Kontejnery jsou klíčová technologie při vývoji podnikových aplikací

Hnací silou zájmu vývojářů o kontejnery a Kubernetes je kariérní postup.

Téměř 600 dotazovaných IT profesionálů v regionu EMEA, kteří se podílejí na architektuře, vývoji, nasazování a správě kódu softwarových aplikací a služeb, potvrdilo v rámci průzkumu společnosti Red Hat, že přijetí cloudových služeb je rozhodující, přijetí kontejnerů je považováno za katalyzátor inovací a zjednodušení orchestrace kontejnerů je zásadní. Nedostatek dovedností pak představuje překážku pro přijetí kontejnerů a partneři jsou klíčem k úspěšné implementaci.

Když se linuxové kontejnery poprvé objevily jako architektonický koncept pro vytváření a balení aplikací, otevřely se vývojářům dveře do zcela nového světa. Rychle následovala platforma Kubernetes pro orchestraci kontejnerů, která reagovala na potřebu spravovat kontejnerová prostředí ve velkém měřítku a která poskytla organizacím způsob, jak ještě více sílu kontejnerů využít. Výsledkem byl zásadní posun v uvažování o cloudu.

S cílem lépe porozumět dopadu kontejnerů a Kubernetes na současné vývojáře pověřil Red Hat společnost CCS Insight, aby prozkoumala současný stav využívání kontejnerů, a to včetně přínosů, problémů, nasazování a případů použití kontejnerové technologie v organizacích v oblasti EMEA. Výsledky zjištění vycházejí ze zpětné vazby od stovek IT profesionálů na technických i obchodních pozicích, kteří se podílejí na architektuře, vývoji, nasazování a správě kódu softwarových aplikací a služeb.

Nejprve si uveďme několik souvislostí. Aplikace jsou stále složitější a stále se stupňují i požadavky na rychlejší vývoj. Aby mohly lépe reagovat na dnešní rychlý vývoj na softwarem ovládaných trzích, mění organizace způsob navrhování, vytváření a nasazování aplikací pomocí cloudově-nativních architektur založených na kontejnerech – a očekává se, že tento trend bude pokračovat. Podle oborové analytické společnosti IDC „bude do roku 2024 až 75 % podniků upřednostňovat agilitu infrastruktury a provozní efektivitu, což povede k pětinásobnému nárůstu zavádění cloudových architektur pro klíčové podnikové aplikace“. To odráží i výsledky studie Red Hatu, v níž mezi hlavní přínosy pro firmu, které respondenti označili za důvod používání kontejnerů, patřilo nasazení cloudu (33 %), škálovatelný provoz (30 %) a zvýšení produktivity (29 %).

Vzhledem k tomu není překvapením, že vývoj založený na kontejnerech označilo za vysokou nebo důležitou prioritu 91 % respondentů, kteří se přímo podílejí na vývoji a nasazování aplikací prostřednictvím tvorby kódu softwarových aplikací nebo nasazování aplikačních služeb. Mezi těmi, kteří označili vývoj na bázi kontejnerů za vysokou nebo důležitou prioritu, je téměř třetina (30 %) motivována potřebou poskytovat nové typy aplikačních služeb, zatímco dalších 19 % se obrací ke kontejnerům jako ke způsobu, jak lépe podporovat obchodní jednotky ve své organizaci. Vzhledem k širokému využití kontejnerů v celém odvětví IT představuje tato technologie pro vývojáře také příležitost k profesnímu růstu. Čtyřicet procent z těchto respondentů uvedlo kariérní postup jako hlavní důvod pro jejich používání.

Klíčoví jsou partneři
S rostoucím využíváním kontejnerů roste i potřeba schopností, které tento růst podporují. Platformy jako Kubernetes, které pomáhají orchestrovat, automatizovat a spravovat kontejnery, mají zásadní význam pro to, aby se tato technologie stala použitelnou v podnikovém prostředí. Respondenti si to uvědomují, takže 61 % z nich uznává, že potřebují služby orchestrace kontejnerů; 19 % z nich je však považuje za příliš složité na to, aby je implementovali sami. V důsledku toho více než polovina všech respondentů očekává, že vývoj kontejnerů v jejich organizaci bude provádět externí poskytovatel služeb, a to buď zcela (24 %), nebo prostřednictvím kombinace poskytovatele služeb a vlastních zdrojů (32 %).

