Kancelářskému tisku se daří. Co patří mezi bestsellery?

Ekonomická konjunktura, digitalizace, nová bezpečnostní nařízení a rostoucí potřeba barevného tisku v kancelářích patří mezi hlavní faktory, které v letošním roce ovlivňují tento dlouhodobě stabilní sektor. Co přední výrobci považují za své aktuální bestsellery pro kancelářský tisk?
Kancelářskému tisku se daří. „V České republice a na Slovensku za poslední čtyři vyhodnocené kvartály rostl podle IDC dokonce dvouciferně,“ popisuje Erika Lindauerová z HP. Co se technologií týče, čím dál tím větší podíl podle jejích slov získává inkoustový tisk a roste také obliba barevného tisku. Zákazníky také prý stále více zajímá i bezpečnost a často se začíná objednávat tisk jako služba.

Podle Jany Bořilové ze společnosti OKI, je hlavním letošním trendem větší prosazování chytrých multifunkčních zařízení, jejichž prodej šel výrazně nahoru: „Lze to přirovnat k dřívějšímu přechodu z běžných telefonů na chytré mobily, které využívají řadu aplikací, stejně jako moderní chytré tiskárny a multifunkce. Platí to jak ve formátu A4 tak A3. Díky cenové dostupnosti dokážeme tato nová zařízení nabídnout i do malých firem, které pak mohou jednodušeji řešit skenování, ukládání, prohledávání, prostě všechny funkce kolem dokumentů.“

Trh s kancelářským tiskem podle Václava Dvorského ze společnosti Kyocera ovlivňuje pokračující konjunktura, ekonomice se daří a to pozitivně ovlivňuje business: „I když je na trhu nedostatek pracovních sil, neprojevuje se tam, kde my působíme. V souhrnu zájem o produkty a řešení pro kancelářský tisk roste.“

Za stabilní a rozvíjející se v souladu s rostoucí ekonomikou považuje trh Pavel Kelča z místního zastoupení Konica Minolta: „Samotný tisk je spíše jakýmsi „zavedeným standardem“, hlavní rozvoj se odehrává v oblastech digitalizace, skenování a zpracování dokumentů.“

Tiskové prostředí se podle Marcela Divína z Epsonu postupně a stále rychleji mění ze stavu “Hledám levnou tiskárnu” do stavu “Hledám tiskárnu, která tiskně levně. ” „Zásadním trendem pro následující rok bude optimalizace celkových nákladů na vlastnictví, tedy nejenom optimalizace přímých tiskových nákladů, ale i nákladů spojených s provozem stroje, servisním zajištění a v neposlední řadě životností zařízení,“ říká Marcel Divín. Epson tento trend následuje postupným rozvojem inkoustové technologie. „Jsme velmi rádi, že se postupně daří překonávat obecný názor, který umisťuje inkoustovou technologii do domácnosti pro male objemy tisku. Díky investicím v řádech stovek milionů € je aktuální Business Inkjet technologie více než srovnatelná s technologií laserovou a přináší navíc mnoho benefitů, které uživatelé ocení,“ tvrdí Marcel Divín.

Zájem zákazníků byl podle Jana Všetičky ze společnosti Canon z počátku roku s ohledem na nové direktivy EU více zaměřen na otázku bezpečnosti: „Právě vzhledem k zájmu o bezpečnější řešení jsme uvedli také zcela nové služby, zahrnující vymazání dat z HDD a jeho likvidaci.“ Zákazníci prý stále preferují spolehlivý, odolný a kvalitní výtisk, převážně v barvě.

Na trhu podle Jany Bořilové z OKI dochází také k částečnému návratu k osobním tiskárnám. Velké „chodbové“ kopírky, které využívali ve firmách téměř všichni, se doplňují o menší osobní tiskárny a multifunkce, což platí u velkých firem především o černobílých tiskárnách. „Mnoho zaměstnanců změnu vítá, protože ušetří spoustu času,“ popisuje Jana Bořilová. U barevného LED a laserového tisku se projevuje dlouhodobý zájem o multifunkce, kterých se na místním trhu prodá údajně pětkrát více než samotných barevných tiskáren. Zároveň prý chytré modely multifunkcí nabízejí pokročilou funkcionalitu, která byla dříve dostupná jen u velkých „chodbových“ A3 kopírek.

Bestsellery kancelářského tisku

Canon

Canon MF635Cx

Z laserového portfolia Canon i-SENSYS jsou v současné době nejoblíbeněji A4 barevné multifunkční zařízení, pro jejich univerzálnost v tisku, skenování i kopírování. Portfolio Canon zařízení je široké (nejprodávanější modely ze série MF630 a MF730, konkrétněji např. modely MF633Cdw a MF732Cdw), a to je i jeden z důvodů, proč se dobře prodávají, zákazník si vybere vždy na míru dle svých potřeb.

