Kvalitních uchazečů o práci v IT je v Ostravě nedostatek, tvrdí Grafton

Největší poptávka je po vývojářích a programátorech. Stejně jako v největších městech ČR, tedy v Praze a Brně, to platí také o Ostravě. Vyplývá to alespoň z údajů společnosti Grafton Recruitment. Z pohledu uplatnění uchazečů o práci v IT v severomoravské metropoli je přitom situace momentálně příznivá.
Hlavními potenciálními zaměstnavateli uchazečů o práci v IT jsou alespoň z hlediska současné poptávky v Ostravě především centra sdílených služeb a IT společnosti, spolu s nimi ale také například výrobní společnosti. Co do velikosti trhu práce se jedná o jeden z hlavních regionů v rámci ČR, přičemž s největšími městy má Ostrava společné přinejmenším jedno: Největší poptávka je zde po pracovnících z oblasti vývoje a programování, konkrétně po programátorech v jazycích Java, C++ nebo C#. Za nimi pak následují IT administrátor a programátor PLC.

„Celá oblast IT se vyznačuje nedostatkem kvalitních pracovníků,“ shrnuje Michal Gargoš, Branch Manager ostravského týmu společnosti Grafton Recruitment. S tím koresponduje fakt, že jak u absolventů, tak u kandidátů zkušených je pro zaměstnavatele důležitá praxe – například u absolventů se započítává jakákoliv praxe získána během studia, odborná stáž, práce na částečný úvazek na různých projektech. „Vzdělání bere řada firem jako bonus, důležitější jsou pro ně zaměstnanci se znalostmi a dovednostmi získanými jakoukoliv formou praxe,“ dodává Gargoš. V každém případě je zřejmé, že šance na uplatnění jsou zde pro seriózní uchazeče o práci v IT velmi dobré.

Ruku v ruce s tím jde pochopitelný požadavek na znalost cizích jazyků – konkrétně lze říci, že u 99 % pozic vyžadují zaměstnavatelé přinejmenším znalost anglického jazyka na komunikativní úrovni. Okrajově je poptávána například němčina, nicméně spíše na „supportní pozice“, jak uvádí šéf ostravské pobočky Graftonu.

I v ostravském regionu mohou kandidáti splňující požadavky zaměstnavatelů očekávat velmi solidní mzdy. Například programátor (Java, C++, C#) si přijde až na 70 000 Kč měsíčně a platy IT administrátorů se pohybují kolem 45 000 Kč. PLC programátor pak může počítat s platem řádově 50 000 Kč.

Aktuální údaje tedy jasně napovídají, jaké obory lze doporučit ke studiu mladým lidem, kteří právě zvažují, jaký studijní směr si zvolit, ať už v rámci vysokoškolského či středoškolského vzdělávání. Předpoklady pro co nejlepší uplatnění – vedle vzdělání – jsou v podstatě zcela klasické: Na prvním místě je praxe v IT oblasti a potom už lze doporučit především zdokonalování jazykových znalostí. V tak dynamickém a rychle se proměňujícím odvětví, jako je právě IT, však hrají roli i zájem o techniku a sledování nových a moderních trendů v IT. „Velmi užitečné je získávat a prohlubovat si vědomosti na poli na nejnovějších technologie samostudiem,“ doporučuje Michal Gargoš.

Snažit se však v současné době musí i firmy, neboť „lidí“ je nedostatek a získat zaměstnance, natožpak ty nejtalentovanější, může být poměrně nesnadná a nákladná záležitost. Je proto vhodné uvažovat v dlouhodobějším horizontu a budovat na trhu práce povědomí „o značce“ například formou úzké spolupráce se středními či vysokými školami.

Moderní technologie a trendy hrají roli také při náboru: „Ideální je správně oslovit vhodné kandidáty formou internetové prezentace, a to nejlépe na sociálních sítích,“ radí ostravský manažer Grafton Recruitment. Samozřejmě lze doporučit nabídnout mzdu a benefity, které jsou pokud možno vyšší než u konkurence, kvalitní uchazeči však často berou v potaz také možnost pracovat na zajímavých projektech a přístup ke špičkovým technologiím, stejně jako prostor a příležitosti k dalšímu sebezdokonalování a rozvoji znalostí – například formou školení, technologických workshopů atd. Co je ale dobré mít také na paměti: Výběrové řízení je lépe zbytečně neprodlužovat.

Exit mobile version