Kolik budou stát Windows 10 a problém kompatibility

Microsoft zveřejnil první informace o tom, kolik budou stát Windows 10. I když většina stávajících uživatelů bude mít upgrade zdarma, prodávat se samozřejmě budou i nové licence.
Základní cena za licenci Home bude 119 dolarů, tedy stejně jako u Windows 8. Verze Windows 10 Pro vyjde na 199 dolarů. Za 99 dolarů bude k dispozici balíček Windows 10 Pro Pack, který umožní přechod z verze Home na Pro. U něj se předpokládá, že by si ho mohli kupovat lidé, které přecházejí bezplatně z Windows 7 a 8 a z nějakého důvodu chtějí současně změnit i verzi Home (zdarma je upgrade pouze na odpovídající edici W10).

Co se týče cen Windows 10 Education a Enterprise, ty budou k dispozici pouze v podobě multilicencí. U Enterprise verze půjde nastavit vlastní mechanismus aktualizací, jinak se budou instalovat automaticky v okamžiku vydání. Microsoft přitom skončí i s kumulativním uvolňováním nových oprav vždy každé druhé úterý v měsíci (viz také: Jak to bude s bezpečnostními úterky ve Windows 10?). A mimochodem, Windows 8.1 Enterprise bezplatně upgradovat vůbec nepůjde, nicméně v těchto případech mají podniky většinou stejně individuální licenční smlouvy. Zatím nejsou informace o možnostech přechodu Windows RT, tj. o upgradu Windows na procesorech ARM/tabletech Surface 1 a 2; podle všeho to prostě nepůjde, respektive Microsoft chystá jakousi limitovanou aktualizaci, která by do RT měla přinést část funkcionality Windows 10 – což je ovšem informace už starší, z ledna.
Není jasné, zda se budou Windows 10 vůbec ještě standardně prodávat na instalačním médiu a nebo jen s kartou, obsahující licenční klíč, který se bude zadávat při stažení instalačního balíčku.

Co se týče OEM verzí, objevují se informace o 109 dolarech za verzi Home a 149 dolarech za verzi Pro, tato čísla však Redmond zatím oficiálně nepotvrdil a pocházejí pouze z údajů Newegg.com. OEM verze pro dodavatele zařízení bude údajně dostupná na konci srpna.

Kontrola před vlastním upgradem

Samotný upgrade chce Microsoft uživatelům usnadnit např. pomocí aplikace Get Windows 10. Ta by měla předem zkontrolovat aktuálně používaná zařízení, ovladače a nainstalované aplikace a upozornit, pokud by mohlo dojít k problémům s kompatibilitou. Výsledky jsou samozřejmě bez záruky.

Na pravé straně hlavního panelu (oznamovací oblast) Windows 7 a 8 se již nyní uživatelům objevuje nová ikonka Stáhnout si Windows 10 (v angl. verzi Get Windows 10). Po kliknutí (pardon, v terminologii Microsoftu se myší klepe) pravým tlačítkem lze v nabídce příkazů zvolit Rezervujte si bezplatný upgrade a poté Zkontrolovat stav upgradu. Po kliknutí na nabídku vlevo nahoře se v části Získání upgradu objeví nahoře položka typu Váš počítač je připravený a po kliknutí se zobrazí výsledek kontroly zařízení a aplikací. Obvykle bez problémů. Uživatelé, kteří si zkoušeli projít tuto proceduru, na webu ZDNet zatím reportovali, že nejčastěji se jim zobrazily možné problémy s rozhraním Bluetooth (bezdrátová sluchátka apod.), objevily se i výstrahy týkající se virtualizačních produktů (VMware ESXi). Někteří si také stěžovali, že se jim na panelu vpravo vůbec nezobrazuje samotná základní ikona.

Dále se uvádí, že při upgradu z Windows 7 zmizí aplikace Windows Media Center a též nějaké hry (včetně Hledání min) jako součást systému, i když odpovídající verze půjdou od Microsoftu zdarma stáhnout. Windows 10 nedokáží žádnou vlastní aplikací přehrávat CD/DVD. Některé problémy se samozřejmě nejspíš objeví až pro provedení samotného upgradu…

Další informace praví: požadavky na Windows 10 jsou procesor 1 GHz nebo rychlejší a minimálně 1 GB a 16 GB místa na disku pro 32bitovou verzi, 2GB RAM a 20 GB pro verzi 64bit, dále alespoň DirectX 9 a rozlišení 1024 x 600.

Viz také: Windows 10 bude dostupný ve formě bezplatného upgradu od 29. července 2015
(tisková zpráva společnosti Microsoft)

Exit mobile version