Kyocera TASKalfa 356ci: „Áčtyřka“ nadopovaná možnostmi „átrojky“

Imponují vám možnosti zpracování dokumentů, jaké nabízejí multifunkční zařízení kategorie A3, ale ve skutečnosti tisk na tento formát využijete minimálně? Nevyplatí se vám platit zvýšenou „sazbu“ za plnokrevný stroj A3? Alternativa existuje. Kyocera nabízí v rámci své řady TASKalfa multifunkce, které se výkonem, kvalitou, ale také výbavou mohou se svými A3 protějšky plně srovnávat, ale jsou dostupné za rozumnější ceny. Jeden z těchto modelů, TASKalfa 356ci, jsme měli možnost vyzkoušet v praxi.

Kyocera TASKalfa 356ci, výkonné multifunkční zařízení pro formát A4

Nástup chytrých multifunkcí formátu A4, které jsou schopny nabídnout nejen vysokou rychlost, ale také moderní a pokročilé funkce pro práci s dokumenty, je jasným trendem poslední doby. Cena je – na rozdíl od velkých „átrojek“ – přiměřená i pro menší a střední firmy a možnosti imponující. Nicméně často se najde nějaké ale: Například rychlost je vysoká, ale zařízení není dostatečně robustní, což se odrazí v jisté „labilnosti“ výkonu při jednorázově větších objemech tisku. Kvalita tisku je slušná, ale s úrovní výstupů vyspělých zařízení A3 se plně srovnávat nedá. Stejně jako cena za tisk. Anebo výrobce pro daný model sice dodává řadu základních doplňků, ty se ale s nabídkou možností dokončování, jaké skýtají produkty A3, plně srovnávat nemohou. Jak k tomu přijdou firmy, tisknou téměř výhradně ve formátu A4 nebo kde A3 využívají pouze specifická oddělení?

Kyocera TASKalfa 356ci je multifunkční zařízení určené pro tisk, kopírování, skenování i faxování, které vše zmíněné „má“ a „umí“. Výrobce se s touto řadou produktů zaměřil přesně na firmy, které žádají výkon, výbavu a tiskové náklady na úrovni modelů třídy A3. V cenově dostupnějším a rozměrově přiměřenějším podání.

Výkon hodný třídy A3

TASKalfa 356ci představuje model formátu A4, kterému výrobce nadělil plný výkon jeho protějšků ze segmentu A3, počínaje laserovou technologií Kyocera s rozlišením tiskovým 1200 x 1200 dpi, dvoujádrový procesor Freescale (8000 MHz) se 2 GB RAM a 8GB SSD diskem a platformou HyPas, která umožňuje integrovat zařízení do firemního dokumentového workflow.

S výkonem 35 str./min černobíle i barevně a doporučeným měsíčním zatížením cca 10 000 stran (maximální denní zatížení je 5 000 stran, měsíční 100 000) tento model využijí střední či větší podniky. Pro menší firmy či kanceláře může výrobce v rámci řady nabídnout model s výkonem 30 str./min a naopak pro náročnější zařízení s rychlostí 40 str./min.

Kyocera TASKalfa 356ci s duplexním automatickým podavačem originálů s rychlostí 120 str./min

Dokončování bez kompromisů

Základní jednotka multifunkce o rozměrech cca 55 x 51 x 62 cm nabízí základní univerzální zásobník na až 500 listů A4 a k tomu víceúčelový podavač o kapacitě 100 listů. Podporovány jsou všechny běžné formáty až do A6/B6 a gramáže 60 až 220 g/m2. Tisknout můžete i na uživatelské formáty včetně stále populárnějších dlouhých bannerů až do rozměru 21,6 x 122 cm. Kapacita základního výstupního odkladače, který je vybaven také senzorem plné kapacity, je opět 500 listů. Zařízení je standardně vybaveno také duplexní jednotkou.

Jednou z důležitých vlastností z pohledu cílového zaměření multifunkce je rozšiřitelnost. Pomocí volitelných zásobníků můžete vstupní kapacitu rozšířit až na celkových 3100 listů A4. Pro kopírování a skenování se vyplatí investovat i do jednoprůchodového duplexního podavače originálů (dostupnost v podobě „pouze“ volitelného vybavení považujeme za obvyklou), který si opět poradí i s formáty typu banner, tentokrát až v délce 199 cm.

Firemní klientelu však zajímají také pokročilé možnosti zpracování papíru a dokončování, a to je právě doména, kde zařízení TASKalfa v rámci kategorie A4 exceluje – v nabídce jsou totiž prakticky všechny doplňky, které jsou analogicky nabízeny u zařízení Kyocera formátu A3. Podle potřeby se tak zákazník může rozhodnout, zda své zařízení doplní o jednotky pro oddělování nebo třídění úloh, děrovací jednotku nebo jednu ze tří variant sešívacích finišerů (i s integrovanou děrovačkou) atd.

