Když se řekne Panasonic a IT

Když se řekne Panasonic, většina lidí si představí cokoliv, od spotřební elektroniky až po faxy a pobočkové telefonní ústředny. Tato společnost se však také specializuje na odolné notebooky a tablety, vysvětluje Jan Šplíchal, Marketing Manager pro region CEE.
Co konkrétně vaše nabídka odolných notebooků Panasonic Toughbook a tabletů Toughpad obnáší?

Naše portfolio odolného vybavení IT odráží aktuální vývoj trhu úplně stejně, jako je tomu ve spotřebitelském segmentu trhu. Začínají dominovat tablety a stále více společností na ně přechází a učí se je využívat jak pro externí, tak i pro interní komunikaci. Naše produkty jsou primárně rozděleny do tří kategorií.

Základní kategorie zvaná „byznys“ nabízí ochranu proti pádu z výšky až 76 cm a zaručuje bezproblémový běh v rozmezí od -20 do +35 stupňů Celsia. U Toughbooků (notebooků) pak nabízíme speciální odtokový systém klávesnice a touchpadu, který odolá i přímému polití z plné 200ml sklenice. Tato základní třída odolnosti snese tlakovou zátěž až 100 kgf (0,95 kN), čímž je chráněn nejen displej. Před škodami, které by mohly vzniknout v důsledku nárazů a vibrací, je chráněn i pevný disk, který je uložen v nerozbitném plášti ze slitiny hořčíku, a navíc je opatřen tlumícími podložkami.

Střední třídu tvoří kategorie přístrojů „semi-rugged“, které splňují požadavky vojenského standardu MIL-STD 810-G a nabízejí odolnost proti postříkání vodou (IP5), proti vniknutí prachu, a navíc a zvládají pracovat v teplotách od -20 do +65 stupňů Celsia. Konektory a rozhraní na tělech přístrojů jsou pak opatřeny voděodolnými plastovými krytkami.

Nejvyšší třídou jsou zařízení „fully-rugged“, která přinášejí ochranu proti pádu ze tří metrů (testováno z 26 různých úhlů dopadu), odolnost proti vodě a prachu (dle různých standardů včetně IP65) a jsou schopna pracovat v opravdu extrémních podmínkách.
Většina Toughbooku i Toughpadů je navíc plně konfigurovatelná v oblasti výbavy a rozšiřujících portů, konfiguraci jednotlivých modelů jsme tak schopni upravit přesně podle přání a požadavků zákazníků.

Vzhledem k tomu, že jde o průmyslová zařízení, s jakým operačním systémem pracují?

V současné chvíli nabízíme Toughbooky operačním systémem Windows 10 Pro. V oblasti Toughpadů Panasonic, tedy odolných tabletů, pak zákazník může volit mezi Windows 10 a Android v různých verzích. Pro naši novinku, a sice 4,7“ Toughpady s možností hlasové komunikace FZ-N1 a FZ/F1, se nabízí systém Android 5.1.1 a zhruba od září 2016 bude dostupný také systém Windows 10 IoT Mobile Enterprise.

To znamená, že i pro tablet Panasonic lze napsat a použít v zásadě standardní aplikaci pro Windows?

Ano, přesně tak. V našich zařízeních lze naprosto bez problému provozovat veškeré aplikace napsané jak pro Windows, tak Android. Příkladem budiž náš stávající zákazník, Městská policie města Brna, kde je softwarovým základem uceleného mobilního řešení klientská aplikace pro Windows, vyvinutá přímo programátory Městské policie Brno. Aplikace zohledňuje specifikace práce v terénu a maximálně využívá možností dotykového ovládání včetně podpory gest. Zcela zásadní výhodou je on-line způsob komunikace, kdy nutnost synchronizace s dispečerem klesá na minimum a strážníci i centrální pracoviště mají vždy všechny potřebné údaje okamžitě k dispozici.

Kdo je nejčastějším zákazníkem pro tato vaše zařízení?

Velmi zjednodušené mohu říci, že využití přístrojů Panasonic začíná tam, kde končí využití běžných „consumer“ zařízení. Většina našich zákazníků jsou společnosti, jejichž zaměstnanci se pohybují zejména venku, nebo v prostředí se zhoršenými podmínkami. Zmínit můžeme například sklady, výrobu, stavebnictví, nebo firmy mající na starosti správu různých druhů infrastruktury.

Výraznou referencí je pak nasazení našich tabletů u záchranných služeb v Čechách i na Moravě, nebo u Policie ČR a již zmíněné Městské policie.

Jan Šplíchal, Marketing Manager pro region CEE, Panasonic

Kde se lze s vašimi odolnými notebooky a tablety seznámit a kde je lze získat?

Důležitý je segment nebo odvětví, ve kterém potenciální zákazník působí. Podle toho lze doporučit partnera disponujícího danými oborovými zkušenostmi. V oblasti výroby je to například společnost EPRIN, ve zdravotnictví společnost MEDSOL, v oblasti podpory terénních pracovníků v různých oblastech pak společnosti TSP Data, C-System, nebo Autocont.

Pro základní seznámí s našimi produkty doporučuji navštívit stránky www.toughbook.eu, kde zájemce nalezne nejen základní technické specifikace, ale i například případové studie, nebo whitepaper studie. Zajímavostí pak může být náš Tough Selector, který umožňuje snadný výběr konkrétního modelu pomocí základních požadavků zadaných zákazníkem.

Exit mobile version