Kosmické ocenění pro Čecha i Českou republiku

Rok 2018 s osmičkou na konci je pro Českou republiku také rokem kosmickým, a kromě toho získal Michal Kuneš, projektový manažer z ESA BIC Prague spadající pod agenturu CzechInvest, ocenění Young Space Leaders. Toto ocenění mu bylo uděleno na Mezinárodním astronautickém kongresu v německých Brémách.

Jak jste se ke kosmickému průmyslu dostal?

Říká se, že někdo chce být od dětství kosmonautem a někdo popelářem. Já chtěl být vždy kosmonautem a vydrželo mi to až do dospělosti. Stále tedy tajně doufám, že si mě nějaká kosmická agentura všimne a nabídne mi práci kosmonauta. Ale teď chvilku vážně a bez smíchu… Po střední škole jsem se rozhodl studovat management a podnikání na VŠE, ale už v té době jsem chodil na astronomický kurz do planetária a na hvězdárnu, a navíc zaměřil svou bakalářskou i diplomovou práci na kosmický průmysl. Také jsem začal pracovat v České kosmické kanceláři a snažil se být aktivní i na mezinárodní úrovni, hlavně v Mezinárodní astronautické federaci (IAF) a Space Generation Advisory Council (SGAC). Stále mi ale chybělo technické vzdělání, a tak jsem se po VŠE rozhodl studovat letecké a kosmické systémy na ČVUT. A od loňského roku nově pracuji v ESA BIC Prague. Jak vidíte, i s ekonomickým vzděláním se v tomto oboru můžete uchytit.

O jaké ocenění se jedná a co znamená pro vás a pro Českou republiku?

Ocenění Young Space Leaders uděluje IAF studentům a mladým profesionálům ve věku 21 až 35 let, kteří projeví vůdčí schopnosti, přispěli k rozvoji kosmických aktivit, podporují další studenty a mladé profesionály a zároveň jsou aktivní v IAF. Jedná se tedy o ocenění za dlouhodobou práci. Letos IAF vybrala pouze 3 lidi z celého světa, kteří toto ocenění dostali, a jsem proto velice rád, že se dostalo i na mě.

Má činnost v IAF nebo SGAC je čistě dobrovolnická a často nebylo jednoduché ji skloubit se studiem nebo kariérou, udělení Young Space Leaders proto beru jako ocenění mé práce a toho, co jsem od roku 2012 v českém i mezinárodním kosmickém průmyslu udělal. Jelikož jsem prvním vyznamenaným z České republiky, beru toto ocenění zároveň také jako závazek k tomu ještě více ve světě propagovat a podporovat Českou republiku, český kosmický průmysl i další studenty a mladé profesionály.

Navíc přichází v roce, kdy Česká republika v rámci Czech Space Year slaví 40 let od prvního letu Vladimíra Remka do vesmíru, vypuštění družice Magion a 10 let členství v Evropské kosmické agentuře (ESA). A právě v polovině listopadu si výročí členství v ESA připomínáme prostřednictvím Czech Space Week, v jehož rámci organizujeme nejrůznější akce pro veřejnost, studenty i firmy.

Ve středu 14. listopadu v Brně třeba organizujeme průmyslový den, kde budou mít firmy z českého kosmického průmyslu své stánky, a zároveň i job fair, tedy veletrh kosmických pracovních příležitostí pro studenty. Ve čtvrtek 15. listopadu, rovněž v Brně, organizujeme snídani, na které chceme ukázat, že je v kosmickém průmyslu místo i pro ženy. Další akcí pro veřejnost je promítání filmu První člověk s následnou diskuzí v pátek 16. listopadu nebo koncert sci-fi filmové hudby v neděli 18. listopadu. Obojí bude v Praze.

Když hovoříte o firmách, jak jim můžete pomoci v ESA BIC Prague?

ESA BIC Prague je podnikatelský inkubátor, to znamená, že se zaměřujeme na inkubaci mladých firem, tzv. start-upů. Hlásit se k nám mohou již existující firmy do 5 let stáří, i studenti, snílci nebo vizionáři se zajímavým nápadem. Jedinou podmínkou je, že ve svých produktech nebo službách musí využívat kosmické technologie nebo družicová data. Ještě nedávno jsme mohli podporovat pouze jejich využívání tady na Zemi, ale nyní se nám podařilo s ESA dohodnout na tom, že můžeme inkubovat i start-upy, které vyvíjejí technologie pro využití přímo ve vesmíru.

Pokud daný start-up vybereme, dostane od nás nejen 50 000 euro, ale můžeme mu poskytnout i workshopy, mentoring, napojení na partnery, zákazníky či investory, pomáháme mu s marketingem a celou řadou dalších věcí. Pokud daný tým není dostatečně vyspělý na to, aby se hlásil do našeho inkubátoru, jsme schopní mu pomoci také prostřednictvím našeho nového projektu Astropreneurs. Jedná se o mezinárodní akcelerační program a vybraným start-upům v něm poskytneme 50 hodin mentoringu zaměřeného na kosmické technologie, podnikání i financování. Až si tímto akceleračním programem projde, může se přihlásit i do inkubátoru. A k tomu jsme zapojeni i do celé řady dalších technologických soutěží, hackathonů a dalších akcí. Jedná se tedy o poměrně bohatou a komplexní podporu.

Exit mobile version