Koronavirus dále sníží investice do tradičního IT, podniky více využijí cloud

Podle prognózy IDC evropské firmy na události spojené s koronavirem zareagují převážně tak, že zrychlí migraci podnikového IT do cloudu. Naopak výdaje na klasickou infrastrukturu budou klesat.

Aktuální vydání studie Worldwide Quarterly Cloud Infrastructure Tracker odhaduje vývoj evropského trhu během celého letošního roku. Podnikovou infrastrukturou se v rámci metodiky myslí servery, úložné systémy, ethernetové přepínače a související produkty. IDC publikovala prognózu pro oblast EMEA jako celek, Evropa ovšem v rámci toho představuje největší trh.

Výdaje na tradiční podnikovou IT infrastrukturu mají letos klesnout až o 16,4 % (z 18,1 na 15,2 miliard dolarů v celé oblasti EMEA). Naopak náklady na zajištění těchto služeb prostřednictvím veřejného cloudu vzrostou o 13,2 % (z 5,8 na 6,6 miliard dolarů), v případě soukromého cloudu o 6,9 % (z 4,6 na 5 miliard dolarů). Protože většina výdajů se ale stále realizuje v rámci on-premise infrastruktury, v celku znamená tento vývoj pokles o 6,6 %. A z jiného hlediska pak podíl „tradičního IT“ v tomto segmentu letos klesne z 65,2 % na 56,7 %. To je velmi výrazný posun, loni se podíl investic on-premise systémů snížil jen o 2 procentní body. Významnou roli na urychlení migrace do cloudu tedy opravdu sehrává koronavirus, důraz podniků na práci zaměstnanců na dálku, větší nasazování platforem pro streamování videa v podnikovém sektoru atd. Navíc v prostředí silně kolísající nabídky a poptávky po řadě služeb umožňuje cloud mnohem pružněji reagovat na vývoj situace.

V řadě případů je migrace do cloudu stále těžkopádná, náročná na čas i zdroje. Nicméně v aktuální situaci evropské podniky ve stále větší míře převádějí svou infrastrukturu do cloudu nikoliv kvůli úspoře prostředků, ani kvůli zefektivnění provozu, ale je to prostě nutnost, protože jinak nejsou schopny fungovat. Přitom je přechod do cloudu ovšem přesto poměrně pomalý a výdaje za on-premise hardware stále převažují; jenže tato studie zkoumala hardware/infrastrukturu, situaci v oblasti SaaS je jiná. Závěr by mohl znít, že cloud stále více neslouží jen k provozu ad hoc pořizovaných aplikací, ale už i přímo jádrových systémů podnikového IT.

Exit mobile version