Komu patří budoucnost? ptá se v knize Jaron Lanier

V nakladatelství Dokořán právě vychází skvělá kniha Jarona Laniera: Komu patří budoucnost (Who Owns the Future, 2013), která si jistě najde své místo v knihovně každého, kdo se zamýšlí nad digitální ekonomikou, internetem a novými technologiemi nad rámec napulírovaných marketingových zpráv z firemních brožurek a technologických webů. To, že kniha vychází s tříletím zpožděním vůbec nevadí. Lanier je vizionářem těžké váhy a jeho myšlenky jsou stále platné i dnes – snad ještě víc než kdysi.
Lanier, padesátiletý hipík s dredy do pasu, svérázná celebrita ze Silicon Valley, jež současné dění na internetu označuje za digitální maoismus. Hudebník, filosof a otec virtuální reality, který nikdy nedostudoval žádnou univerzitu a při svých potulkách po Spojených Státech skončil v kalifornském technologickém kotli.

Připomeňme si zde, bez dlouhých řečí, pouze pár myšlenek z jeho právě vycházející knížky:

Digitální pesimismus

Technologický průkopník a provokativní myslitel Jaron Lanier svou knihou zpochybňuje vize „krásného nového světa“ digitálního věku, v němž prostřednictvím sítí volně plynou informace a všechno bude dostupné všem a prakticky zdarma. Takový svět totiž čeká jen trvalý hospodářský sestup a sociální degradace většiny lidí, zatímco peníze a moc se budou koncentrovat u těch, kdo vlastní a ovládají nejvýkonnější počítačové servery a největší sítě. Autorovo varování před nedávno nastoupeným směrem ve vývoji sítí vychází z pesimistické teze, podle níž jsou digitální technologie první technologií v dějinách, která v konečném výsledku zlikviduje více pracovních míst, než jich vytvoří.

Zničí sirény kreativitu a střední třídu?

Nejvýkonnější počítačové servery, jež autor nazývá „Sirény“, totiž lákají uživatele na rychlé a bezplatné služby a prakticky zadarmo od nich získávají ohromný objem informací. Tyto informace (uživatelem vytvořený obsah, jeho osobní data, preference i zvyky) potom prodávají dál, čímž podle autora nenápadně likvidují střední třídu, a to s její vlastní pomocí.
Podle jeho analýzy se v rukou několika stovek takzvaných „Sirén“ – centrálních informačních serverů, které lákají na rychlé a bezplatné služby – které soustřeďují vedle intimních údajů i výsledky veškeré tvůrčí práce všech ostatních uživatelů. Sirény pak filtrováním a přeprodáváním těchto informací generují zisky v řádu stovek miliard dolarů – a všem ostatním hrozí ztráta zaměstnání a příjmů za jakoukoli smysluplnou činnost.

Jaron Lanier (* 1960) je americký odborník na informační technologie, hudebník, podnikatel a vědec, který mimo jiné stál u zrodu technologie virtuální reality. Zakládal startupy, které postupně odkoupily firmy Oracle, Adobe nebo Google. Je autorem knihy Information Is an Alienated Experience (Informace je odcizenou zkušeností, 2006) a bestselleru You Are Not a Gadget (Nejste žádný mechanismus, 2010), které významně zasáhly do diskuse o perspektivách informatizace společnosti. V současnosti navrhuje nové projekty pro Microsoft.

Knihu Jaron Lanier: Komu patří budoucnost? vydalo nakladatelství Dokořán ve spolupráci s nakladatelstvím Argo

Exit mobile version