Která jsou nejprodávanější zařízení pro kancelářský tisk

Jaké tiskárny a multifunkce patří v současné době na českém trhu mezi nejprodávanější? Oslovili jsme přední výrobce a zjišťovali, co se nejlépe prodává ve firemním sektoru i pro domácí kanceláře.

Firemní segment

OKI MC563
OKI MC563

Zatímco dříve byly pokročilé funkce pro práci s papírovými i elektronickými dokumenty dostupné jen u drahých A3 kopírek v řádu vyšších desítek tisíc, dnes jsou jimi vybaveny i chytré A4 stroje, takže si je mohou dovolit i živnostníci a malé firmy. „Například barevná LED multifunkce OKI MC563 s rychlostí tisku 30 str./min a množstvím bezplatného softwaru se dá pořídit okolo 10 tisíc korun,“ říká Lenka Niemiecová ze společnosti OKI. Má automatický podavač pro skenování, kam lze položit až 50 listů, které zařízení postupně odebírá a z obou stran skenuje, má také oboustranný tisk, takže se ušetří nemalé množství papíru. Unikátní je podle výrobce u OKI možnost tisku až 1,3 metru dlouhých papírových bannerů, které se dobře uplatní při tisku poutačů a reklamních nápisů v nejrůznějších prodejnách a provozovnách.

„V loňském roce se nám dařil jak prodej černobílých multifunkcí formátu A4, ale také prodej modelů pro skupiny zákazníků s vysokými požadavky na objem a kvalitu tisku

Kyocera Taskalfa 358ci

– tedy barevná multifunkční zařízení formátu A4/A3,“ říká Bohumil Hlouch ze společnosti Kyocera. Modelově se jedná o zařízení ECOSYS M2040dn a ECOSYS M3145dn, v barevném provedení jsou to barevná zařízení TASKalfa 358ci, TASKalfa 2553ci a TASKalfa 3253ci. Všechna tisková zařízení Kyocera zákazníky podle Bohumila Hloucha oslovují svojí rychlostí a kvalitou tisku, spolehlivostí a dlouhou životností, které přispívají k velice zajímavému TCO.

„Naším nejprodávanějším modelem je jednoznačně barevná multifunkce formátu A3 bizhub C250i. Tento stroj je zároveň nejprodávanější ve své kategorii v Česku i v celé Evropě,“ upozorňuje Pavel Kelča ze společnosti Konica Minolta. Jde o model z nejnovější řady barevných tiskových zařízení bizhub i-Series.

Konica Minolta bizhub C250i

Multifunkce dostaly nový minimalistický vzhled, takže zapadnou i do designového studia nebo té nejmodernější kanceláře. Přepracované ovládání je intuitivní, nabízí čistý a neotřelý design, takže se stroj ovládá úplně stejně jako chytrý mobil. Na druhou stranu, pro lidi, kteří jsou zvyklí na ovládací panel z předchozích modelů, zachoval výrobce i toto ovládání, takže u i-Series si zákazník může vybrat, který způsob mu více vyhovuje. Stroje jsou údajně až 6x rychlejší, mají SSD disk a 4x víc paměti. „Z kazety potisknete nejrůznější obálky, jednoprůchodový podavač s ultrazvukovým senzorem zase nedovolí vynechání stránky při skenování dokumentů. Stroj detekuje automaticky nejen rozměry, ale i gramáž papíru, takže se nemusíte trápit správným nastavením papíru v kazetách – vždy se použije to jediné správné,“ uvádí Pavel Kelča. Zařízení jsou podle něj robustní, spolehlivá a bezpečná, stroje si také mohou sami objednávat spotřební materiál a hlásit případné závady.

Canon i-SENSYS MF643cdw

„Nejprodávanějším modelem se za první čtyři měsíce roku 2020 stala jednoznačně barevná multifunkční tiskárna i-SENSYS MF643cdw, což je model vhodný pro firmy i domácí uživatele. Je odolná, spolehlivá a rychlá a disponuje rozsáhlými možnostmi mobilního připojení, automatickým oboustranným tiskem a rychlostí až 21 stran A4 za minutu,“ vyjmenovává Jan Všetiška ze společnosti Canon. Podle jeho kolegy Karla Vysoudila se také ve firmách velice dobře uplatňuje model Canon PIXMA TS8350, multifunkční foto tiskárna s automatickou detekcí šíře papíru a 6 samostatnými inkousty.

Z nabídky Epsonu je zásadní řadou tiskáren a multifunkcí pro firemní uživatele WorkForce Pro. „Naší snahou bylo pokrýt potřeby tisku v malé, střední i velké kanceláři bez omezení, proto v nabídce naleznete různá zařízení s podporou tisku ve formátu A4, A3+ s možnosti tisku až o délce 1,2 metru, s různou mírou výbavy, s různým umístěním (stolní, chodbové), s různým výkonem končícím aktuálně na úrovní 100 stran čb nebo barevného tisku jak jednostranně, tak i oboustranně,“ přibližuje Marcel Divín ze společnosti Epson. Klíčovým produktem je A4 multifunkční zařízení WF-C5790DWF pro jednotlivce či menší pracovní skupiny.

