Konica Minolta bizhub C308: Efektivní a výkonný kancelářský dříč

Rychlá robustní a především moderními funkcemi nabitá A3 multifunkce představuje jeden z nezbytných každodenních nástrojů pro zefektivnění práce s dokumenty v prostředí nejen velkých, ale už i menších a středních firem. Ačkoliv na současném trhu je díky docela živému „konkurenčnímu duchu“ poměrně těsno a dusno a většina dostupných produktů se jeden druhému podobají jako vejce vejci, Konica Minolta patří ke stálicím, které jsou obvykle sázkou na jistotu. Jeden z jejích aktuálních modelů s podporou tisku ve formátu SRA3 jsme měli možnost si osahat v praxi.
A jak potvrzuje nejnovější generace multifunkčních zařízení Konica Minolta, ne náhodou. Kromě spolehlivé funkcionality, kterou lze u zavedených zástupců této třídy zařízení považovat za samozřejmou, mají její zařízení ve svém arzenálu několik zajímavých vychytávek, kterými mi se od zbytku trhu (alespoň na chvíli) pokouší odlišit – a které mohou řadě firemních uživatelů přijít vhod. Mnohé z nich se totiž soustředí právě do těch oblastí, které v současnosti řadu firem zajímají nejvíce: zefektivňování procesů probíhajících nad dokumenty, mobilní tisk nebo zabezpečení. Na jedno z nich jsme měli příležitost se podívat blíže.

Konica Minolta bizhub C308

bizhub C308, dokumentový mozek firmy

Model bizhub C308 je barevné laserové multifunkční zařízení určené pro firemní zákazníky, kteří vyžadují podporu tisku až do formátu SRA3 (pro tvorbu plnohodnotných A3 výstupů bez bílého „technologického okraje“ produkovaného laserovými enginy). Při barevném i černobílém tisku disponuje shodně výkonem 30 stran/min ve formátu A4 nebo 15 stran/min ve formátu A3. S těmito parametry je schopno uspokojit menší nebo střední firmu či pracovní skupiny cca 10-20 uživatelů, které ocení širokou podporu formátů a funkční výbavu perfektně připravenou pro potřeby moderních kanceláří, kde je důraz kladen na zvyšování produktivity.

K tomu je na místě hned dodat, že model C308 je zástupcem celé rodiny zařízení třídy SRA3, mezi nimiž si můžete vybrat podle poměru cenu, požadovaného výkonu (cca od 22 až po 55 str./min) a tiskových nákladů (či TCO). Přitom můžete očekávat prakticky shodnou funkcionalitu a nabídku doplňků. Vybírat tak můžete jen podle toho, kolik potřebujete měsíčně tisknout a kolik jste ochotni za to zaplatit.

Mobilní tisk v centru pozornosti

Konica Minolta patří dlouhodobě k lídrům v oblasti kancelářské produktivity, a to jak z hlediska výkonu multifunkčního stroje, tak z pohledu funkční či „softwarové“ výbavy pro práci s dokumenty ve firemním prostředí.

Zařízení bizhub C308, které poskytuje čtyři nezbytné základní funkcionality, jimiž jsou tisk, kopírování, skenování a volitelně také fax, patří ve svém segmentu bezesporu ke špičce. Jeho základ tvoří tiskový engine postavený na nejnovější generaci řadiče Emperon, který podporuje jazyky PostScript3, PCL6, PCL 5e/c a XPS.

Samozřejmostí je podpora síťového i lokálního tisku (přes USB) a chybět pochopitelně nemůže ani USB vstup pro USB klíčenku, z níž je možné tisknout uložené soubory přímo – bez nutnosti zapínat počítač a instalovat ovladač. Avšak zatímco starší zařízení byla v tomto směru tak trochu omezená, protože bylo možné tisknout jen soubory v PDF, základní obrazové formáty atd., aktuální model MFP je v tomto směru o něco dál: Bez komplikací jsme si přímo z „flashky“ mohli vytisknout také DOCX, XLSX nebo PPTX, tedy soubory základních kancelářských aplikací sady Microsoft Office. Tento detail může ušetřit spoustu času – a pokud pro některé uživatele například nejsou zavedeny vhodné bezpečnostní mechanismy pro tisk citlivých dat, můžete nyní dokumenty tisknout bez omezení přímo na místě.

