Kdo u nás dodává superpočítače, zejména pro AI?

Ten, kdo v březnu dodal na ČVUT v Praze nejvýkonnější superpočítačový cluster s procesory Intel Xeon pro řešení úloh SMP, MPP, HPC, a díky akcelerátorům Nvidia Tesla V100 i úlohy AI, ML apod. Pro AI však dodal i superpočítač pro AI s kartami Nvidia DGX2 do Ostravy. Co všechno to obnáší jsme se ptali Petra Plodíka, obchodního ředitele společnosti M Computers, která je těchto systémů dodavatelem.

Nedávno jste vyhráli v soutěži o dodávku superpočítače na ČVUT v Praze. Proč si ČVUT vybralo právě M Computers?

Petr Plodík, M Computers

Soutěž jsme vyhráli ve veřejném výběrovém řízení, kde bylo nastaveno vejít se s nejnižší cenou do požadovaných parametrů. Superpočítače dodáváme často, zejména do akademické sféry, známe jejich nároky, takže poskládat nabídku podle technických parametrů z mnoha komponent pro nás není až tak moc obtížné, protože už víme, které výrobce oslovit. Na druhou stranu bylo toto výběrové řízení poměrně složité, jelikož se skládalo z mnoha částí, museli jsme oslovit skutečně mnoho dodavatelů a z nich vybrat ty nejvýhodnější. Vedle IT části, serverů, diskových úložišť a networkingu jsme navíc museli řešit část, která se IT příliš netýkala, což znamenalo vybudování tzv. studené uličky v datacentru, rozvodů vody na chlazení, stavba výměníků tepla, takže šlo o komplexní záležitost. Jelikož však tyto věci děláme už delší dobu, víme také, na koho se obrátit. Díky partnerství s našimi dodavateli navíc umíme získat výhodné podmínky.

Co tedy rozhodlo, že jste vyhráli právě vy?

Jednoznačně cena, která byla hlavním ukazatelem výběrového řízení. Zároveň však bylo v požadavcích dodat celý projekt, a to během pouhých šesti týdnů.

Je tato instalace superpočítače na ČVUT něčím výjimečná?

Jistě, jde hned o několik zajímavých, až skutečně unikátních prvků. Snad nejzajímavější je celkový instalovaný výpočetní výkon. Ten dosahuje díky akcelerátorům Nvidia šesti petaflopsů, což je do této chvíle nejvýkonnější superpočítač pro operace v AI operacích (Artificial Intelligence, umělá inteligence) v České republice. To je skutečně unikátní a je tomu tak díky osmačtyřiceti nejvýkonnějším akcelerátorům Nvidia Tesla V100.

Další unikátní vlastností tohoto superpočítače je, že jde o velmi komplexní cluster. Skládá se totiž z několika částí, a sice z CPU (Central Processing Unit) clusteru s procesory Intel, GPU (Graphical Processing Unit) clusteru s akcelerátory, obsahuje také velký stroj SMP (Symmetrical Multi Processing) s mnoha procesory, vysokorychlostní síť, několik diskových úložišť, vše je superrychlé pro přístup k uživatelským datům, a nakonec ta studená ulička mezi racky v datacentru. Jde tedy o hodně komplexní věc a víceméně ukázku všech počítačových architektur tak, aby si vědci mohli vyzkoušet úlohy jak v architektuře MPP (Massive Paraller Processing), tak na SMP serveru s mnoha procesory a velkou sdílenou pamětí, tak na klasických CPU serverech. V této superpočítačové architektuře clusteru na ČVUT je prostě vše v jednom.

