Kvantové počítání se bude nabízet v podobě služby, jako infrastruktura i platforma

Společnost IDC zveřejnila svou první prognózu vývoje trhu s kvantovou výpočetními technologiemi, podle níž se výdaje zákazníků na „kvantové IT“ zvýší ze 412 milionů dolarů v roce 2020 na 8,6 miliardy dolarů v roce 2027. To ve sledovaném období odpovídá průměrnému meziročnímu růstu 50,9 %. Předpověď zahrnuje i poskytování kvantových počítačů v režimech na způsob cloudu, a to jak samotný pronájem kvantových počítačů, tak i související služby.
Růst trhu ve sledovaném období má na jedné straně pohánět technologický pokrok samotné technologie, na druhé straně ale i růst požadavků (tj. růst zájmu zákazníků řešit úlohy, pro něž bude vhodná kvantová technologie) a dozrávání modelů s poskytováním kvantových počítačů („jako infrastruktury“, „jako platformy“ apod., tedy způsobem odpovídajícím jiným nasazením cloudu). Vzniknou nové segmenty trhu a případy použití, přičemž stále více firem bude kvantové počítání vnímat jako cestu k dosažení konkurenční výhody. To ale současně bude vyžadovat i kvantové počítače nové generace. Tento posun můžeme vidět už dnes, kdy se objevily lépe definované situace, kdy kvantové počítače přinášejí výhodu (kvantová nadvláda/nadřazenost, „supremacy“). Současně firmy řeší škálování kvantových výpočtů a opravy chyb qubitů, tedy spíše už provozní než základní principy. K tomu jsou k dispozici lépe definované plány ve smyslu očekávaných nových služeb a produktů i s jejich předpokládanými parametry.
Ve stejném období mají růst také kapitálové investice do sektoru kvantového počítání, ve sledovaném období v průměru o 11,3 % ročně; do konce roku 2027 dosáhnou téměř 16,4 miliardy dolarů. Do toho se započítávají jak vládní výdaje, tak i financování z oblasti rizikového kapitálu nebo interní alokace zdrojů, tedy výdaje na příslušný výzkum a vývoj od poskytovatelů těchto služeb nebo dalších technologických firem. Důsledkem má být i neustálý rozvoj/rozšiřování celého ekosystému.
IDC předpokládá, že již v tomto desetiletí se pro řadu kritických problémů možnosti klasických počítačů vyčerpají, což je samozřejmě diskutabilní, tak jako tedy i jiné body celé prognózy.
Podniky (alespoň asi ty velké nebo ty, jichž se to jinak přímo týká) by podle IDC měly již pracovat na své strategie pro kvantové počítání nebo i začít s využíváním technologie experimentovat.

Zdroj: IDC, Worldwide Quantum Computing Forecast, 2020-2027: An Imminent Disruption for the Next Decade

Poznámka PH: Zcela samostatnou kapitolou, kterou se zabývají jiné prognózy, je v této souvislosti i otázka, jak bude v oblasti kvantových počítačů fungovat pracovní trh. Po jakých specialistech bude největší poptávka, jaké profese budou nejvíc nedostatkové a pro větší využití technologie limitující?

Exit mobile version