Komentář: IT obor dva roky rostl, trh ale neuspokojí poptávku

Oblast informačních technologií zažila výrazný propad během ekonomického poklesu roku 2009. Vývoj posledních dvou let však ukazuje návrat IT na výsluní trhu práce. Firmy ve velkém hledají IT specialisty. Tuzemský trh však nedokáže plně reflektovat poptávku firem.

Poptávka v IT

Trend rostoucích náborových aktivit firem bylo možné v oblasti českého IT trhu pozorovat v průběhu let 2010 a 2011. A tento trend byl vzestupný.

Pročištění trhu v roce 2009 následované oživením

Po roce 2009 kdy mnoho firem utlumilo vývoj nových produktů, leckde byly zrušeny IT týmy a splaskla i bublina ohledně platů a odměnování, se už od začátku roku 2010 začal trh pozvolně zlepšovat. Letos tento trend ještě zesílil. Přestože se v září 2011 poprvé mírně zpomalil celkový nábor firem napříč trhem, segmentu informačních technologií se toto zpomalení netýká.

Z dat společnosti LMC vyplývá, že zájem o IT odborníky tvoří zhruba 12 % celkové poptávky firem ze všech oborů. Zejména vývoj nových produktů a služeb je alfou a omegou úspěchu firem v dnešním vysoce konkurenčním prostředí. Není proto překvapující, že nejvíce inzerátů z IT oblasti, v nichž firmy hledají nové pracovníky, se týká oblasti vývoje aplikací a systémů – jde o 5,5 % celkové poptávky.

S vyšší poptávkou po práci v IT sektoru souvisí i růst platů. Ten se projevil téměř u všech sledovaných pozic. Nabídka platů ze strany firem se během posledního roku v odvětví informačních technologií zvýšila v průměru o 10 – 20 %. Nejlépe placení jsou programátoři, hlavně specialisté na programovací jazky Java a programátoři C ++.

O tyto specialisty je obrovský zájem firem, kterému však neodpovídá nabídka na trhu. Firmy se o ně přetahují, snaží se „zaháčkovat“ už kvalitní talenty studující na vysokých školách. Právě Java programátor je i jednou z nejvíce poptávaných pozic headhuntery, na které se firmy ve snaze získat odborníky obracejí.

Platový růst roku 2011

Z hlediska vývoje posledních tří let je patrné, že se na platech v roce 2010 projevil i vliv hospodářské krize v roce 2009. Firmy v některých dokonce snižovaly platovou nabídku IT specialistů. V důsledku propadu ekonomiky se na trhu práce ocitla řada volných kvalitních odborníků, ze kterých si firmy mohly vybírat.

Díky tomu dokázaly sehnat kvalitní lidi za nižší plat. Nejvíce se snížení platů projevilo u softwarových architektů, kde plat v roce 2010 klesl proti roku 2009 o na 85%. V roce 2011 se však projevilo oživení pracovního trhu a růst poptávky firem ve zvýšení průměrných nabízených mezd na téměř všech sledovaných pozicích.

Nejvíce narostl nabízený plat u architektů HW (+29 %), následně u SW architektů (+23 %) a potom také u Project managerů a pracovníků helpdesku (v obou případech + 17%).

Dlouhodobý pokles pozorujeme na pozici Databázový specialista, kde průměrné nabízené platy klesají již druhý rok po sobě, (v absolutní hodnotě jde o pokles o 5000 Kč), a u IT analytiků, kde loni platy stagnovaly a letos se snížily na 97% loňské hodnoty.

Java specialista s nejlepším platem

Nejhledanější programátoři

Co se absolutní výše průměrných nabízených platů týče, nejlepší situaci mají specialisté – programátoři v Javě a C++, Na opačném konci žebříčku jsou správci sítí, podpora IS a pracovníci helpesku, ovšem s průměrnou nabídkou, která výrazně přesahuje průměrný plat v ČR.

Dlouhodobou zajímavostí na trhu práce je fakt, že průměrné platy, které firmy nabízejí, výrazně převyšují průměrné platy, které požadují uchazeči o práci. Například v srpnu byla průměrná nabízená mzda ICT specialisty 40 150 Kč, zatímco průměrná požadovaná mzda činila 27 900 Kč.

Tento fakt odráží různé role na trhu práce, kdy pro uchazeče o práci jde obvykle o minimální mzdu, za kterou je ochotný nastoupit s tím, že roli při výběru práce mohou hrát i další faktory, jako jsou firemní benefity nebo atraktivita projektů. U firem pak je nabízený plat způsob, jak vyvolat zájem kvalitních pracovníků.

TOP pozice a platy

Zde je přehled pěti nejžádanějších pozic ze strany firem a pěti nejlépe placených pozic v oblasti IT podle průměrné nabídky firem.

TOP 5 poptávaných pozic

  1. Programátor
  2. IT analytik
  3. IT konzultant
  4. SW architekt
  5. Správce operačních systémů a sítí

TOP 5 placených pozic

  1. Programátor Java 71 132 Kč
  2. Programátor C ++ 64 516 Kč
  3. Project Manager (vývoj aplikace,systémy) 59 029 Kč
  4. Architekt HW systémů 56 722 Kč
  5. SW architekt 55 707 Kč

Zdroj: aplikace JobsMoney, září 2011

Exit mobile version