Kam kráčí Dell: krátká reflexe Dell Solutions Tour 2014

Sabat v podobě Dell Solutions Tour 2014 se v Praze konal rok poté, co se Dell oficiálně stal soukromě vlastněnou společností, když 12. září byla schválena nabídka Michaela Della a private equity Silver Lake Partners na odkup akcií. Pořízení „největšího světového start-upu“, jak to Michael označil, přišlo na 25 miliard USD.

Cestou transformace, nebo deformace?

Celkový objem vyrovnání vyvolal samozřejmě otázky, jak si s touto sekyrou v zádech firma povede a zda nedojde k zakonzervování všech aktivit Dellu. Poslední kvartál, kdy byla společnost kotována, totiž znamenal další propad. Čisté příjmy klesly meziročně o 72 %, a byť dosáhnul 1% růst tržního podílu u PC oblasti, nevěstilo to nic dobrého. Dell totiž přebíral firmu, která během předchozích čtyř let vynaložila 12 miliard na akvizice i oblast služeb a softwaru, ale její tržní podíl stěží dosáhnul 1 procenta. Přitom služby a podniková řešení představovala veškerý provozní zisk. 9% růst zisku se v tomto ohledu nedá považovat za úspěch. Navíc management se soustředil pouze na ukazatele, které ovlivňovaly postavení na burze. A tak se jeden rok honil obrat, druhý marketshare, řada investic byla uskutečněna jenom proto, že to byl prostě trend a analytici očekávali, že se v daném segmentu něco pořídí. Dell narostl v obrovský moloch, který prostě ztratil tah na branku.

Naděje na změnu k lepšímu?

Michael Dell tak možná nakonec musel zvolit cestu razantnějších změn, než jaké původně plánoval, aby udržel firmu akceschopnou. Rozhodně cash flow nepatřilo k zářným položkám, což je nyní jeden ze dvou parametrů, které Dell stanovil jako priority. Tou druhou je samozřejmě růst. Finančnímu zdraví rozhodně neprospěly ani spekulace o úmyslném snížení ceny, aby Dell dostal firmu levněji. V každém případě společnost v posledním roce operuje se změněnou strukturou, čtyři provozní jednotky – služby, PC, servery/storage a software jsou podporovány pouze jednou obchodní jednotkou. Primární úspory tedy byly zřejmě zaměřeny na logistiku a partnerský kanál, které dříve pracovaly ve struktuře podle zákazníků – consumer, smb, corporate apod. Druhou oblastí, která je při pohledu na Dell kritická, je jeho vývoj. Dell sice představuje jedničku v serverech na čínském i amerických trzích, ale to jsou čísla stojící na starých modelových řadách. Proto se nyní očekávalo, když začaly přicházet nové intelovské procesory, s čím Dell skutečně přijde a zda udržel finance proudící na vývoj nebo byl přinucen šetřit i zde. Objem jdoucí u Dellu do vývoje totiž nikdy nebyl ve srovnání s konkurencí nějak závratný – pouhé 2-3 % příjmů. Přitom nové produkty jsou to, co Dell potřebuje k růstu.

Softwarově definovaná mantra

Částečnou odpověď jak na tom Dell je, poskytuje právě Dell Solutions Tour. Na první pohled to s Dellem nevypadá nijak špatně, za což může děkovat i chytře postavenému marketingu. Z prezentací Dellu si tak měl posluchač odnést jedno – všechno je nyní softwarově definované. Sotva jsme si jakžtakž zvykli na SDN, SDS, SDDS, v podání řady firem, Dell podobně jako VMware objevil krásu softwarově definovaného čehokoliv a byť není první (a zcela jistě ani poslední), buzzwordem pro následující měsíce je softwarově definované podnikání – Software Defined Enterprise, kdy ale Dell nenápadně vzbuzuje dojem, že SDE vymyslel on. S Michaelem prostě přišla spása – pro firmu, IT i zákazníky. A ono to funguje. Zvláště když Dell začal dávat prostor svým partnerům, což nikdy předtím nedělal. Všichni jsou najednou velká šťastná rodina, všechno je možné, co nepůjde, zkusíme společně vyřešit. Velmi dobře zahráno.

Zatím tedy sice není úplně jasné, co SDE přesně je, ale všichni říkali, že je to super, že nyní pro to nastává ta správná doba, prostě je to budoucnost IT. Naštěstí úlitba bohům, v Praze byl i Robin Kuepers, marketingový ředitel EMEA, který nás vlídným slovem přivítal a nastínil skvělé zítřky, nezabránila představení produktů pro poslední kvartál roku.

