Kvantové počítače – jak vybírat poskytovatele?

Zdroj: Pixabay

Stále více studií a doporučení se už zabývá přímo tím, jak by firmy měly kvantové počítače začlenit do svého podnikání.

V oblasti kvantových počítačů byla letos oznámena celá řada technologických novinek. Zaměřují se především na zvýšení stability qubitů a jejich integraci s běžnou elektronikou (například jak zařídit, aby celý systém fungoval při stejné teplotě a byl tedy kompaktní; to znamená buď „ohřát“ qubity nebo zajistit, aby elektronika na bázi křemíku pracovala i za teplot blízko absolutní nuly). Až na samotné qubity by výroba komponent kvantového počítače již měla být možná pomocí běžných technologií typu CMOS. Objevují se propracované návrhy využívání kvantových počítačů v roli koprocesorů, jimž by klasické počítače předávaly určité typy úloh. Vedoucí technologií jsou aktuálně kvantové počítače na bázi supravodičů, ale pokračují i výzkumy, kde se v roli qubitů používají fotony – nebo dokonce díry (chybějící elektrony, kvazičástice). Objevil se dokonce prototyp kvantového počítače tak miniaturizovaného, že lze umístit do racku v datovém centru.

Vedle těchto technických novinek je ale na aktuálním vývoji kvantových počítačů – z hlediska nikoliv vědců, ale podniků – podstatné a snad i důležitější zřejmě něco jiného: stále více studií a doporučení se už zabývá přímo tím, jak by firmy měly kvantové počítače začlenit do svého podnikání a využít, aby jim nástup nové technologie neunikl. Na ZDNet se objevil nákupní rádce zákazníků, obsahující přehled dodavatelů. Takové přehledy se samozřejmě sestavují v okamžiku, kdy to má pro zákazníky nějaký smysl, kdy existuje dostatečně široká nabídka dodavatelů a v neposlední řadě také při existenci většího ekosystému – z něhož se pak rekrutují i firmy, které v těchto přehledech inzerují.
Přehled obsahuje srovnání následujících služeb poskytovaných formou cloudu, tj. samozřejmě se nepředpokládá, že by si běžný podnik kvantový počítač sám instaloval: Amazon Braket, QuTech Quantum Inspire, D-Wave Leap / Leap2, Honeywell H0 / H1, IBM Quantum Services a Strangeworks Quantumcomputing.com. Jedná se o firmy/komerční nabídky i o projekty spíše akademické či zkombinované, s různou cenovou politikou. Samozřejmě i tito dodavatelé s formou nabídky dosud experimentují a testují zájem trhu – nejen samotných zákazníků, ale i ochotu investorů vložit do dalšího rozvoje jejich projektu kapitál; „poskytovatelé“ navíc ani nemusejí nabízet kvantové počítání v plném rozsahu (z pohledu zákazníka není ani poznat, zda služby ve skutečnosti neposkytuje simulátor kvantového počítače). Na ZDNet se rozumně nepokoušeli tyto služby nějak „seřadit/bodovat“, jednak protože se k tomu necítí dost fundovaní, ale především kvůli tomu, že na teprve začínajícím trhu je spíše než současná podoba služby důležité, jak ji dodavatel bude dále rozvíjet. Navíc jedna věc jsou deklarované parametry, druhá skutečná kvalita. (To tedy platí obecně, ale pokud přiznáte, že věci nerozumíte, pak skutečnou úroveň služby ani nemůžete posoudit.)
Důležité je tedy snad hlavně to, že podobné přehledy se vůbec objevují. Na InformationWeek pro změnu vyzývá podniky k sledování vývoje kvantových počítačů Satya Sachdeva z poradenské firmy Capgemini. Upozorňuje, že tyto technologie se nejspíš uplatní třeba i ve správě finančního portfolia nebo při práci s big data, tj. v běžné podnikové analytice. Čísla dle Capgemini: v roce 2020 měl trh s kvantovými počítači hodnotu 320 milionů dolarů (Poznámka: Co přesně to číslo znamená? Objednané služby/hardware?), v roce 2024 má jít o 830 milionů a po roce 2025 poletí křivka prudce vzhůru. Sripathi Jagannathan z IT konzultační firmy UST zase vedle D-Wave zmiňuje jako nadějný start-up Rigetti Computing vytvářející vývojová prostředí pro tvorbu softwaru pro kvantové počítače (kvantových algoritmů) – QSDK. Vedle výše uvedený nabídek zmiňuje také MS Azure Quantum. Nabídky Amazonu a Microsoftu jsou postaveny jako komodita, bariéry pro využití kvantového počítání jsou nízké; problém je spíše v tom, že podniky nemají příslušné kvantové algoritmy, respektive nevědí, k čemu by je mohly použít. Nicméně mainstreamové aplikace na bázi kvantového počítání se mají objevit už velmi rychle…
Scott Buchholz z Deloitte Consulting zase pro InformationWeek dodává, že kvantové počítání se uplatní i v současných datových centrech, a to nejspíš formou specializovaných koprocesorů; QPU bude fungovat stejně jako dnes GPU, tj. jako podpora, respektive hlavní tahoun výpočtů určitého typu (typicky dnes prakticky na GPU stojí celé strojové učení/umělá inteligence). Kvantovému počítači se třeba předají úlohy spadající do kategorie NP hard/complete, typicky různé optimalizační problémy, k jejichž řešení se dnes používají systémy D-Wave. Pro běžné podniky budou kvantové počítače dostupné jako služba, větší datová centra si ale časem začnou pořizovat i vlastní.

Zdroj: Phys.org. ZDNet, InformationWeek
ITBiz.cz

Exit mobile version