V kancelářích a větších provozech využijí zákazníci spíše zařízení typu imageRunner Advance, kde je potřeba vysoká produktivita, spolehlivost a vysoké zabezpečení, na které se můžete kdykoliv spolehnout. Toto všechno splňují nejprodávanější série barevných A3 multifunkcí imageRunner Advance 3500 a 5500. Vysoká škálovatelnost příslušenství, od čteček ID karet, variací kazet na papíry, až po různá dokončovací zařízení na sešívání či děrování je jeden z důvodů oblíbenosti těchto zařízení. Devizou je pak unikátní síťové prostředí na kompletní správu všech připojených zařízení (uniFlow Online Express).

Epson

Epson-WF-C579x

Klíčovým produktem pro kancelářsky tisk je řada WorkForce Pro WF-52xx/57xx, která v sobě kloubí vše pro kancelář nezbytné – výkon, konektivita, široká výbava (duplexní jednotka, až 3 vstupní podavače, duplexní ADF), velkokapacitní spotřební materiál, záruka 3 roky na místě u zákazníka zdarma po registraci. Jednoduše řečeno univerzální tiskové zařízení formátu A4 pro tisk “všeho” s minimální garantovanou životnosti 150 000 stran bez výměny klíčových komponent. Tato zařízení nasazujeme do objemu tisku 5 000 stran měsíčně pro menší pracovní skupiny (do 10 uživatelů), kde jsou jako doma. Obdobné řešení nabízí Epson i v segment A3+ tisku řadou WorkForce WF-81xx/86xx, kde je minimální životnost na úrovni 300 000 stran (běžné až 600 000 stran). Tyto produkty reálně bez problémů nahradí laserovou technologii tisku v kanceláři.

V segmentu tankových systémů je stále bestsellerem základní řada L3050, která se používá jak doma tak i v male kanceláři. Nejzásadnějším benefitem jsou tiskové náklady na úrovni 0,05 Kč za černou stránku a 0,18 Kč za stránku barevnou. Stejné tiskové náklady nalezneme podle Epsonu u všech tankových systémů určených pro kancelářský i domácí tisk, což je unikum na trhu.

HP

HP LaserJet M15a

Oblíbených modelů mají v HP celou řadu, typově se přitom prý hodně liší. Populární je například zmíněná dvojice nejmenších laserových tiskáren ve své třídě na světě HP LaserJet Pro M15 a M28 pro domácnosti a malé firmy, které nacházejí uplatnění v malých kancelářích nebo právě ordinacích lékařů.

Z větších řešení to je potom například HP PageWide, což je pokročilá inkoustová technologie určená pro tisk v kancelářích, která zákazníkům nabízí bezkonkurenčně nejlepší náklady na tisk ať už ve formátu A4, nebo A3. A obecně se daří i našim velkým A3 tiskárnám.

Konica Minolta

Konica Minolta bizhub C3351

Výborným produktem je podle zástupců společnosti Konica Minolta například bizhub C3351. Jde o barevnou multifunkci formátu A4, která do tohoto segmentu přináší funkce, dříve obvyklé pouze v segmentu A3. Kromě kvalitního kancelářského tisku tedy nabízí i podporu více uživatelů, sledování jejich tiskových objemů, bohaté funkce skenování, a především vynikající provozní náklady.

Kyocera

Kyocera Ecosys p3050dn

Každý z výrobců má svůj bestseller, u Kyocery se jedná hlavně o malé výkonné černobílé tiskárny A4 a multifunkce A4 a A3. Vykazují vysokou rychlost tisku, skvělou produktivitu, vysokou odolnost – dokáží bezproblémově fungovat ve výrobních podnicích, kde odolávají vlivům výrobního prostředí, vysoké vlhkosti, prašnosti, teplotám. Nejsou tedy určeny jen pro běžné kancelářské prostředí, tenhle nelehký úkol Kyocera zvládá.

OKI

OKI MC573

Barevná A4 multifunkční tiskárna OKI MC573 je zástupcem nové generace multifunkcí OKI. Rychlé zařízení formátu A4 umožňuje prostřednictvím 7palcového dotykového displeje a otevřené platformy sXP (smart Extendable Platform) využít efektivnější a rychlejší postupy pro tisk, kopírování či skenování. Díky integrovanému softwaru Sendys Explorer jsou inteligentní multifunkční tiskárny OKI ideální pro zavedení digitálních pracovních postupů. Součástí bezplatné výbavy je také OCR software ABBYY Fine Reader 12 Sprint. OKI MC573 nabízí funkcionalitu velkých A3 zařízení v kompaktním A4 modelu. Má rozšířenou záruku na 3 roky, navíc se servisem přímo u zákazníka.

V kategorii A3 chytrých multifunkcí nabízí OKI modely řady MC800, určené pro pracovní skupiny s požadavkem na kompaktní, ale výkonné zařízení. Stroj formátu A3/A4 vyhoví požadavkům na profesionální práci za velmi dostupnou cenu. A3 multifunkce Oki MC853 a MC873 představují typická multifunkční zařízení pro menší a střední pracovní skupiny uživatelů. Má nabízet vynikající kvalitu tisku a pokročilé kopírovací funkce. To vše je zahrnuto v kompaktním, ale výkonném zařízení s nízkými provozními náklady.

Exit mobile version