Hardware

Nejdůležitější je nová, již třináctá generace serverů Dell PowerEdge, zahrnující rackové servery PowerEdge R730xd, R730 a R630, blade server M630 a tower T630. Všechny postaveny samozřejmě na nových Intel Xeon E5-2600 v3, s 1,8“ SATA flash disky by měl PowerEdge R630 provést 2,4x více IOPS než rovnocenný 2,5“ SSD disk. PowerEdge R730xd poskytne až 100 TB prostoru pro Microsoft Exchange a počet uživatelů oproti předchozí generaci narostl o 33 %. Nová technologie in-server úložiště zákazníkům umožňuje urychlení práce s nejdůležitějšími daty pomocí NVMe Express Flash úložiště a nasazení Dell Fluid Cache pro SAN či DAS, dvojnásobný výkon RAID zapojení díky duálním PERC9 řadičům a využití softwarově definovaných úložišť a optimalizovaného umístění dat díky hybridním konfiguracím úložišť s možností tieringu. Správa je tradičně řešena přes iDRAC kartu. Updaty firmwaru jsou nyní certifikovány důvěryhodnou autoritou, takže by se mělo ještě více omezit například podstrčení upraveného BIOSu apod. Zajímavě vypadá M630 (VTRX), což je Blade All-in-One – tedy blade server s diskovým polem připojeným přes PCI-E.

Desktopy zastupovala řada All-in-One Dell OptiPlex 9030 a 3030. Základní model nové OptiPlex All-in-One série je vůbec nejekologičtějším technickým produktem na trhu. V útrobách jeho kapacitní dotykové obrazovky se ukrývá výkonný procesor Intel Core čtvrté generace a k dispozici budou varianty s operačními systémy Windows 7, 8.1 nebo Ubuntu. Ochranu citlivých dat zajišťuje služba Dell Data Protection včetně anti-malware ochrany Protected Workspace a nechybí ani slot na fyzický zámek či uzamykatelné krytky portů.

Výkonnější OptiPlex 9030 s 23palcovou vícedotykovou obrazovkou nabízejí čtyřjádrové procesory Intel i5 a i7 čtvrté generace s integrovaným HD grafickým čipem, v případě nedostatečného grafického výkonu může uživatel zapojit dedikovanou grafickou kartu a veškerou technickou podporu obstará celodenně dostupná Dell ProSupport.

Podniková nabídka Dellu rozšiřuje své portfolio o pracovní stanice Dell Precision Tower 5810 (1x CPU), Tower 7810 (2x CPU), Tower 7910 (2x CPU) a Rack 7910. Osazeny jsou nejnovějšími Xeony, operační paměti DDR4 a grafické karty nové generace NVIDIA Quadro a AMD FirePro. Nechybí ani certifikace ISV. Nové verze se dočká také Dell Precision Optimizer v2.0, který automaticky nakonfiguruje pracovní stanici pro optimální výkon. Dell Precision Rack 7910 v 2U formátu nabídne možnosti virtualizace za pomoci Citrix XenServer a VMware ESX hypervizorů. Rovněž jde o první stanici Dell Precision podporující Intergrated Dell Remote Access Controller, který zvyšuje úroveň bezpečnosti díky možnosti vzdálené správy datových center.

Nová verze DPO dále přinese přehlednější grafické rozhraní, vylepšené možnosti správy systémů a rozšířenou podporu jazyků. Přibydou profily pro Autodesk 3Ds Max a Inventor, které se tak zařadí vedle produktů Adobe Creative Cloud, Autodesk, Dassault Systemes, PTC Creo a Siemens NX. Součástí nových systémů Dell Precision bude i Intel Cache Acceleration Software for Workstations (Intel CAS-W).

Přírůstky do rodiny notebooků Dell Latitude jsou Latitude 13 7000 Series (2 v 1) Menší Latitude 12 5000 Series doplní již nabízené 14 a 15 palcové modely a poskytne vyšší přenosnost. S designem převzatým z 7000 Series, zeštíhlí 5000 Series o 20 %.

Křišťálová koule

Dell v průběhu akce samozřejmě prezentoval na stáncích partnerů celé své porfolio, kterým říkal, podívejte, můžeme nabídnout to co HP. Nové modely sice nejsou žádné převratné bomby, ale Dell spolehlivě udrží na trhu a o to především jde.

O to zajímavěji vypadá příští rok, HP stále doufá v sázku na jednu kartu – Stroj (The Machine) respektive technologie memristorů a fotoniku, na které alokoval přes třičtvrtiny vývojářů a stále věří ve svět, kde 100 GB v mobilu nebude problém.

Dell samozřejmě kalkuluje s tím, že se HP opozdí s uvedením i pomalejším nástupem nových technologií. Komerčně dostupný Stroj je plánován až na rok 2017. A mezitím Dell pošilhává po EMC, jehož spolknutí by bylo logickým krokem, které mohou uvítat i současní akcionáři VMwaru. Dell by tak dostal k dobru dva roky, kdy by v úložištích pořádně přitiskl HP ke zdi. Což s exponenciálně rostoucí potřebou datového prostoru kvůli big data je oblast, ve které obě firmy vidí nemalé zisky.

Exit mobile version