Kontejnery nepřeceňovat, za klasickou virtualizaci podniky utrácejí stále víc

Kontejnery sice představují nastupující technologii, i přes její nesporné výhody ale tento trh roste z velmi malých čísel a podniky za současné situace navíc investice do změn celé architektury spíše odkládají.

Studie společnosti Gartner (Forecast Analysis: Container Management (Software and Services), Worldwide) odkaduje pro následující roky růst trhu s nástroji pro správu kontejnerů a souvisejícími službami v následujících číslech. Z letošního objemu 466 milionů dolarů se v roce 2024 dostaneme až 944 milionům. Za tímto vývojem má stát především růst nativních cloudových aplikací. Kontejnery představují odpověď na několik kritických problémů, ať už jde o vývoj aplikací nebo jejich provoz. Umožňují rychlejší distribuci i nasazování aplikací, zvyšují jejich agilitu, škálovatelnost a přenositelnost a tím usnadňují řízení celého životního cyklu.
Aktuálně používá kontejnery v produkčním prostředí podle Gartneru méně než 35 % globálních firem, již v roce 2022 to ale má být více než 75 %. S tím právě poroste i poptávka po softwaru a službách pro správu kontejnerových prostředí. Největší růst poptávky se má týkat orchestrace kontejnerů a jejich spojení s „bezserverovou“ architekturou. Letos běží v kontejnerech odhadem méně než 5 % podnikových aplikací, v roce 2024 to má být 15 %, přičemž u nových aplikací budou kontejnery v 75 % výchozí volbou. Architektura kontejnerů je již dnes oblíbená při vývoji aplikací na míru.
Uváděné nárůsty vypadají impozantně, i analytici Gartneru ale upozorňují, že firmy aktuálně omezují náklady a investice. Ekonomická situace je nejistá a velkorysejší, zásadnější projekty („digitální transformace“ apod.) budou v mnoha případech odkládány. Gartner současně uvádí, že příjmy za software a služby budou tvořit pouze malou část trhu souvisejícího s kontejnery. V rámci celého ekosystému kontejnerů bude významné příjmy generovat vývoj aplikací, řízené služby a s kontejnery spojený prodej hardwaru, respektive jeho pronájem v podobě cloudové infrastruktury (IaaS). Podle Gartneru např. tržby za IaaS ve spojení s kontejnery dosáhnou v roce 2023 výše 1 miliardy dolarů. Významné příjmy mohou v souvislosti s kontejnery očekávat konzultační a poradenské firmy. Michael Warrilow, viceprezident výzkumu Gartneru, označuje kontejnery za základ rozvíjejícího se otevřeného ekosystému, který přirovnává k Linuxu.
I přes určité výhrady vyznívá prognóza Gartneru celkově optimisticky. Simon Sharwood na The Register naproti tomu příslušnou předpověď interpretuje spíše opačně. Podle něj studie ukazuje, že dodavatelé softwaru v souvislosti s kontejnery vlastně nemohou moc čekat, zejména v porovnání s IaaS (viz ona 1 miliarda dolarů za „hostování kontejnerů“ výše). Navíc jen VMware utrží za rok víc prodejem svých řešení pro klasickou virtualizaci (virtuální stroje přitom představují technologii, kterou zastánci kontejnerů pokládají za zastaralou). S. Sharwood na The Register uzavírá, že podniky trápí technologický dluh, ale aktuálně mají naléhavější potřeby než kontejnery, třeba aktualizovat a převést do cloudu své ERP systémy.

Zdroj: Gartner, The Register

Exit mobile version