Se společností Nvidia tedy máme jednak ten hezký cluster na elektrofakultě ČVUT, jednak jsme v průběhu února 2019 instalovali největší superpočítač Nvidia u nás, který má šestnáct grafických karet DGX2 v jednom systému. Je umístěn na národním superpočítačovém centru IT4Innovations v Ostravě. Ten je zase unikátní v tom, že jedna mašina, server, má výkon 2 PFLOPS pro operace AI a ML (Machine Learning, strojové učení). Tento jeden server se speciální architekturou dokáže zpracovat obrovské neuronové sítě i díky velké kapacitě GPU paměti (celkem 512 GB). Opět, byl to vůbec první dodaný počítač tohoto typu ve střední a východní Evropě.

Co všechno tedy poskytuje vaše firma M Computers?

Primárně se zaměřujeme na dodávky superpočítačů, a to nejen v České republice, ale už řešíme věci i na Slovensku a vypadá to, že brzy budeme řešit věci ohledně superpočítačů i v regionu střední Evropy v okolních zemích. S tím souvisejí i úložné systémy o velkých kapacitách. Už máme za sebou jednu z největších instalovaných úložných kapacit v České republice na CESNETu, která má 25 petabytů dat, což je také docela hezká referenční zakázka. Kromě vysokých výpočetních výkonů superpočítačů a velkých datových úložišť tedy aktuálně řešíme i věci okolo infrastruktury a AI. Kdekoliv se to týká Nvidia, tam bychom byli rádi i my.

Co se týče značek, jsme v současné době jediným partnerem Nvidia pro akcelerované výpočty v České a Slovenské republice, což znamená pro karty Nvidia Tesla, a zároveň pro systémy Nvidia DGX, vhodné pro nasazení AI, které jsou od Nvidia předinstalované a připravené pro tyto úlohy.

Jako partner společnosti Nvidia jsme v březnu 2019 obdrželi hezké ocenění „Nvidia AI Innovator of the Year“, které dostalo několik firem v Evropě, a to za přínos v oblasti AI pro Nvidia. Díky tomu jsme se dostali i na zajímavou konferenci Nvidia do Kalifornie. Na této výroční konferenci Nvidia vždy oznamuje svoje novinky a ukazuje budoucnost, jak bude vypadat infrastruktura v dalších letech.

Můžete prozradit nějaké novinky u Nvidia?

Letošní konference byla zajímavá zejména v tom, že se nesoustředila na hardware. Novinky v hardwarové oblasti byly ohlášeny v loňském roce, ať už šlo o ty nejvýkonnější akcelerátory Tesla V100, akcelerátory pro nasazení neuronových sítích Tesla T4, nebo pro grafiku akcelerátory RTX. Letošní ročník byl proto laděn jinak, softwarově. Ukazovali krásný trend, a sice jak software dnes dohání hardware. Postupně ukazovali knihovny a aplikace pro využití toho nejnovějšího hardwaru. Měli tam mraky příkladů, ať už se týkaly umělé inteligence nebo grafiky, jak se nové hardwarové technologie dostávají do praxe a budou v ní už letos využity.

Dodáváte podobné systémy také do komerční sféry?

Zatím moc ne, jde totiž o relativně novou oblast nasazení grafických akcelerátorů v IT infrastruktuře. Obvykle to vždy začíná na univerzitách a výzkumných institucích, avšak první poptávky z průmyslu už vidíme, zejména ze strojírenského. Tyto firmy totiž chtějí být konkurenceschopné i díky AI, a proto takovou IT infrastrukturu potřebují. Zajímavé je také použití AI ve zdravotnictví, kde tyto systémy dokáží pomáhat lékařům. Třetí oblastí je státní správa, a to tam, kde je třeba řešit bezpečnost, ať už pro kybernetickou bezpečnost, nebo rozpoznávání objektů a obrázků na kameře a podobně.

Na koho by se měl případný zájemce o tyto technologie u vás obrátit?

M Computers má tři pobočky, a sice v Brně, Praze a Zlíně, kde je to spíše záležitost PC, notebooků a Lenovo Shop. Systémy točící se okolo AI, těmi se zabýváme primárně v Praze a Brně, takže ať už na mě, nebo na kohokoliv z našeho obchodního týmu.

Exit mobile version