D. Praha je pro nás jedinečná, máte zde mnoho technologických talentů. Teď bych měl být asi trochu opatrný vůči Spojeným státům, ale lidé se tam někdy moc honí za penězi a rychle přecházejí mezi firmami, když dostanou lepší nabídku. V České republice a obecně v Evropě vídím více personální stability, co se týče náboru vývojářů. Zde jsem s růstem naší společnosti velmi spokojen.

Máte nějakou zkušenost přímo s Kalifornií? Některé firmy odtamtud odcházejí, například do Texasu.

Narodil jsem se sice v Kanadě, ale když vezmu Spojené státy, kde žiji a jsem i občanem, tak jste-li v IT, vždy jdete do Kalifornie. Veeam zde má mnoho partnerů, jako například PureStorage, Cisco, NetApp, a ti všichni jsou z Kalifornie. Také je pravda, že zde probíhá exodus talentů. Musíme být efektivní nejen v práci samotné, ale i při distanční práci. Cena za samotné žití v Kalifornii je dnes extrémně vysoká. Pro vývojáře je proto levnější žít jinde, ale pro organizace je to ve výsledku také levnější, takže budují talentové týmy mimo Silicon Valley.

Zeptám se teď na digitální transformaci. Jak je Veeam se svými produkty její součástí?

Digitální transformace je založena na digitalizaci a na datech v digitální podobě. Všechny firmy, které vytvářejí nové, digitální služby, podporují uživatele při vzdálené práci, jsou závislé na výpočetních systémech, aplikacích a službách. Jsou proto také součástí digitální transformace. Veeam přitom zajišťuje bezpečnost jejich dat. Nezáleží přitom, zda jde o ochranu dat z Microsoft Exchange, Teams, Amazon AWS, o čehokoliv  co běží v cloudu. Chráníme všechny druhy těchto dat. V budoucnu to pro nás bude ještě větší příležitost, protože dat bude stále víc. Na moderní ochranu dat se stále více díváme jako na pojistnou politiku. Už teď se děje, že vedoucí pracovníci v rámci modernizace svých strategií chtějí analyzovat svá firemní data data, chtějí na ně nasadit umělou inteligenci. Dívají se na to, zda je lepší a levnější je provozovat u sebe, u partnera, nebo v cloudu. Takovou analýzu jim můžeme snadno poskytnout a oni si pak mohou taková data snadno prohlížet.

Vidíte nějakou technologii, která by zase mohla posunout IT více dopředu? Nějakou další IT revoluci, která by přišla po cloudu?

Cloud se určitě více posune směrem k operačnímuo modelu než k výpočetnímu. Je založen na virtualizaci. Největší posun v IT službách je v současné době směrem kontejnerizace. Dříve byly kontejnery dočasnou záležitostí, dnes se výborně hodí pro cloud; můžete je výborně škálovat. Jde tedy o největší posun v oblasti infrastruktury. Dalšími jsou strojové učení a deep learning. Určitě pomohou v lepším rozhodování, sníží cenu za automatizaci a služby.

Když se zeptám na cloud, stane se záležitostí největších hráčů?

Abych byl upřímný, nevím. Když se budeme bavit o cloudu, vyčnívají dvě základní otázky. První je bezpečnost, zajímá většinu firem, s kterými využití cloudu konzultujeme. Ptají se, zda není bezpečnost v cloudu nižší. Je jiná, v datacentru můžete řídit úplně vše, veškerý přístup k datům. Druhou otázkou je suverenita dat. Je to pro mě docela zábavná otázka, protože například Kanada nedovoluje, aby jakákoliv vládní data běžela někde v USA. Jde tedy o to, zda se přesunou do cloudu veškerá data. Nemyslím si to, naopak, stále zde bude hodně prostoru pro data on-premise ve firmách či v rámci edge infrastruktur. Také cloudová data nebudou jen v Amazon Web Services, ale v lokálních, regionálních cloudových kapacitách.

Vidíte spíše regionální než globální přístup k byznysu s daty? Data v Evropě a v USA?

Ano, vidím, jak EU dává na svá data pozor, jsou zde velké tlaky regulačních orgánů ohledně GDPR, BASEL II, v Kanadě také máme obdobné regulační nařízení. Tlačí místní organizace mít místní expertízu, regionální technické kapacity. Veeam má například deset tisíc regionálních partnerů z řad poskytovatelů cloudových nebo spravovaných služeb. Nejde jen o samotný prodej, ale právě o onu regionální, lokální expertízu a její kapacitu.

Byli jste nějak zasaženi současným nedostatkem čipů, nebo se vás to jako softwarové firmy nedotklo?

Jako softwarové firmy se nás nedostatek čipů sice nedotkl, ale kvůli tomu a kvůli pandemii vidíme, že firmy mají tendenci držet hardware déle. Pro Veeam je to dobré, můžeme být flexibilnější. Jinak se nám toto omezení vyhnulo.

Jak vnímáte Veeam v novém normálu?

Když se sám podíváte na finanční výsledky, jsou za poslední období skvělé, v roce 2020 jsme rostli o 22 % a v prvním čtvrtletí letošního roku o 25 %. Lidé se mě ptají, jak je to možné. Je tomu tak ze dvou důvodů. Jednak ochrana dat je základem, potřebujete mít moderní řešení, zejména v nových systémech, jednak dnes necestujete tak jako dříve a musíte technologicky podporovat vzdálené uživatele, takže i chránit to, co jste dříve tolik nemuseli.

Co si myslíte o zálohování cloudu, proč by se měl vůbec zálohovat?

Cloud je sice moderní infrastruktura, ale zálohování dat sám o sobě neobsahuje. Navíc je známo, že je dobré mít tři kopie na dvou různých druzích médií. Zálohování je pro byznys základem. Zákazníci, kteří se už někdy potkali s výpadkem, o tom vědí své.

Exit mobile version