Každému se líbí štěňátka

Technologie mohou podle neurovědy snížit pracovní stres

V Dell Technologies provedli neurovědeckou studii zaměřenou na souvislost mezi vztahem lidí k technice a tím, jak technika ovlivňuje jejich schopnost vykonávat práci. Ukázalo se tak, jaký má fungování techniky vliv na celkovou pohodu lidí.

Ve spolupráci se společností Emotiv, která je největším světovým hráčem na poli přenosných zařízení ke sledování aktivity mozku a neurovědy, sledoval Dell pomocí EEG snímačů v reálném čase mozkovou aktivitu účastníků studie při práci a zacházení s technikou. To umožnilo získat podstatně hlubší vědecké poznatky, než přinášejí obvyklé výzkumy založené na vyplnění dotazníku.

Výsledky studie na první pohled potvrdily předpoklady – tedy že práce s dobrou nebo špatnou technikou přímo ovlivňuje produktivitu práce a pocity zaměstnanců. Míra této korelace ale byla překvapující.

https://youtu.be/cVCY_9iqYh4

V dnešní době může být technika, například počítač, jediným fyzickým pojítkem mezi zaměstnancem a firmou. Výpočetní zařízení slouží nejen jako pracovní nástroj, ale také jako prostředek zapojení do firemní kultury a interakce se spolupracovníky a zákazníky. Studie s názvem Brain on Tech ukázala, že je v dnešní době důležitější než kdy dříve vybavit zaměstnance solidní, dobře fungující technikou. Výrazně pozitivní zkušenost se služebním počítačem od prvního dne je totiž zásadní a zajišťuje optimální produktivitu.

Komplikace s technikou mohou v dnešním uspořádání pracovního a soukromého života zvyšovat úroveň stresu. Výzkum ukazuje, že dobře fungující technika může pozitivně ovlivnit vnímanou pohodu zaměstnanců a přinést úlevu od stresu. To má příznivý vliv z emocionálního hlediska a trvalý dopad na udržení kvalitních pracovníků.

Technika pomáhá komunikovat, učit se, pracovat a prožívat každodenní život novým způsobem. Čím více jsou však lidé na technice závislí, tím jsou citlivější na to, jak dobře funguje. Výhodu v této situaci získávají firmy, které si vliv techniky na lidi uvědomují. Mohou zaměstnancům nejen poskytnout větší komfort při práci, ale především jim mohou pomoci k vyšší produktivitě a efektivitě.

Exit mobile version