Nastal konec trápení pro Nokii?

Nastal konec spekulacím, Nokia, která dlouhodobě přestala dojit mléko je nyní porcována alespoň na maso. Někdejší chlouba společnosti a dlouho hlavní pilíř jejího byznysu, výroba telefonů (zejména těch chytrých), přechází pod Microsoft. Společnosti Nokia a Microsoft to oznámily dnes, co bude následovat? Uřízne si někdo další ještě Navigaci, zbylé patenty a s asijskou konkurencí těžce válčící Nokia Solutions and Networks?
Společnost Microsoft vyjde celá akvizice divize výroby mobilních telefonů a přidružených služeb od Nokie na 7, 17 miliard dolarů. To je částka okolo padesáti procent tržní hodnoty společnosti (asi 14, 6 miliardy dolarů). V rámci akvizice získal Microsoft vedle know how a ostatních aktiv také značky Lumia a Asha + právo užívat samotnou značku Nokia.
Microsoft dostane divizi výroby telefonů tak jak je, to znamená včetně všech současných zaměstnanců a také továren, jen pracovníků Nokie se zaměstnaneckou smlouvou je přitom na 32 tisíc.
Co se týče značek, Microsoft si může licencovat užívání značky Nokia, kterou určitě zachová pro dosud uvolněné mobilní produkty společnosti. Další osud značky v rukách Microsoftu je ale nejistý. Jistá je zatím naopak kontinuita telefonních přístroj pod značkou Lumia. Budoucnost levných chytrých telefonů Asha, které nevyužívají Windows Phone je v současné chvíli také trochu zamlžená. Dalším bodem akvizice je desetiletá licence na patenty Nokie a právo na jejich prodloužení za předem stanovenou částku, která v přepočtu dělá přibližně 33 miliard korun. Co je možná stejně důležité, na Microsoft se převedou také všechny využívané licence třetích stran (typicky například ty od Qualcommu).

Co se stane s mapami

Pokud udělala Nokia někdy v nedávné minulosti opravdu chytrá strategická rozhodnutí, týkala se vždy map a navigací, bude tomu tak i tentokrát?

Pojďme si shrnout základní historická fakta. Že jsou navigace a vše s nimi spojené v centru pozornosti Finů dokázala už akvizice výrobce mapových podkladů firmy Navteq. Osm miliard dolarů není zanedbatelná částka, a to ani pro největšího výrobce telefonů na světě. Ale z počátku se vyplácela. Dlouho se však zdálo, že se až doposud používaný obchodní model udrží dlouhou dobu a Nokia bude jen po malých krůčcích zvyšovat svůj podíl na trhu.

Výhodou Nokie bylo to, že zatímco u ostatních výrobců navigačního software jste si zakoupili samotný program a příslušné mapové podklady, u Nokia Maps jste toto všechno dostali zadarmo. Dalo se vyhledávat v adresách, prohlížet mapu, ale pokud jste si chtěli nechat spočítat trasu a nechat se vést hlasovými pokyny, aplikace neoblomně končila na stránkách vyzývajících k zakoupení licence. Ta přišla zhruba na patnáct set korun a pokrývala celou Evropu. Už tato nabídka byla celkem konkurenceschopná, protože jste měli neustále přístup k nejaktuálnějším mapovým podkladům, což je pro dobré fungování navigace ta nejpodstatnější součást. Jenže pak přišel Google s Androidem a svými draze budovanými mapami a Nokia začala ztrácet konkurenční výhodu. Nokia zareagovala esem v podobě plnohodnotné hlasové navigace zdarma a nějaký čas jí tato sázka vycházela, jenže Android rostl a Nokie naopak začala ztrácet dech. Dále ten příběh již všichni známe.

V současnosti si Nokia své mapové služby (nyní pojmenované Here) ponechává a Microsoft si je bude licencovat na čtyřleté bázi (což je přibližně životní cyklus většiny verzí jeho produktů). Bude li mapové partnerství s MS exkluzivní, nebo Nokia začne licencovat mapy i dalším třetím stranám se zatím neví.

Změny v managementu

Ex-manager Microsoftu a dnes již vlastně též ex-CEO Nokie, Stephen Elop se dneškem stává opět zaměstnancem Microsoftu a to konkrétně na pozici viceprezidenta zařízení a mobilních služeb. Tím udělal trochu čáru přes rozpočet sázkařům, kteří jej tipovali jako nejpravděpodobnějšího nového CEO Microsoftu.

Co počít s druhou půlkou krávy

Další osud zeštíhlené Nokie má společnost přeorientovat na rozvoj infrastruktury a služeb, tu nyní reprezentuje dceřiná firma Nokia Solutions and Networks (dříve společný podnik Nokie a Siemensu). Právě ta se ale také dnes potýká s velkými problémy, ačkoli dodává špičkové technologie, operátoři dávají čím dál tím častěji přednost levné asijské konkurenci (Huawei a ZTE).

Druhým pojistným pilířem mají zůstat již zmiňované mapy a navigační služby HERE a divize vývoje a licencování nových technologií (Advanced Technologies). Jenže ani v licencích již Nokia nepodává onen výkon jako kdysi. Jediné, v čem si společnost tedy s okamžitou platností skutečně pomůže, je získání kapitálu – Microsoft se v rámci akvizice mimo jiné zavázal k okamžitému profinancování aktivit Nokie částkou v přepočtu 37,5 miliardy korun. Akvizice by měla být hotova v prvním čtvrtletí příštího roku.

Exit mobile version