Kvantové výpočty a Quantum Volume

IBM ohlásila svůj komerční systém pro kvantové výpočty IBM Q už v květnu 2017 a je určen pro vývojáře, výzkumníky a programátory, a dala jim možnost zkoumat kvantové výpočty s využitím skutečného kvantového procesoru v prostředí IBM Cloud, a to zdarma.
Dva nové procesory vyvinuté v IBM zahrnují:

Výpočetní síla kvantového procesoru pro řešení praktických problémů závisí na podstatně více faktorech než na pouhém počtu qubitů. V závislosti na křehké povaze kvantové informace (odečtu stavu částice), zvýšení výpočetní síly vyžaduje pokrok v kvalitě qubitů, jak qubity komunikují mezi sebou navzájem a na minimalizaci vyskytujících se kvantových chyb. IBM proto přijala pro výpočetní sílu kvantových systémů nové hodnocení, a sice Quantum Volume. Jde o počet a kvalitu qubitů, konektivitu obvodů a četnost chyb v operacích. Prototyp komerčního procesoru od IBM má podstatné vylepšení ohledně Quantum Volume. V příštích několika letech IBM plánuje pokračovat v této technologii razantně. Sleduje s tím značně zvýšit Quantum Volume budoucích systémů zlepšením všech aspektů procesorů, včetně začlenění 50 až více qubitů. Experti se mohou podívat zde: ibm.biz/BdiaQe

Zatímco technologie, které běží na klasických počítačích, jako například IBM Watson, mohou pomoci najít vzory a podívat se do „pohřebiště“ obrovských množství už vzniklých a uložených dat, kvantové počítače nám dodají řešení důležitých problémů, u nichž nelze najít vzory, protože k nim neexistuje dostatečné množství dat a možností které potřebujeme prozkoumat je příliš mnoho, aby takovou úlohu bylo možno zvládnout klasickými počítači.

Budoucí aplikace kvantových výpočtů mohou zahrnovat:

IBM Quantum Experience
QISKit github
IBM Q

Exit mobile version