Koupí Asus firmu HTC?

Šéf tchajwanské společnosti Asustek Computer v pátek uvedl, že nevylučuje možnou akvizici konkurenční firmy HTC. Co by tím Asus získal?

Šéf Asusu Jonney Shih na pátečním setkání s akcionáři na otázku, zda Asus již vyloučil možnost koupě HTC uvedl, že management jeho společnosti v této věci zatím nerozhodl a na stole tak zůstávají všechny možnosti. Díky akvizici HTC by Asustek mohl lépe expandovat na trh se smartphony. Asus začal prodávat chytré mobilní telefony teprve nedávno, přičemž jeho androidový telefon ZenFone 2 byl poměrně dobře přijat v Číně i Indii a Asus jej nyní uvádí i na americký a kanadský trh. Cílem tchajwanské společnosti je prodat v tomto roce 17 milionů kusů smartphonů.

Na druhou stranu HTC, které bylo kdysi jedním z největších výrobců smartphonů na světě, v současné době prochází kvůli tvrdé konkurenci na trhu krizí. V high-endu se HTC musí vypořádávat s konkurencí Apple a Samsungu, přičemž v low-endu v poslední době čelí velkému tlaku řady čínských firem. A není tak překvapivé, že společnost ztrácí podíl na trhu, v důsledku čehož jí klesají příjmy. Příjmy HTC za uplynulé čtvrtletí dosáhly 33 miliard tchajwanských dolarů (TWD), což je asi 26 miliard korun. HTC přitom počítalo s příjmy ve výši 50 miliard TWD, avšak firmu zradila její vlajková loď One M9, jejíž prodeje nedosahují takových čísel, jak se očekávalo.

S tím, jak klesají příjmy, klesá i hodnota akcií HTC. Zatímco ještě v březnu před představením smartphonu One M9 měly akcie HTC hodnotu 136 tchajwanských dolarů (TWD), nyní je to pouze 75 TWD. Kvůli vleklým problémům HTC nedávno oznámilo, že se do pozice CEO opět vrátí jeho zakladatelka Cher Wangová. Podle analytiků to však bude chtít víc, než jen výměnu šéfa – a jednou z možností je právě spojení se silnější společností Asustek. Mluvčí HTC se k možnému prodeji odmítl vyjádřit.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version