Kdo je Extreme Networks?

Síťařská společnost Extreme Networks vznikla v roce 1996, má u nás řadu velkých instalací, je trojkou na trhu v enterprise networkingu, přesto však u nás není příliš známá. Co Extreme Networks dělá a jaká je její pozice na trhu vysvětlil Michal Zlesák, Sales Director CEE.
Extreme Networks vyrostla díky akvizicím firem Enterasys (Cabletron), Zebra Wireless (divize Motorola), Brocade Networking a Awaya Networking. Například při převzetí Enterasys byla dokonce menší než akvírovaná firma. Dnes je Extreme Networks díky těmto akvizicím trojkou v enterprise networkingu, hned za společnostmi Cisco a HP Enterprise. Z hlediska podpory, na kterou má vlastní lidi, a nikoliv outsourcovanou firmu, je dokonce vnímána jako jednička. „Člověk, který případ v oddělení podpory u Extreme Networks přebírá, jej také dokončí,“ tvrdí Michal Zlesák. Podle analytické společnosti Gartner splňuje 4,8 bodů z 5 a Extreme Networks by doporučilo 99 % zákazníků na základě zkušenosti. V přehledu Gartner Magic Quadrant pro networking je Extreme Networks v pozici lídrů a v Magic Q pro datacentra je v pozici „challengers“ – vyzyvatelů.

Orientace na zákazníka

Filozofií Extreme Networks je orientace na zákazníka. Poskytuje jim řešení, jež vznikla přímo z jejich potřeb. Snaží se naplnit jednak potřeby IT, jednak vlastníků a managementu tak, aby jim její řešení přinášelo obchodní hodnotu. Toho dosáhli například u nás ve Škoda Auto díky automaticky přizpůsobitelné síti, která funguje výhradně na vrstvě L2 OSI (Open System Interconnection, L2 zajišťuje logiku řízení a přenosu).

Extreme Networks má řadu menších i velkých zákazníků a pokrývá řadu průmyslových vertikál, včetně zdravotnictví (Nemocnice Na Homolce), státní správy, hospitality (veřejné služby, například v USA poskytují sítě pro ligu amerického fotbalu NFL s rekordem 30 tisíc současně připojených bodů), výrobní sféru (Škoda Auto, Siemens, TDK), transport (zde zase díky akvírované Zebra Wireless), retail (Wall Mart – přes 100 tisíc AP, opět Zebra Wireless).

Diferenciace a prioritizace síťového provozu a SDN

V sítích dnes roste komplexnost, je připojeno stále více zařízení, od sítí se stále více očekává, existuje více aplikací v reálném čase (videostreamingu), ale také existuje stále více komplexních hrozeb. Kvůli tomu je zapotřebí diferenciace a prioritizace síťového provozu, sítě by se měly stavět jako jednoduché (např. s minimem síťových protokolů), bezpečné (hypersegmentace, komunikace pouze na L2 kvůli virtualizaci a SDN) a jako inteligentní (pro možnost řízení a multi-vendor prostředí). Toto vše souvisí a je založeno na SDN (Software Defined Networks, kde je Extreme Networks jedním z lídrů.

V České republice má Extreme Networks distribuční a partnerskou síť.

Exit mobile version