Silnou stránkou bizhubu je dále podpora mobilního tisku. Což je samozřejmě široký pojem. Možnosti jsou nicméně prakticky vyčerpávající: využít lze AirPrint pro iOS i Mopria pro Android, volitelně je k dispozici i tisk z cloudu Google (Google Cloud Print). Pro Android jsou dále k dispozici služby Konica Minolta Print Service nebo aplikace PageScope Mobile (také pro iOS). Samozřejmostí je podpora tisku přes Wi-Fi (volitelně i přes Wi-Fi přístupový bod).

Podpora mobilního tisku a zabezpečení přes NFC nebo Bluetooth LE patří k silným stránkám nejnovější generace multifunkcí Konica Minolta včetně modelu bizhub C308.

Zabezpečení na nejvyšší úrovni

Padlo zde již slovo bezpečnost, a tak na toto téma podívejme podrobněji. V prostředí středních a větších podniků, pro které je bizhub C308 ideální volbou, to totiž může být téma velmi aktuální.

Nadstandardní vymožeností je zejména zbrusu nová funkce autentizace a párování přes NFC, k níž můžete použít mobilní telefon (který má přece jen každý vždy u sebe) s platformou Android. Využití této jednoduché a intuitivní možnosti se ale samozřejmě týká pouze uživatelů vlastnících adekvátní typ smartphonu. Dobrou zprávou pro vlastníky iOS zařízení je volitelná možnost autentizace a párování přes Bluetooth LE.

Kromě toho lze ale volitelně využít také klasickou autentizaci pomocí ID karty nebo zabezpečení heslem (potažmo uživatelským jménem a heslem). A pokud nestačí ani to, vypomůže biometrie, konkrétně v podobě snímače kapilár prstů.

Šifrována (a chráněna heslem) jsou také data na pevném disku MFP) standardně s kapacitou 250 GB (volitelně 320 GB), stejně jako je (na bázi uznávaných standardů) šifrována veškerá síťová komunikace. Po dokončení tisku jsou tisková data automaticky vymazána. Pevný disk lze navíc synchronizovat se sekundárním pevným diskem a zálohovat tak citlivá data.

Vstup a výstup papíru

Nabídka podavačů a zásobníků koresponduje s podporou široké škály formátů a typů médií. V základní konfiguraci zařízení přichází vybaveno dvěma zásobníky na 500 listů, jeden pro formáty A5 až A3, druhý pro A5 až SRA3. Je zde také boční vstup pojme buďto až 150 listů formátu A6 až SRA3 nebo pro vstup tzv. banneru – multifunkce je totiž schopna potisknout papír v délce až 1,2 m (o šířce 29,7 cm), což lze využít kupříkladu při tisku panoramatických snímků nebo třeba i rozsáhlých excelových grafů. Mimochodem tisknout lze i na obyčejný „průklepák“.

Co dělá toto zařízení flexibilním z hlediska různorodých potřeb zákazníka, jsou možnosti rozšíření a doplnění. Do spodní části lze přidat buď jeden, nebo další dva zásobníky na 500 listů každý nebo velkokapacitní kazetu až na 2500 listů. Z boku můžete připojit ještě další velkokapacitní zásobník až na 3 000 listů papíru. To vše odpovídá maximální vstupní kapacitě 6 650 listů. Naproti tomu maximální výstupní kapacita je až 3 300 listů – v případě při pořízení finišeru (standardní výstupní podavač je připraven na 250 listů). Zde je potřeba ocenit širokou škálu volitelných možností pro dokončování – lze si vybrat z několika typů finišerů, které umožňují mj. sešívání (po straně, v rohu), děrování, skládání (poloviční i trojsklad), vkládání listů/reportů nebo kompletace brožur.

