Kaspersky tvrdí, že jsme obětí tří „P“

Čeští uživatelé jsou podle Kaspersky Lab kořistí tří „P“ – pirátství, pornografie a nedostatečného patchování. Výsledky průzkumu přednesl Juan Andrés Guerrero-Saade, Kaspersky Lab na konferenci, kterou uvedl Jan Sekera, Country Manager Kaspersky Lab.
Čeští uživatelé jsou v oblasti kybernetické bezpečnosti opatrnější, mají o hrozbách vyšší povědomí a stávají se oběťmi kyberzločinců méně často než je celosvětový průměr. Přesto nedávají pozor na stahování nebo záplatování. Vyplývá to z letošního průzkumu Kaspersky Lab a B2B International mezi uživateli v 26 zemích včetně ČR. O stavu kybernetické bezpečnosti mluvil na tiskové konferenci v Praze přední analytik Kaspersky Lab Juan Andres Guerrero-Saade, člen týmu Kaspersky Lab Global Research & Analysis Team (GReAT). Ten je jedním z expertů společnosti, kteří v hlavním městě vystupují na mezinárodní konferenci o kybernetické bezpečnosti Virus Bulletin 2015, která se koná od 30. září do 2. října.


Juan Andrés Guerrero-Saade, Senior Security Researcher, Global Research & Analysis Team (GReAT), Kaspersky Lab

Vysoké procento napadení lidí i firem

Celosvětově čelilo incidentům způsobeným viry či malwarem v posledních dvanácti měsících 70 % dotázaných uživatelů. V Česku to bylo jen 45 %. Číslo je ale stále vysoké. Plných 37 % českých respondentů se setkalo s incidenty souvisejícími s finančními transakcemi a podezřelými stránkami a 14 % z nich s prolomením online účtů.

S vývojem informačních technologií čelí v daleko větší míře kybernetickým hrozbám i firmy. Dle letošního celosvětového průzkumu Kaspersky Lab mezi podniky řešilo v posledních dvanácti měsících problémy s viry, červy, spywarem a jinými škodlivými programy 60 % dotázaných českých firem. 37 % narazilo na phishing a 17 % na narušení sítě nebo hacking. Mezi interními hrozbami pak figurovaly zranitelnosti existujícího softwaru (31 %), neúmyslný únik dat zaměstnanci (16 %) a podvody zaměstnanců (13 %).


Jan Sekera, country manager Kaspersky Lab

Důvody napadení

České počítače se nakazí viry zejména kvůli stahování pirátských souborů, souborů s dospělým obsahem nebo neaktualizovanému softwaru. Těmito způsoby se na zařízení může dostat nejrůznější malware. Mezi jeho 20 nejrozšířenějšími druhy v České republice je šest aktivátorů legitimního softwaru, které systém zahlcují také malwarem a adwarem. Seznamy pokusů o infikování v Česku vedou stále variace červa s názvem Conficker, který napadá počítače s Windows, přestože s ním IT bezpečnostní komunita bojovala už v roce 2008.

Hrozby, jako je phishing a známé zranitelnosti softwaru, jsou zneužívány nejen běžnými kyberzločinci, ale také zkušenými útočníky. Ti je používají pro spouštění cílených útoků mířených na získání cenných informací a způsobujících značné škody. Čeští uživatelé, kteří věnují málo pozornosti rizikům spojeným s nedostatečným záplatováním softwaru a lehkomyslným stahováním, ohrožují nejen svá osobní data a peníze, ale také své zaměstnavatele,“ řekl Juan Andrés Guerrero-Saade.

Východiska pro firmy i domácnosti

Společnosti by měly zavádět takové postupy, které budou zaměstnanci chápat a dodržovat, aby kybernetickým hrozbám zabránily. Současně by měly nasadit efektivní bezpečnostní řešení se snadnou správou. Co se týče zmírňování následků cílených útoků, pozornost by měla být věnována posuzování zranitelností, patch managementu, kontrole aplikací, whitelistingu a zabezpečení sítě.

Také domácnosti by měly používat komplexní bezpečnostní software, jako je například Kaspersky Internet Security – multi-device. Instalací efektivního bezpečnostního řešení, a to především pokud na zařízeních používají sociální sítě, provádí online platby nebo jiné aktivity vyžadující osobní informace, se mohou uživatelé ujistit, že mají požadovanou ochranu před infikováním. Uživatelé by se také měli vzdělávat o kyberbezpečnosti. Čeští uživatelé mohou například zvýšit svou počítačovou gramotnost a ověřit si, zda je jejich chování na internetu bezpečné, v testu „Jste znalec v kybernetické problematice?

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version