Epson WF-C5790DWF

Jde o kombinaci výkonu, robustní konstrukce s minimem vyměnitelných dílů, komplexní výbavy včetně možnosti managementu uživatelských přístupů (pin kód, chip, přístupová karta). Stroj má podle výrobce nízké TCO i tiskové náklady (náplně s kapacitou 10 000 mono / 5000 barevně). „Pro vysokou kvalitu a životnost výtisku je důležité použít pigmentový inkoust, který se vyznačuje zásadní odolností vůči vodě, otěru i světlu. V Epsonu využíváme technologii DURABrite Ultra již v 7 generaci, který mimo již zmíněného výrazně omezuje další dříve běžné neduhy inkoustové technologie, jako ucpávání trysek či zasychání inkoustu,“ říká Marcel Divín. Oproti klasické laserové technologii prý zákazník získá konstrukčně i ovládáním jednodušší zařízení s minimem uživatelských zásahů. Pro vyšší objemy tisku nabízí Epson ještě ekonomičtější variantu z řady RIPS (Replaceable Ink Pack System) s inkoustovými „sáčky“ o výtěžnosti 50 000 mono / 20 000 barevných stran s náklady na tisk stejnými či nižšími než u kopírovacích zařízení formátu A3. Nedílnou součástí celé řady WorkForce Pro je podle Marcela Divína zásadní zaměření na ekologii: „Oproti laserové technologii, která je konstrukčně náročná a díky tomu je většina dílů nerecyklovatelná, nabídne inkoustová technologie minimum výměnných dílů, plně recyklovatelný spotřební materiál a v neposlední řadě až o 93% nižší spotřebu elektrické energie.“

Domácí kancelář

Pro domácí kanceláře se podle Pavla Kelči z Konica Minolta výborně hodí A4 multifunkce bizhub C3350i z již zmíněné řady i-Series: „Platí pro ni v podstatě to stejné jako pro bizhub C250i, výhodou pro domácí použití jsou menší rozměry než u modelu C250i.“

„I když naším portfoliem nemíříme přímo na segment SOHO, i tady máme oblíbené modely,“ říká Bohumil Hlouch z Kyocery. Jedná se hlavně o černobílé tiskárny řad ECOSYS P20xx a ECOSYS P30xx, které dosahují rychlosti tisku od 35 až do 60 stran za minutu. V černobílých multifunkcích jsou to pak řady ECOSYS M20xx a ECOSYS M31xx.

OKI MC363dnw

Barevná LED multifunkce OKI MC363dnw s automatickým oboustranným tiskem, skenováním i kopírováním je podle Lenky Niemiecová z OKI vhodná pro každého, kdo potřebuje spolehlivé a úsporné zařízení do domácí kanceláře či malé firmy: „Automatický podavač papíru s kapacitou až 50 listů ušetří spoustu času při oboustranném skenování a kopírování dokumentů. Kromě nízkých nákladů nabízí OKI i špičkovou kvalitu barevného tisku díky úsporné LED technologii s HD kvalitou.“ První vytištěná strana vyjede ze zařízení za 8,5 s černobíle a 9 s barevně. Lze tisknout také vizitky, až 1,3m dlouhé bannery, samolepky a další materiály v profesionální kvalitě do gramáže až 220 g/m2.

Pro domácí kanceláře je podle Karla Vysoudila nejoblíbenější model Canon PIXMA TS6350, multifunkční barevná foto tiskárna s automatickou detekcí šíře papíru a možností bezokrajového tisku, která umožňuje tisk z chytrého telefonu.

Pro Epson domácí kancelář znamená primárně tankový systém. „Jde o inkoustové tiskárny s naprosto nejnižšímu náklady na tisk i ve srovnání s kompatibilními náplněmi. Tankové systémy jsou naší specialitou – byli jsme první výrobcem na světě, který zaběhlý koncept levná tiskárna / drahý spotřební materiál otočil a nabídl zákazníkům zařízení, které tiskne za haléře při rozumné ceně zařízení,“ říká Marcel Divín z Epsonu, kde už celosvětově prodali přes 40 milionů takových zařízení. Za ideální modely aktuálně považuje výrobce dva modely.

Epson EcoTank L4160

EcoTank L4160, což je malá kompaktní multifunkce s podporou oboustranného tisku osazená sadou lahviček, která vystačí na vytištění až 19 200 stran. Náklady na tisk jsou 6 haléřů mono a 16 haléřů barevná stránka. Velmi zajímavou alternací k mono laserovým tiskárnám je EcoTank mono série, konkrétně multifunkce EcoTank M2120, kde v základní výbavě je oboustranný tisk, WiFi připojení a inkoust na 5000 stran při tiskových nákladech 7 haléřů na stránku.

Ekologickým a úsporným řešením jsou pro domácí kancelář kromě tankových systémů také netoxické kompatibilní tonery, které kvalitou tisku dokážou nahradit originální náplně.

Exit mobile version