Kam kráčí tisk?

Zdroj: Pexels

Jehličkové tiskárny Epson z počátku 90. let tehdy znal snad každý, kdo přišel s kancelářským tiskem do styku. Ten pak byl na dlouhou dobu doménou laserového tisku. Společnost Epson jej už před několika lety začala dobývat zpět s inkoustovým tiskem. Proč a jak to s ním dnes je jsme se ptali Martina Luckého, který u společnosti Epson Europe pracuje jako Pre/Post Sales Specialist.

Martin Lucký, Epson
Martin Lucký, Epson

Epson postavil svoji strategii na inkoustovém tisku a z dlouhodobého hlediska se zdá, že jde o úspěšný krok. V čem vidíte výhody inkoustového tisku?

Výhody inkoustové technologie vidíme především v jednoduchosti konstrukce tiskárny s minimem výměnných dílů s nízkou spotřebou elektrické energie, minimalizaci odpadu a možnosti tisknout širokou škálu různých typů inkoustu pro různé použití. Od dye based inkoustů pro fotografii, pigmentových inkoustů pro dokumenty a špičkovou grafiku, přes ekosolventní inkousty pro tisk reklamních materiálů jako je například samolepící vinyl, resin inkousty pro potisk nepotahovaného papíru a tapet, až po sublimační inkousty pro potisk textilu a UV vytvrzované inkousty pro tisk etiket a plošný tisk pevných materiálů.

Z tohoto výčtu lze snadno pochopit proč Epson vidí budoucnost v úsporném inkoustovém tisku pro každého, na libovolný materiál.

V čem vidíte výhody vaší „studené“ piezoelektrické technologie vypuzování kapiček inkoustu, oproti tepelnému mikroohřevy u většiny konkurence?

Epson vynalezl a patentoval piezoelektrickou tiskovou hlavu a používá ji ve všech svých tiskárnách od nejmenší domácí tiskárny po největší průmyslové tiskové stroje. Tento typ tiskové technologie se používá ve všech průmyslových aplikacích inkoustového tisku, protože přináší dlouhou životnost tiskové hlavy, řádově vyšší než termální technologie. Dlouhá životnost tiskové hlavy, bez nutnosti pravidelné výměny, přináší barevnou stabilitu a spolehlivost. Umožňuje také modulaci velikosti inkoustové kapky pro vyšší kvalitu tisku. Velké plochy tiskneme velkými kapkami a jemné detaily malými, pro dosažení maximální kvality při zachování vysoké rychlosti. Studený tiskový proces také umožňuje tisk na teplo-citlivé materiály a tisk inkousty, které nelze vystavit působení tepla. Díky studenému procesu můžeme v inkoustu používat organické pryskyřice pro krytí pigmentů, což nám umožňuje vodostálý a světlostálý tisk i na běžném papíru.

Nemáte nějaké indikátory, že výrobci, kteří mají v nabídce kromě laserového tisku také inkoustový, jej v tichosti rovněž upřednostňují, třebaže jsou pořizovací náklady inkoustových a laserových tiskáren už delší dobu srovnatelné?

Většina výrobců tiskových zařízení má ve své nabídce inkoustové technologie a stále častěji je nasazují ve větších zařízeních a produkčních strojích, kde hraje roli spolehlivost a odolnost. Preference tiskové technologie u různých výrobců se odvíjí spíše od obchodních politik a vytěžení profitu z již vyvinutých technologií. Pro největší výrobce laserových technologií je logické využívat vlastní technologie a nasazovat inkoust pouze tam kde je to nutné z hlediska uživatelské poptávky, anebo výhodné z hlediska vyššího profitu na malých inkoustových kazetách. Pro Epson je volba díky vlastní technologii jasná – budoucnost je v inkoustovém tisku.

Kde se inkoustový tisk jednoznačně vyplatí a kde byste jej oproti jiným technologiím naopak nedoporučil?

Inkoustový tisk se vyplatí především tam, kde se pravidelně tiskne. Pro inkoustovou technologii je nejlepší pravidelný anebo častý tisk. Pro častý tisk jsme vyvinuli technologii EkoTank s levným inkoustem a nízkými náklady na vytištěnou stranu.  Ekonomicky velmi výhodný je tisk s nízkým pokrytím strany, ať černobíle anebo barevně, což jsou typicky kancelářské dokumenty. Inkoustový tisk také vítězí všude, kde je potřeba dosáhnout maximální kvality a barevnosti výtisku, tedy ve fotografii a grafice.

Inkoustové tiskárny nedoporučujeme do prostředí s vysokou teplotou, prašností anebo nízkou vlhkostí. Inkoustové tiskárny také nemají rády dlouhé prodlevy mezi tiskem, i když dnes je snášejí násobně lépe než dříve.

Jaký je váš podíl na trhu a jak se vyvíjí, a to jak v inkoustovém tisku, tak celkově?

Minulý rok byl zásadně ovlivněn výpadky dodávek. Ty byly způsobeny jak kompletním či  částečným uzavřením výrobních továren jednak kvůli pandemii COVID-19, jednak omezenou dostupnosti logistických prostředků – kontejnerů, kontejnerových lodí, letadel apod. Logistika je stále velmi omezena a předpokládáme, že se tento stav zásadně nezlepší do konce června. I proto vnímáme jako velmi pozitivní fakt, že i přes mírný pokles dodaných kusů jsme udrželi celkový podíl na trhu na úrovni bezmála 10 %, v inkoustových zařízeních pak téměř 20 %. Hodnota našich prodaných tiskových zařízení se meziročně mírně zvýšila. To vše díky zvýšenému prodeji zařízení řady EcoTank a WorkFore Pro, která přesně zapadají do požadavků dnešní doby a přinášejí zásadní úspory tiskových nákladů.

Exit mobile version