Kyocera má českou pobočku a plánuje růst

Společnost Kyocera nedávno oslavila šedesát let působení na světovém trhu. Z původní malé firmy s 28 zaměstnanci a primárním zaměřením na oblast keramiky, se stala globálním hráčem působícím v několika různých oborech a zaměstnávajícím přes 70 000 lidí. S pomocí více než 200 druhů ušlechtilých high-tech keramických materiálů se Kyocera stala inovátorem v mnoha průmyslových odvětvích, její komponenty jsou využity například i v superpočítačích Mezinárodní vesmírné stanice či v rámci projektů NASA. V České republice, kde firma nedávno otevřela svou pobočku, jsou pod touto značkou známé zejména tiskárny, multifunkce a další řešení pro práci s dokumenty. Na plány a strategie společnosti Kyocera Document Solutions Czech jsme se zeptali jejího generálního ředitele, pana Jiřího Hubeného.

Proč má Kyocera po čtvrtstoletí trvajícím partnerství v ČR vlastní pobočku?

Jiří Hubený, generální ředitel, Kyocera Document Solutions Czech

Kyocera byla na českém trhu již dříve zastoupena svým partnerem, společností Janus. Po více než 26 letech tohoto úspěšného partnerství se společnost Kyocera rozhodla naplnit svou dlouhodobou strategii a rozšířit svou obchodní činnost ve střední a východní Evropě. Z toho důvodu došlo k akvizici firmy Janus a vzniku společnosti Kyocera Document Solutions Czech. Díky přímé přítomnosti této globálně úspěšné značky na českém a slovenském trhu, nyní můžeme poskytovat jak nové produkty, tak i služby a péči o zákazníky rychleji a v té nejvyšší kvalitě. Akvizice také přináší nové příležitosti k rozšíření podnikání v oblasti Enterprise Content Managementu.

Jaké je postavení Kyocery na českém trhu?

V jednotlivých tržních oblastech prodeje tiskových zařízení se Kyocera pohybuje na 3.- 5. místě. Takže příležitosti k růstu máme ve všech segmentech. Dokážeme obsloužit klienty malé i doslova obří. Naším největším zákazníkem na českém trhu je Česká správa sociálního zabezpečení s téměř 5 tisíci zařízeními ve stovkách lokalit. Myslím, že o schopnostech našeho týmu nejlépe vypovídá skutečnost, že se nám všechna zařízení podařilo úspěšně instalovat během pouhých 5 týdnů.

Kdo patří mezi vaše hlavní konkurenty a v čem se odlišujete?

V oblasti A3 zařízení patří mezi naše konkurenty nejčastěji Konica Minolta, Ricoh a HP, u menších A4 zařízení to jsou výrobci HP/Samsung, Brother a Canon. Od konkurence se výrazně lišíme naším dlouhodobým zaměřením na ekologii. Environmentální systém řízení naši firmu definuje, řídí její úspěch a umožňuje jí fungovat v souladu s přírodou. Cílem je chránit životní prostředí v každodenním provozu.

Kolik zaměstnanců máte a jaký tvoří firma obrat?

V České republice máme 50 zaměstnanců a na Slovensku 11 při celkovém obratu 415 milionů korun.

Na jaké produkty se v ČR hodláte zaměřit?

Zaměřit se chceme na kompletní portfolio kancelářských řešení – od hardware po software. Díky nové organizační struktuře a užší integraci s centrálou společnosti mají čeští zákazníci rychlejší přístup k novým technologiím a inovacím, a to včetně optimalizace pracovních postupů, která je přizpůsobena na míru jejich podnikání. Technologický vývoj tiskových zařízení Kyocera probíhá kontinuálně a s uvedením každého nového produktu se na trh dostává zařízení obohacené o nějakou technologickou novinku či funkci. A právě z toho nyní mohou čeští zákazníci prakticky okamžitě profitovat.

Vedle hardwarových řešení nabízíme i software dotýkající se oblasti vytěžování dokumentů, jejich zpracování a dalšího managementu až po oběh dokumentů v definovaných procesech. Pokročilá řešení pro řízení tisku a dokumentů jsou dnes velmi žádaná, zejména proto, že bezprostředně souvisejí s bezpečností a ochranou dat. Mám proto radost, že v této oblasti můžeme naše zákazníky plně podpořit.

Jaké služby zákazníkům poskytujete?

V oblasti služeb přistupujeme ke každému zákazníkovi individuálně, řešíme konkrétní požadavky zákazníka na zabezpečení tiskových služeb v jeho organizaci, a to od dodání hardwaru, přes softwarové tiskové řešení, dodávky spotřebního materiálu, zabezpečení servisních prací, až po dodání softwaru pro oběh dokumentů v organizaci a napojení na stávající systémy zákazníka. Portfolio poskytovaných služeb je široké.

Velké téma napříč trhem je teď bezpečnost, jak Kyocera řeší bezpečnostní rizika?

Na neustálé zvyšování bezpečnosti tisku je v Kyoceře kladen velký důraz. Například všechny nové modely Kyocera řady TASKalfa jsou již standardně vybaveny šifrovacím softwarem (Data Security Kit), integrovaným čipem Trusted Platform Module, Run Time Integrity Check (RTIC – kontrolou běhu integrity systému) a Secure Boot. Veškerá komunikace probíhá přes zabezpečené protokoly a může být šifrována (End to End). Zabezpečení se věnujeme i na úrovni našich softwarových řešení.

Kde se vyrábějí produkty pro český trh?

Všechny produkty Kyocera Document Solutions včetně spotřebního materiálu jsou vyráběny ve vlastních závodech v Japonsku, Číně, Hongkongu a Vietnamu.

Zmiňoval jste vaše výrazné zaměření na ochranu životního prostředí, v čem konkrétně se projevuje?

Všechna naše zařízení a řešení se tvoří s ohledem na ekologii, respektive na snížení dopadu na životní prostředí a snížení spotřeby energie. Příkladem může být náš energeticky úsporný toner, který funguje při teplotách o 30° C nižších než běžné produkty, a spotřebuje tak méně energie.

Dalším vhodným příkladem je i technologie tiskáren ECOSYS, která snižuje tvorbu odpadu a představuje jeden z prvních systémů bez tzv. cartridge pro laserové tiskárny pomáhající šetřit životní prostředí. Tato technologie redukuje počet komponent v tonerovém systému o více než 85 %, což snižuje výrobní a recyklační dopad zařízení. Po rozebrání tonerových kazet na jednotlivé komponenty se polymery v kazetě toneru oddělí a pak granulují a připraví k opětovnému použití jako „recyklát“, který může být přidán do zcela nových materiálů pro výrobu různých produktů.

Velkým přínosem jsou pak i vnitřní komponenty našich zařízení, které vynikají extrémně dlouhou životností – dle modelu tiskového zařízení k jejich první výměně dojde až po vytištění minimálně 100 tis., maximálně 600 tis. stran. Za zajímavou inovaci považuji i zámky tonerů, které zabezpečí správnou spotřebu tonerového prášku, a zamezují tak předčasným výměnám tonerových kazet. Výhodou je také použití prázdného černého toneru jako odpadní nádobky.

Exit mobile version