Kdo řídí české IT projekty? Amatéři i veteráni!

Výzkum realizovaný mezi 350 projektovými manažery IT projektů odhalil až trojnásobné rozdíly v platech, kompetencích i kvalitě odváděné práce. Výzkum také rozlišil mezi českými projektovými manažery pět základních typů, co je trochu překvapivé je, že pouze tři z těchto kategorií lze považovat za profesionály vhodné pro business.

Důvodem pro zpracování výzkumu bylo zmapování současné situace na poli projektového řízení v České republice a následovná tvorba koncepce jeho dalšího rozvoje.

„Při rozlišení kvality projektových manažerů hraje klíčovou roli pět základních vlastností — znalost jazyků, zkušenosti, odborné znalosti, certifikáty a velikost dosud řízených projektů,” říká o závěrech Petr Janiš, projektový manažer a spoluzakladatel Projectman.cz, která za průzkumem stála. Podobně jako se výrazně liší schopnosti a zkušenosti projektových manažerů, liší se podle průzkumu také jejich finanční ohodnocení. „V současnosti je ohodnocení projektových manažerů na dvou extrémech. Maximum je až 15 tisíc Kč za den nebo 130 tisíc za měsíc, minima se naopak pohybují kolem 40 tisíc Kč za měsíc,“ dodává Janiš.

Protože projekt Projectman.cz funguje na trhu již nějaký ten pátek, pokusil se na základě zpětné vazby a předchozích zkušeností z oblasti lidských zdrojů pro projektové řízení sestavit kategorie základních typů projektových manažerů podle jejich dovedností. Sitáace na českém trhu vypadá následovně:

1. Amatér

Je nebo se chová jako nováček v projektovém řízení. Chybí mu základní manažerské předpoklady, zpravidla nezvládá time-management, je nespolehlivý a labilní. Nedostatečnou odbornost se snaží dohnat nepatřičnou certifikací. Často je motivován touhou po penězích. Zcela nevhodný.

2. Akademik

Díky teoretickým znalostem je schopen projekty vést, ale špatně naslouchá požadavkům a při náročných situacích ztrácí kontrolu. Spíše než do konkurenčního prostředí se hodí do státní správy. Pro business nevhodný.

3. Praktik

Ví, jak řešit problémy, je pracovitý a prakticky orientovaný. Je spolehlivý a při jednání pozorný a sympatický. Často problém vyřeší díky papíru, tužce a koncepčnímu přemýšlení. Pohybuje se v rozumné cenové hladině a je těžké jej získat. Vložené úsilí a jeho motivace se společnosti bohatě vrátí.

4. Odborník

V oboru často jedinečný člověk, který mnohdy disponuje pokročilou znalostí např. SAP, Siebel, datových skladů nebo business inteligence. Je expertem na složité situace vyžadující široké pochopení a vysoké nasazení. Na trhu je nedostatkový, ale díky vysoké ceně je poměrně dobře dostupný.

5. Šampión

Zcela výjimečný manažer, který dovede využít letitých zkušeností na poli projektového řízení. Bez problémů proaktivně vede velké projekty a přináší maximální užitek. Disponuje výbornou znalostí jazyků a vysokou certifikací a detailně zná trh. Pro business a často i celé odvětví je velmi ceněným vizionářem a osobností s vysokým přínosem. Díky vysoké ceně je na trhu relativně jednoduše dostupný.

„Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit jednoznačné zvyšování celkové úrovně českých projektových manažerů. Pozitivně vychází také srovnání se zahraničím. Dalo by se říci, že pro špičku projektového řízení dnes již neexistují hranice mezi státy a kvalitní manažer si vybírá především podle velikosti a zajímavosti projektu,“ shrnuje výsledky Janiš.

Exit mobile version