Krátká úvaha nad novými Windows a očekávání ERP

Není to tak dávno, co se na trhu objevil operační systém Windows 8. Mnozí ale jistě již zaregistrovali, že Microsoft připravuje ještě novější verzi svého operačního systému – Windows Blue. To by samo o sobě nebylo nic až tak překvapujícího či nečekaného, za povšimnutí stojí ale dvě věci.
Tou první je vlastní název, Windows Blue. Dalo by se očekávat, že Microsoft bude pokračovat v nastaveném číslování od Windows 7 k aktuálním Windows 8, tedy že nové označení bude Windows 9. Microsoft ovšem, jak se ukazuje, míří jiným směrem.

Druhou věcí k povšimnutí je termín uvolnění. Windows Blue má být uvolněno v roce 2013, přičemž poslední verze Windows 8 byla uvolněna teprve v říjnu loňského roku. To je tedy pouze 1 rok, po kterém má být uvolněna nová verze!? Mezi Windows 7 a Windows 8 uplynuly celé 4 roky, jde tedy o významné zkrácení cyklu výdeje.

Co vede Microsoft k těmto krokům? Samozřejmě trh a konkurence. Podíváme-li se na změny, které se udály, musíme zabrousit do oblasti mobilních operačních systémů, které v poslední době nejvíce změnily téměř celou oblast IT.

Rychlý mobilní svět

V počátcích chytrých telefonů trhu kraloval systém od Microsoftu – dnes téměř zapomenutý Windows CE. Svou pozici zcela ztratil a byl doslova zadupán konkurenčním Apple iOS (iPhone) a Google Android. Oba systémy, které drží zcela majoritní podíl na trhu, přinesly a navykly uživatele na to, že software v telefonech se neustále a především rychle vyvíjí a aktualizuje. Google od roku 2008 vydal 4 generace mobilního operačního systému Android, Apple od roku 2007 vydal 6 generací mobilního operačního systému iOS.

Vzpomeňte si, jak často na vašem mobilním telefonu vám vyskočí upozornění, že je k dispozici nějaká aktualizace vašich aplikací. Jistě potvrdíte, že velmi často. Jako uživatelé jsme si navykli, že je stále něco nového, očekáváme to a chceme. A co víc, jsme ochotni za to i drobný peníz zaplatit.

Svět desktopů a notebooků

Tento trend se logicky přenáší dále, tedy i do operačních systémů našich desktopů a notebooků. Proto Apple vydal za posledních 5 let 4 verze desktopového operačního systému pro své počítače Apple, Microsoft však za 10 let jen 2 verze, respektive 3, počítáme-li i zcela neúspěšné Windows Vista. Když máme v mobilu nový systém, nové mobilní aplikace, to stejné chceme mít i v notebooku.

Windows to nyní se svým 4 letým vývojovým cyklem nejsou schopny realizovat. Naopak konkurenční Apple OSX, jehož nové verze vycházejí ročně, tuto schopnost má. Nové verze jsou navíc placené, tedy přinášejí Applu průběžný zisk. A uživatelé mají za malou investici stále nejnovější operační systém, což znamená, že jsou spokojeni.

Microsoft se tedy nyní logicky snaží do tohoto závodu rychlovlaků připojit – musí, jinak by získal stejnou ztrátu, jako má nyní na trhu mobilních operačních systémů.

Nomen Omen

S rychlostí výdeje souvisí i problém označování verzí. Microsoft v minulosti již prošel několika typy označování verzí svých operačních systémů. Z počátku to bylo technické číslování (např. Windows 3.11), pak číslování dle roků (Windows 95, Windows 2000), nakrátko zkusil i pojmenování slovní (Windows XP, Windows Vista) a následně se vrátil opět k číslování, ale tentokrát více marketingově (Windows 7 a 8).
Z pohledu uživatelů je technické číslování málo srozumitelné, neumí rozlišit, jestli 4.0 a 4.0.5 je kosmetický nebo zásadní rozdíl.

Apple i Google ho sice používají, ale přikládají k němu přívlastky, které jednoznačně identifikují, že se jedná o významně jinou verzi, kterou by měl každý uživatel mít a chtít. Apple používá názvy ze zvířecí říše – Leopard, Lion; Google pak pojmenovává podle sladkostí – Jelly Bean, Ice Cream Sandwich. U Microsoftu tedy nejspíše může očekávat, že po Blue bude následovat třeba Orange, Green či podobně.
Snadným způsobem pro označování verzí se jeví označení dle roku. V takovém případě je ale třeba zajistit opravdu kontinuální vydávání každý rok. Pořadové číslování (Windows 7, 8) je proto o něco vhodnější, není svázané s rokem, lze tedy snadno v případě potřeby vynechat rok, ale číslo jednoznačně identifikuje, zda máte starou či novou verzi.

Důvodem nových Windows Blue tedy je:

Operační systémy se posouvají k oblasti spotřebního zboží, módního zboží, kde je rychlost novinek žádaná. Přibližuje se to k oblečení, sportovnímu vybavení, telefonům. Chceme mít aktuální model, nechceme být na sjezdovce viděni s lyžemi se označením „Excellent Winter 2010“.

Budou trend následovat i jiní?

Zajímavé bude sledovat, jak na to tento trend budou reagovat výrobci ERP systémů. Microsoft či Oracle se číslováním svých ERP systémů příliš marketingově nezaobírali, zůstávali především u technických značení. SAP, i když ne příliš přehledně, se snažil označit jednotlivé generace. Naopak společnost IFS se při označování svého ERP systému často inspirovala Microsoftem. Vydala IFS Applications 98, 2000, 2003, následně 7 a 8. Těžko hádat jakým směrem se bude v označování ubírat dál, ale na IFS Applications 9 bych nesázel.

Obecně celý svět ERP se bude muset nepochybně tomuto trendu přizpůsobit a držet stejný rytmus rychlého výdeje nových verzí. Kromě onoho uživatelského „nemám staré, mám nové“, ho k tomu tlačí i rychlost změn v ekonomice, který přináší potřeby změn v řízení podniků a tedy i v požadavcích na ERP systém. Při výběru ERP systému je tedy třeba brát i v potaz, jaký potenciál, schopnosti a záměry má výrobce pro rozvoj ERP systému.

Exit mobile version