Mezi respondenty, kteří rozhodují nebo ovlivňují výběr kontejnerových programovacích technologií, jsou použitelnost nástrojů (37 %) a pověst a důvěra (44 %) dva hlavní požadavky, jimiž se řídí výběr dodavatele, který má podporovat jejich cíle v oblasti kontejnerizace. Ti, kteří správně vyváží rozvoj a zapojení interních talentů a spolupráci s externími partnery, by měli mít dobrou pozici pro řešení rostoucích příležitostí v oblasti cloudu. Podle IDC „ekosystém technologických společností, které pomáhají zákazníkům migrovat do cloudových prostředí, vytvářet inovace v cloudu a spravovat jejich rozšiřující se cloudová prostředí, umožní podnikům splnit jejich zrychlené harmonogramy přechodu do cloudu“2.

Celkově je adopce kontejnerů mezi organizacemi zastoupenými v průzkumu vysoká – 71 % respondentů uvedlo, že tuto technologii v nějaké formě aktivně využívá, ať už v širokém produkčním prostředí (22 %), omezeném produkčním prostředí (26 %) nebo v pilotních projektech (23 %).

Kontejnery jsou hlavní softwarovou prioritou
Kontejnery se těší velkému zájmu, který odráží snahu o modernizaci a zlepšení kvality, výkonu a bezpečnosti aplikací. Téměř polovina (46 %) respondentů, kteří se podílejí na tvorbě kódu softwarových aplikací nebo nasazování aplikačních služeb, označilo aplikace založené na kontejnerech za hlavní prioritu vývoje softwaru v příštích 12 měsících. Následuje zlepšení kvality, výkonu a bezpečnosti aplikací (43 %), posílení procesů CI a CD (32 %), zlepšení přenositelnosti (29 %) a přechod na provoz v cloudu (27 %).
Hybridní cloud je klíčovým faktorem pro zavádění kontejnerů
Třetina (34 %) respondentů na technických pozicích, kteří se přímo podílejí na tvorbě kódu softwarových aplikací nebo nasazování aplikačních služeb a mají přímé zkušenosti s programováním a vývojem kontejnerů, označilo provoz hybridního IT za klíčový přínos používání kontejnerů pro vývoj a provoz. Hybridní cloud je v organizacích trvalou realitou na více úrovních – infrastruktury, nástrojů a aplikací – vyžadující mnohostrannou otevřenou platformu a podpůrné služby schopné zmírnit negativní vliv složitosti na produktivitu a rychlost. Výsledky průzkumu ukazují, že respondenti vidí v kontejnerech technické i obchodní výhody, které potvrzují jejich roli při umožnění přenositelnosti aplikací a konzistentního modelu nasazení pro provoz hybridního IT. Z 524 respondentů, kteří byli s touto otázkou osloveni, 43 % uvedlo, že převažujícími typy aplikací založených na kontejnerech, které jsou v organizacích vyvíjeny a nasazovány, jsou ty, které zjednodušují integraci a konzistenci interních systémů a komponent.
Zastřešujícím trendem, který z tohoto průzkumu vyplývá, je, že kontejnery jsou více než jen technologií, kterou je „hezké mít“. Jsou důležitým prvkem udržitelnosti a úspěchu dnešních organizací. A s rostoucím uvědoměním si jejich přínosů pro firmu, spolu s jejich IT možnostmi, nyní probíhá závod o využití kontejnerů k získání větší konkurenční výhody. Průzkum Red Hatu přinesl celou řadu dalších poznatků, které shrnuje zpráva Containers and Kubernetes market dynamics report 2021.

Markus Eisele, vedoucí programu adopce vývojářů pro oblast EMEA ve společnosti Red Hat

Exit mobile version