Kontrol práce zaměstnanců na PC přibývá, situaci hlídá 26 % firem

Celkem čtvrtina tuzemských firem sleduje, co jejich zaměstnanci dělají na počítači v pracovní době. Kontrol ale přibývá. Dalších 16 procent zavedení monitoringu plánuje. Na 70 procent lidí přitom potvrdilo, že se v zaměstnání na PC nevěnují pouze svým pracovním povinnostem. Vyplývá to z šetření mezi více než 200 personalisty tuzemských firem a z dotazování mezi téměř 1800 uživateli pracovního portálu Jobs.cz.

Monitoring firemních PC

Více podniků kontroly zavede

Aktuální průzkum ukázal, že firem, které se cílenému sledování činnosti zaměstnanců při práci na firemních přístrojích nevěnují, je více než polovina (58 procent). Mnohé z nich ale plánují změnu a s cíleným monitoringem hodlají začít (16 %).

Sledování způsobu využívání pracovních počítačů se v poslední době stalo čím dál tím rozšířenějším jevem. Přestože podle různých průzkumů týkajících se duševní činnosti nelze plné soustředění na práci udržet déle než 15 minut bez alespoň krátkého oddechu, část zaměstnanců věnuje mimopracovním aktivitám na počítači mnohem delší čas.

Lidé se na firemních počítačích v pracovní době mimo své povinnosti nejčastěji věnují komunikaci v sociálních sítích a prostřednictvím programů pro rychlé zasílání zpráv či vyřizování soukromých e-mailů. Výjimkou nejsou ani on-line nákupy a třeba hraní nenáročných webových her.

„Lidé ale nejsou stroje a zejména při duševní práci se nemohou po celou pracovní dobu 100procentně věnovat pouze svým povinnostem, v některých případech však může být posun ve využití služebních PC k nepracovním účelům extrémní. Snaha firem udržet jistou hranici je v tomto světle zcela oprávněná,“ uvedl Tomáš Ervín Dombrovský, mluvčí společnosti LMC, která portál Jobs.cz spravuje.

Tři ze čtyř lidí občas na PC dělají věci mimo práci

V dotazování mezi 1788 uživateli Jobs.cz 56 procent respondentů přiznalo, že čas od času nastane situace, kdy se v zaměstnání při práci na PC nevěnují pouze svým pracovním povinnostem.

Počet monitorujících roste

Na 14 procent lidí uvedlo, že počítač pro nepracovní účely využijí jen v mimořádných případech (povinné platby přes internetové bankovnictví apod.). Pomalu tedy každý třetí ze čtyř lidí občas na PC v práci vykonává i jiné než striktně pracovní činnosti.

Jen necelá pětina odpovídajících potvrdila, že se v práci věnují pouze úkolům vycházejícím z jejich pracovní náplně. Na 12 procent lidí odpovědělo, že by PC občas využili pro nepracovní záměry, nicméně právě strach z monitoringu a následných postihů jim v tom brání.

Snižuje se doba, kterou zaměstnanci tráví mimopracovní činností

Podle dřívějších dat z trhu od firem, které se monitoringem zaměstnanců zabývají, může být skutečný podíl monitorujících firem daleko vyšší, v některých případech jistou formu kontroly údajně realizují až čtyři z pěti firem. Vždy záleží na sledovaném vzorku a segmentaci firem.

V čem se však starší i aktuální data shodují, je rostoucí počet firem, které monitoring zavádějí nebo jej plánují zavést. Například firma truconneXion uvedla, že se tento počet zvýšil meziročně o 5 % (2009/2010). Podle Jobs.cz zavedení aktuálně v roce 2011 plánuje 16 % organizací.

„Celkový zneužívaný čas se v průběhu roku 2010 zkrátil z jedné a půl na průměrně jednu hodinu denně, kterou zaměstnanec věnuje svým aktivitám nesouvisejícím s jeho prací,“ uvedl Robert Kleiner ze společnosti truconneXion.

Exit mobile version