Které technologie pomohou smazat rozdíly mezi lidmi a stroji?

Rodící se a postupně dospívající technologie, jako je AI, umožní podnikům, aby byly všudypřítomné, vždy dostupné a připojené k obchodním ekosystémům. Hype křivka rodících se technologií letos opět odráží více než 2 000 technologií na všech ostatních hype křivkách publikovaných společností Gartner. Sama pak zahrnuje vybraných 35 technologií, které odhalují pět nových technologických trendů, jež pomohou smazat hranice mezi lidmi a stroji.
Hype křivka rodících se technologií a řada dalších hype křivek sestavených pro letošní rok podle analytiků Gartner naznačují pětici nastupujících technologických trendů, které budou formovat svět byznysu a s ním i celou společnost. Jsou to:

Demokratizovaná AI (Democratized AI)

Gartner hype křivka rodící se technologie 2018/08

Technologie náležející pod souhrnné označení AI (umělá inteligence) budou do deseti let doslova všude. Těm, kdo je nasadí jako první, umožní lépe se přizpůsobovat novým situacím a řešit zcela nové úkoly, postupem času se ale tyto technologie stanou běžné a dostupné nejširším masám – demokratizované. Trendy a fenomény, jako jsou cloud, tvořící („maker“) komunity a open source, nakonec AI dostanou do rukou skutečně všech.

Na trendu se podílejí tyto technologie: AI platforma jako služba (AI PaaS), všeobecná umělá inteligence (Artificial General Intelligence), autonomní vozidla úrovně 4 a 5 (Autonomous Driving), autonomní mobilní roboti (Autonomous Mobile Robots), konverzační AI platforma (Conversational AI Platform), hluboké neuronové sítě (Deep Neural Nets), létající autonomní stroje – drony (Flying Autonomous Vehicles), chytří roboti (Smart Robots) a virtuální asistenti (Virtual Assistants).

Digitalizované ekosystémy (Digitalized Ecosystems)

Rodící se technologie vyžadují revoluční změnu v samotných základech, jež umožní poskytnout potřebný objem dat, vysoký výpočetní výkon a všudypřítomnost podpůrných ekosystémů. Posun od škatulkované technické infrastruktury k platformám podporujícím ekosystémy vytváří podmínky pro zcela nové obchodní modely propojující lidi (uživatele, zákazníky) a technologie.

Na trendu se podílejí tyto technologie: Blockchain, blockchain pro datovou bezpečnost (Blockchain for Data Security), digitální dvojče (Digital Twin), IoT platforma (IOT Platform) a znalostní grafy (Knowledge Graphs)

Samoobslužné biohackování (Do-It-Yourself Biohacking)

Gartner hype křivka popis

Během příštího desetiletí vstoupí lidstvo do „transhumánní“ éry: biologii bude možné „hacknout“ v závislosti na životním stylu, zájmech a zdravotních potřebách. Biohacking bude patrně nabývat čtyř podob: technologická rozšíření, nutrigenomika, experimentální biologie a „drsné“ biohackování. Otázkou pochopitelně zůstává, jak daleko bude společnost ochotna zajít při přijímání těchto postupů a jaké etické otázky se v souvislosti s nimi objeví.

Tento trend vychází z následujících technologií: Biočipy (biochips), Biotech – pěstovaná či umělá tkáň (Biotech – Cultured or Artificial Tissue), počítačově-mozková rozhraní (Brain-Computer Interface), rozšířená realita (Augmented Reality), smíšená realita (Mixed Reality) a chytré látky (Smart Fabrics).

Rodící se technologie pro samoobslužné biohackování se po hype křivce posouvají rychle – smíšená realita se blíží fázi deziluze a rozšířená realita již prakticky dosáhla „dna“. Tyto průkopnické technologie budou následovány biočipy, které jsou na hype vrcholu a fáze dospělosti dosáhnou během pěti až deseti let.

Transparentně pohlcující zážitky (Transparently Immersive Experiences)

Technologie budou stále více orientované na uživatele – a to až do té míry, že se začnou stírat hranice mezi lidmi, organizacemi a věcmi. Půjde o technologie, které rozšíří a umožní chytřejší prostředí doma, v práci a na řadě dalších míst.

Na trendu se podílí tyto technologie: 4D tisk (4D Printing), připojená domácnost (Connected Home), AI na okraji (Edge AI), technologie sebeuzdravujících systémů (Self Healing System Technology), baterie s křemíkovou anodou (Silicon Anode Batteries), chytrý prach (Smart Dust), chytrá pracoviště (Smart Workspace) a volumetrické displeje (Volumetric Displays).

Všudypřítomná infrastruktura (Ubiquitous Infrastructure)

Infrastruktura již není klíčem k dosažení cílů organizace. Nástup masového využívání cloudových služeb v nespočtu jejich podob již dnes umožnily neustále dostupné, fungující a neomezené infrastrukturní výpočetní prostředí.

Tento trend je spojen s následujícími technologiemi: 5G, karbonové nanotrubice (Carbon Nanotubes), ASICy hluboké neuronové sítě (Deep Neural Network ACISs), neuromorfní HW (Neuromorphic Hardware) a kvantové počítače (Quantum Computing).

Technologie podporující všudypřítomnou infrastrukturu směřují k vrcholu křivky a dále budou postupovat poměrně rychle. 5G a zejména ASICy pro hluboké neuronové sítě by měly dosánout fáze produktivity (dospělosti) během následujících dvou až pěti let.

Exit mobile version