Duplexní jednotka pro oboustranný tisk je samozřejmostí, přičemž podporován je i tzv. mixplex – kombinace oboustranného a jednostranného tisku v rámci jednoho tištěného dokumentu. Výhodou pak je, že po změně režimu z oboustranného tisku na jednostranný (pro jednostranné dokumenty) zákazník neplatí za „oboustranný“ tisk, kdy jedna strana zůstává prázdná. K tomu lze využít režim mixmedia – kdy může uživatel určit specifické typy papíru z různých zásobníků na úrovni stránek. Kombinací těchto možností můžete plně automatizovat tisk složitějších výstupů, které např. není efektivní tisknout na jediný zátah v duplexu, a současně vyžadují různé typy médií.

Konica Minolta bizhub C308. Barevný dotykový displej umožňuje přehledné a intuitivní ovládání.

Skenování, kopírování a práce s dokumenty

Nasazení zařízení bizhub ve firemní síti znamená kromě vysokého výkonu především potenciál pro zefektivnění práce s dokumenty. Začíná to již u digitalizace dokumentů prostřednictvím skeneru schopného dosáhnout s automatickým podavačem originálů rychlosti 80 nebo až 160 (v případě volitelného jednoprůchodového podavače) skenovaných stran za minutu – a to černobíle i barevně. Automatický podavač si poradí s originály různých formátů a typů médií včetně originálů dlouhých až 1 metr.

Opět lze počítat s maximální flexibilitou a skenovat například na vlastní email nebo do vlastní složky (SMB – podle nastavení v Active Directory), ale také na FTP, do WebDAV, DPWS a samozřejmě na USB flash disk. Podporován je síťový TWAIN. Cíle si přitom můžete ukládat do adresáře přímo na MFP.

Vedle klasických možností, jako jsou PDF (i šifrované) či obrazové formáty, lze volitelně dokoupit licenci pro skenování do formátů Office či PDF/A 1a a 1b, spolu s volitelným OCR lze pak vytvářet přímo i prohledávatelné dokumenty. Dokumenty lze také doplnit také časovým razítkem či např. archivačním číslem nebo jiným textem.

Výbornou pomůckou je při skenování i kopírování 9palcový dotykový displej. Kromě toho, že umožňuje snadné a rychlé nastavení široké škály parametrů, podporuje i ovládání stylem multitouch a konfiguraci ovládacích prvků/vzhledu podle preferencí uživatele. Navíc ale nabízí také možnost „živého“ náhledu skenu/kopie v reálném čase. Okamžitě si tak můžete ověřit, zda bude výstup splňovat očekávání – před odesláním skenu či vytištěním kopie, tedy bez mrhání papírem a časem.

Velmi dobře využitelné mohou být také tzv. uživatelské boxy (schránky). Schránka je v podstatě složka na disku MFP definovaná pro konkrétního uživatele, skupinu či jako veřejná. Lze sem ukládat veškeré úlohy tisku, skenování, kopírování i faxu, které pak můžete vyhledávat a např. opakovaně tisknout, sdílet nebo k nim přistupovat online přes webový prohlížeč. Lze také nastavit jejich automatické smazání po definované době.

Při kopírování můžete rovněž počítat se schopností automatického podavače poradit si s dokumenty různých formátů a vynecháním prázdných stran, pokud se mezi oboustrannými dokumenty nacházejí také jednostranné. Samozřejmostí je celá škála obvyklých nastavení včetně tzv. ochrany proti kopírování – přidáním skrytého vodoznaku, který je při dalším zkopírování dokumentu viditelně vytištěn.

Funkcionalitu černobílého/barevného analogového a IP faxu jsme během testování neprověřovali, nicméně počítat lze se všemi dnes běžnými možnostmi včetně odesílání faxu z faxového klienta na PC, přesměrování přijatého faxu do emailu nebo FTP či síťové složky. Pokud fax přesměrujeme do zabezpečené schránky uživatele (bez vytištění), můžeme mluvit o důvěrném příjmu. Uživatel může také sdílet adresáře na MFP a adresář faxového klienta na svém PC.

