Když IT začíná být brzdou byznysu

Co když byznys firmy přerůstá přes hlavu, firma by mohla vyrobit a prodat více, nebo se jí to už to dokonce přihodilo, mohla by lépe obsloužit své zákazníky, ale IT jí začíná být brzdou, nebo brzdou jiných činností? Ivo Šmerda, IBM PureSystems Client Technical Architect nám v rozhovoru popsal, jak s takovou situací naložit.
Dá se nějak elegantně vybruslit ze situace, kdy je pomyslná „vesta“ IT organizaci už příliš těsná?

Průměrná doba života CIO v organizaci bývá dva roky, a pokud si chce svoji židli udržet, musí jednak zajistit podporu byznysu organizace, jednak se musí postarat o to, aby se celkové náklady na IT snižovaly. CIO v organizaci má od CFO nebo obchodního ředitele nůž na krku, protože mu více prostředků neposkytnou, spíše méně. Řešení, jak z takové situace vybruslit, je samozřejmě více.

Za prvé může zůstat se stávající technikou a infrastrukturou a přikoupit další, celková infrastruktura nabobtná. Zprovozňování dalších částí infrastruktury je náročné na lidské zdroje, je zapotřebí přikoupit další lidi, celkové náklady tím časem ale bohužel spíše rostou.

Za druhé může svoji infrastrukturu konsolidovat a náklady zprůhlednit. Pokud není jeho organizace orientována na IT, zpravidla se začne zajímat o nějaké „hotovější“ řešení, jaké mu může nějaký dodavatel poskytnout, pokud možno rychle a s průhlednými náklady od začátku.

Existuje nějaké řešení, jaké by těmto nárokům vyhovovalo? Poskytujete nějaké takové v IBM?

IBM poskytuje hned několik možností, jak se se situací, kdy byznys přerůstá přes hlavu a současné IT s ním nestačí držet krok, a to může platit jak pro každou výrobní firmu, tak pro státní organizaci. Středobodem je „cloud in a box“; v podání IBM jde o PureApplication System. Jde o rackový systém se servery, storage a networkingem pro připojení. Servery jsou buď platformy Intel Xeon, nebo IBM Power. V obou případech začíná PureApplication System na 32 jádrech v nejmenší verzi a s 24TB nebo 48TB storage. Servery jsou buď „žiletky“, nebo klasické dvoumodulové (2U). K tomu IBM dodává v ceně systému operační systém Red Hat Enterprise Server nebo unixový AIX, případně Power Linux v případě platformy Power, vše bez limitu licence v rámci systému.

Jako virtualizační nástroj IBM dodává v ceně VMWare nebo PowerVM, opět v rámci systému bez limitu licencí. Aby bylo možno provozovat aplikace, jsou k dispozici databáze DB2 a WebSphere, opět v ceně a bez licenčního omezení.

Hovořil jste o rychlé pomoci. Jak dlouho trvá zprovoznění řešení IBM PureSystem Architecture? Jak se dá rozšířit, kdyby narazilo na strop?

Zprovoznění PowerSystem Architecture trvá zhruba čtyři hodiny, stačí připojit k elektrické zásuvce a Ethernetu. IBM zařízení pomůže nainstalovat a zprovoznit, zaškolí obsluhu, obojí opět v ceně nákupu, a poskytuje podporu. Kdyby bylo potřeba systém rozšířit, přidají se další výpočetní nódy, což lze přímo za chodu systému. Zkuste tohle s nějakým slepencem ze serverů, storage a networkingem bůhví odkud.

„Melody boys“ od IBM ale po instalaci zase zmizí, co pak?

V první řadě jde o samotný hardware. Řešení IBM PureApplication System je vybaveno prvky RAS (Reliability, Availability, Serviceability) a může být propojeno i s dohledovým centrem, které hlídá jeho zdraví. Sám jsem byl překvapen, když jsem při jedné instalaci vyndal jednu z částí systému, PureApplication System to zřejmě nahlásil do dohledového centra a na konzoli mi za 15 minut vyskočila hláška operátora s dotazem co se děje, že jeden ze systémů hlásí kritickou chybu systému. Operátor v takovém případě pomůže. I samotná obsluha může posílat dotazy do dohledového centra také, tzv. tickets, a podle dohodnuté SLA je poskytována podpora. I v těch nejméně kritických případech bývá poskytována do druhého dne. IBM PureAP System je navíc kompletně jednoduše konfigurovatelný na základě „patterns“ – vzorů, šablon, od hardwaru po dodávaný software.

