Kam kráčí superpočítače?

Shrnutí stávajících trendů a blízkým perspektivám High Performance Computingu (HPC) byl věnován odborný seminář Ozvěny SC16 v netradičním prostředí dokončovaného laserového centra ELI Beamline Fyzikálního ústavu AV ČR v Dolních Břežanech u Prahy.
Základním prvkem byla neformální prezentace Petra Plodíka ze společnosti M Computers, který měl možnost se na konci loňského roku zúčastnit akce SC16, která se koná každoročně v Salt Lake City v americkém Utahu. Jde o renomovanou mezinárodní konferenci věnovanou superpočítačům, s jejich nároky korespondujícím technologiím síťového propojení, ukládání dat a analýzám. Atmosféra SC16 byla s lehkou nadsázkou charakterizována jako Invex pro nadšence z oboru HPC, aniž by ovšem postrádala serióznost. Právě zde se totiž každoročně vyhlašuje oficiální žebříček nejvýkonnějších superpočítačů světa, ve kterém bohužel aktuálně nejlepší tuzemský stroj klesl na 67. místo.

Petr Plodík, M Computers

Různorodých novinek a zajímavostí bylo na zámořské konferenci prezentováno vystavovateli velké množství, tak trochu jako příznak hledání dalších optimálních cest vývoje. Pokud jde o trendy, jedním z výrazných se zdá příklon k vyššímu TDP procesorů. Požadavek na odvod stále většího množství tepla tak vedl – pro někoho možná překvapivě – k řešení v podobě vodního chlazení. Na rozdíl třeba od desktopů se ovšem u HPC s úspěchem začínají používat i speciality jako je vysoká teplota chladiva okolo 60 stupňů Celsia.

Jinému aktuálnímu trendu Field Programmable Gate Array (FPGA) se potom ve svém vystoupení detailně věnoval „domácí“ Pavel Bastl včetně poznatků z praxe ohledně praktického zapojení prvků a možností jejich programování.

Spíše směrem k blízké budoucnosti směřovala další vystoupení. Společnost IBM připomněla svou procesorovou platformu Power8 i Open Compute Project. V oblasti ukládání dat bylo výrazným sdělení, že páska jako médium není mrtvá a zdaleka ještě neřekla poslední slovo. O nový rozlet by se jí mohlo postarat i řešení Flape, integrující flashové paměti a pásky jako softwarově definované úložiště (SDS), kombinující dobrou dostupnost dat s relativně příznivou cenou.

Zástupkyně Intelu zase mnohé navnadila oznámením nové vylepšení genrace procesorů Xeon Phi, která bude dostupná už letos. Jejich optimalizace pro HPC znamená integrování architektury Intel Omni-Path pro vysokorychlostní síťovou komunikaci, integrování FPGA a AVX-512 k urychlení výpočtů s plovoucí čárkou nebo šifrovacích algoritmů. Ohledně ukládání dat Intel sází na rodinu SSD Data Center, vybavenou rychlým NVMe rozhraním a duálními porty pro lepší škálování. Potvrzením toho, co se kutí za zavřenými dveřmi laboratoří pak bylo připomenutí pamětí Optane, založených na technologii 3D XPoint, převyšující výkonností SSD, rychlostí DRAM a hustotou záznamu klasické HDD.


Sídlo nejen u nás nejvýkonnějších superlaserů ELI Beamlines v Dolních Břežanech.

Exit mobile version