Výkon v praxi

Dlužno přiznat, že když jsme se chystali tuto papírově výkonnou multifunkci krátce prověřit z hlediska rychlosti v praxi, vzali jsme zavděk zařízením, které již bylo připraveno k použití „dedikované“ lokální sítě. A vlastně ne náhodou: Tento kousek si totiž do svých kanceláří zpravidla nepřivezete firemním kombíkem. Typicky jej dodá samotný prodejce a jeho tým zařízení také nainstaluje a kompletně připraví k použití (jak by mělo být u této třídy produktů běžné). Z vlastní zkušenosti tak můžeme pouze potvrdit, že přijít k hotovému je příjemný pocit.

Během testování bizhub C308 poskytoval velmi rychlou odezvu a díky celkové robustnosti byly výkony velmi stabilní. U této třídy zařízení se vám navíc nestane, že se bude zařízení po každých pár desítkách výtisků opětovně kalibrovat.

Při černobílém testu (s ovladačem PCL) jsme jednostranný wordovský dokument A4 dostali za přibližně 12 sekund z režimu spánku. Běžně se pak časy pohybovaly do 8 sekund. 10 stránkový Word jsme dostali do 17 sekund. Svižné časy jsme zaznamenali také při tisku ve formátu A3, kdy jsme dokument ve Wordu získali za 17 sekund.

Testovací fotografie ve formátu A4 jsme s použitím firemního přednastavení dostali MFP dostali typicky za 12-13 sekund, totéž platí pro její tisk v odstínech šedé při 600 x 600 dpi. V barvě už úloha v tomto rozlišení zabrala 22 sekund a v rozlišení 1 200 x 1 200 příznivých 28 sekund.

Byť jsou tyto časy solidní, nijak nevybočují z normálu dané výkonnostní třídy. Kde ovšem MFP boduje, je duplexní tisk. Ačkoliv jde dnes o standardní funkci, kterou je vybavena každý slušný „áčtyřkový“ laser, tady už je robustnost a výkonnost stroje znát. Např. 10 dvoustran ve Wordu bylo na výstupním podavači připraveno za 33 sekund a 27stránkový dokument PDF trval 1 minutu a 32 sekund. Pro srovnání, u A4 tiskáren srovnatelného „papírového“ výkonu se dá dosáhnout i dvojnásobných časů. Rozdíl mezi černobílým a barevným tiskem byl zanedbatelný.

Pokud jde o skenování, za vše mluví fakt, že 27 stránkový dokument jsme v duplexním režimu (s využitím předinstalovaného automatického podavače originálů) měli připravený ve formátu PDF (při 300 dpi) během 13 sekund (s využitím jednoprůchodového podavače) – při skenování většího objemu dokumentů je přitom rychlost 160 str./min zcela reálná a stabilní. Podavač si navíc bez zaváhání poradil s různými formáty originálů.

Úctyhodný výkon nabídla také „kopírka“ – první kopii A4 můžete očekávat již za zhruba 6 sekund černobíle a do 8 sekund v barvě. Pokud na automatický podavač připravíte větší várku, můžete počítat s výkony odpovídajícími uváděné rychlosti tisku – které ostatně zcela korespondují se specifikacemi zařízení.

Vysoká úroveň výstupu a tiskové náklady

Výměnu toneru multifikce bizhub C308 zvládne i netechnický uživatel.

Zařízení bizhub si dlouhodobě drží vysokou laťku co do kvality výstupů a tento trend odráží i zařízení nové řady, kde výrobce opět doladil několik detailů k vyšší dokonalosti výstupů. Kvalitativně je zařízení vhodné nejen pro tisk běžných dokumentů, ale například i reprezentativních marketingových brožur. Kvalita písma i precizní grafika spolu s barevným podáním zařízení předurčují pro splnění velmi vysokých nároků v kancelářském prostředí.

Na kvalitě tisku se podle výrobce odráží nejen použitý tiskový řadič, ale také polymerovaný toner Simitri HD, který se podle výrobce vyznačuje také vysokou stálostí a odolností barev a současně šetrností k životnímu prostředí. Při tisku lze využít rozlišení 1 800 x 600 dpi nebo 1 200 x 1 200 dpi, při skenování a kopírování je pak podporováno rozlišení až 600 x 600 dpi (výkon jsme testovali v rozlišení 300 dpi).