Co když vám nevěřím a chci si PureAP System vyzkoušet? Ukázaná vždy platí. Nebo třeba nechci být závislý na vašem hardwaru?

IBM poskytuje PureApplication technologii ve třech variantách. Za prvé jde o PureApplication System jako takový, tj. vlastní box, tedy rackové řešení s předinstalovaným softwarem.

Za druhé, nechcete-li být závislý na hardwaru od IBM, můžete z PureApplication Systému vytáhnout jeho „mozek“ a dodaný PureApplication Software provozovat na vlastním hardwaru, vlastní infrastruktuře.

Za třetí IBM PureApplication Service, nejen můžete vyzkoušet, ale i provozovat v našem IBM Cloud (dříve označován jako IBM Softlayer).

Kde je kouzlo jednoduchosti pro CIO, který má od svých kolegů CxO kudlu na krku?
Jde o celkovou kompaktnost. IBM PureApplication System lze rychle nainstalovat a spravovat na základě zmíněných šablon. Vedení organizace se díky tomu stává méně závislým na obsluze, než jak je tomu u zmíněného slepence, od kterého když někdo z organizace uteče, nikdo neví co s infrastrukturou dál. Stačí dva klíčoví lidé.

Například lze začít v IBM Cloud, udělat v cloudu proof of concept, rozhodnout o pořízení PureApplication Systému a pak celou šablonu zkopírovat do nového systému on-premise. Šablony jsou přenositelné jak mezi systémy, tak mezi všemi třemi dodávanými platformami – od cloudu po vlastněný hardware. Navíc je lze replikovat mezi geograficky rozmístěnými systémy.

Ivo Šmerda, IBM PureSystems Client Technical Architect

To je všechno strašně elegantní, ale opět – ukázaná platí. Pro komerční firmu je to jasné. Kdo ještě?

Kromě výrobních a obchodních firem nabízíme řešení IBM PureApplication System finančním organizacím – bankám apod., ale i těm státním.

Chcete-li příklad z praxe, tak ze státního sektoru, kde jsou přínosy jinak obtížně vyčíslitelné. Nejen u nás se zákony často mění, a s tím i způsob, jak nastavovat procesy pro jejich celkovou obsluhu. Jedna z evropských zemí nasadila PureApplication System s 3 200 (!) výpočetními jádry pro správu svého daňového systému (v Severní Americe mají podobný systém PureAP System s řešením BPM (Business Process Management) dokonce se 3 500 jádry). Změny v systému, které by po změně každého zákona „smolili“ tři měsíce jako dříve, měli hotové za den a půl, a to díky šablonám, jež lze aplikovat jak na PureApplication System, tak na náš BPM, jsou z jedné dílny. Společně s řešením PureApplication System nasadili náš BPM (Business Process Management) a vyhodnotili si, že se jim zaplatil za rok a půl. Typicky vyčíslitelná úspora je 70 %, ale vždy záleží na vůli organizace, jak se k systému postaví, musí se jej naučit provozovat.

Vnímáte na současném trhu v této oblasti nějakou konkurenci?

„Cloud in a box“ dodává více výrobců, ale v takové podobě, jakou je náš IBM PureApplication System a s takovým softwarem, prakticky nikdo. Naší největší konkurencí jsou interní zaměstnanci zákazníka. Bojí se o práci, ale ne zcela oprávněně. Řešení, jaké jejich organizaci nabízíme, je totiž posouvá výše, typicky směrem k byznysu. Operátora konzole ke správci, správce k architektovi, architekta k CIO, toho zase k přímé podpoře byznysu a lepšímu chodu organizace.

Exit mobile version