Tonerové zásobníky lze vyměnit velmi snadno po otevření předního krytu (v případě potřeby zvládne i schopnější business uživatel, což může být případ SMB firem) a s kapacitou 28 (černý), resp. 26 (barevné tisíc stran) jsou dostatečně dimenzovány na větší měsíční zátěže bez toho, aby bylo potřeba zasahovat nezdravě často.

K podstatným pozitivům patří určitě tiskové náklady. Vstupuje do nich několik více elementů: Především tonery s velkorysou výtěžností 28 (černý), resp. 26 (barevné) tisíc stran, jednotky černého fotoválce (120 tis. str.) a barevného fotoválce (75 tis. str.). Budeme-li pro ilustraci kalkulovat s cenou toneru a fotoválců, náklady na tisk budou činit velmi příjemných 0,767 Kč (barevně), resp. 0,071 Kč (černobíle).

Započteme-li veškeré vyměnitelné součásti včetně vývojnic pro jednotlivé barvy, fixační jednotky nebo přenosového pásu (což jsou ovšem komponenty s životností na 600, resp. 280 tisíc stran) či nádobky na odpadní toner, dostaneme se na ceny 0,910 Kč (barevně), potažmo 0,137 Kč (černobíle).

Konica Minolta bizhub C308 s dokončovací jednotkou a zásobníky s celkovou vstupní kapacitou 6 650 listů.

Nasazení v podniku

Zásadní otázkou bude, jaký způsob pořízení MFP bizhub C308 (nebo jiného modelu z aktuální nabídky dodavatele) bude pro vaši firmu nejvýhodnější. Příznivá je – vzhledem k dané kategorii a možnostem – již prodejní cena multifunkce. Samotné zařízení lze pořídit již za 66 700 Kč (bez DPH) a například volitelný podavač originálů pro skenování rychlostí až 80 str./min přijde na 14 330 Kč (bez DPH) – je to ale investice, jaká se firmě, která měsíčně digitalizuje větší objemy dokumentů, vyplatí. Pak už záleží pouze na požadavcích konkrétní firmy, do kterých doplňkových jednotek pro rozšíření kapacity na vstupu nebo různé dokončovací funkce se jí vyplatí investovat.

V tomto segmentu je nicméně nejobvyklejší pronájem/nasazení řízených tiskových služeb. Náklady na tisk pak budou záviset na konkrétním servisním kontraktu a na průměrném měsíčním tiskovém objemu.

Zařízení je pro nasazení v podnikovém prostředí připraveno po všech myslitelných stránkách a využít lze řadu doplňujících služeb. Kupříkladu využitím služeb Optimized Print Services (OPS), které Konica Minolta nabízí, lze dosáhnout zefektivnění tiskové infrastruktury a redukci nákladů na tisk a správu dokumentů. Zahrnují přitom nejen poradenství, hardware, software a implementaci, ale berou v potaz i pracovní postupy a jejich optimalizaci. Pro nepřetržitý dohled nad všemi stroji v síti firmy lze využít službu ePro, které hlídá také stav spotřebního materiálu.

Zařízení je dále vybaveno otevřeným API (OpenAPI ), které umožňuje jeho napojení na podnikové systémy typu klient-server, typicky například na DMS. Konica Minolta má pro toto API připraveny softwarové moduly, které umožňují MFP lépe začlenit do procesů zpracování a správy dokumentů. Za zmínku stojí ještě možnost dokoupení licencí i-Option, které umožňují doplnění dalších softwarových funkcionalit – například pro zpracování PDF, doplnění nových fontů či podporovaných souborových formátů atd.
Při tom všem se MFP chová maximálně ekonomicky a šetří energii kde se dá, včetně skenování bez záhřevu tiskové fixace, tisku z režimu spánku bez rozsvícení displeje ovládacího panelu nebo dokonce automatické analýzy pracovních hodin a přizpůsobení režimu spánku obvyklému režimu.

Celkově tak můžeme bizhub C308 vyhodnotit jako výkonné, chytré a flexibilní zařízení, které při vhodném nasazení skutečně může pomoci zvýšit produktivitu při zpracování dokumentů ve firmě. A to za konkurenční cenu a se špičkovou funkční výbavou.

Exit mobile version