Výbava na úrovni

K ovládání zařízení slouží komfortní polohovatelný ovládací panel se 7“ dotykovým displejem a sadou číselných a funkčních tlačítek. Uživatelské rozhraní je plně lokalizované a navíc přehledné a intuitivní – i když jsme si zpočátku museli na některá jeho specifika tak trochu zvykat.

Zajímavostí však je, že zákazníci Kyocery, kteří zároveň pro správu zařízení v síti a účtování tisku využívají řešení MyQ, mohou „tovární“ ovládání zařízení „přehrát“ ovládáním MyQ, které na displeji multifunkce nahradí původní menu. Ačkoliv tento software předmětem testu nebyl (a použili jsme tak původní rozhraní ovládacího panelu), stručně lze poznamenat, že ovládání zařízení prostřednictvím MyQ se může některým uživatelům jevit možná jako jednodušší a zároveň lze takto sjednotit ovládání různých zařízení v prostředí firmy. MyQ přitom představuje dnes již osvědčenou platformu, která podporuje všechny modely Kyocera a také tiskové produkty třetích stran a pro správu tiskových zařízení v síti či účtování a zabezpečení tiskových úloh atd.

Samotná multifunkce TASKalfa pak počítá s nasazením v síti prostřednictvím gigabitového ethernetového portu, kromě toho je vybavena také trojicí hostitelských USB či slotem pro SD/SDHC kartu. Prostřednictvím 2 slotů lze doplnit také volitelný tiskový server nebo fax. Mezi volitelné doplňky patří také bezdrátové rozhraní WiFi.

Možnosti tisku a bezpečnost

Vysoká kvalita tisku je jednou z důležitých deviz zařízení. Využít rozlišení 1200 x 1200 dpi, byť to má jistý dopad na rychlost, zatímco se standardním výkonem 35 str./min lze počítat při tisku s rozlišením 600 x 600 dpi (k dispozici je také multibitová technologie zvýšení kvality tisky 9600 x 600 dpi), a to s 256 odstíny na každou barvu.

Multifunkce podporuje pestrou paletu emulací, fontů, čárových kódů a nezaostává ani z hlediska moderních požadavků na mobilní tisk, kde nabízí aplikaci Kyocera Mobile Print pro iOS a Android, Airprint, Mopria, podporu pro cloudový tisk Google Cloud Print.

Zařízení navíc poskytuje plnokrevné možnosti zabezpečení tisku na podnikové úrovni – počínaje podporou protokolů pro zabezpečení síťové komunikace při přenosu tiskových dat až po šifrovaný přímý tisk PDF či tzv. soukromý tisk, neboli tisk zabezpečený pomocí PIN. Vedle toho lze zařízení doplnit USB čtečkou čipových karet a autentizační sadu, která podporuje celou řadu typů autentizačních klíčů včetně autentizace pomocí RFID a mobilního telefonu či ID karet. Kontrolu přístupu lze realizovat také s využitím dodávaného softwaru pro účtování, který podporuje až 1000 uživatelů. S volitelnou soupravou Data Security Kit (E) lze šifrovat také tisková data uložená na volitelném pevném SSD disku (320 GB).

Kyocera TASKalfa 356ci vybavená interním finišerem

Tiskový výkon a kvalita

Pokud jde o výkony v praxi, doba záhřevu tiskového enginu nepřesahuje 25 sekund a pak už se vše odehrává velmi svižně. TASKalfa 356ci je schopna nabídnout první stránku již za necelých 6 sekund, alespoň pokud se bavíme o rozlišení 600 dpi. V případě zařízení s interním finišerem se časy první stránky v plném rozlišení 1200 x 1200 dpi pohybovaly spíše kolem 12 s, oboustranně pak 18,41 sekund. Foto v plné kvalitě ve formátu A4 tiskárna zvládla (dle typu podkladů) za 22,93 – 27,66 s.

Otázkou je, nakolik důležitý je tento parametr u zařízení, které je umístěno někde bokem ve větším oddělení nebo na chodbě, namísto u stolu konkrétního jednotlivce. U produktu, který je už svým zaměřením koncipován na vyšší měsíční zátěže, je podstatná spíše stabilita výkonu a robustnost z hlediska větších tiskových úloh, které má tisknout stabilní rychlostí, spolehlivě bez zbytečných „záseků“ a v nadprůměrné kvalitě. A v tomto směru si TASKalfa vedla zcela suverénně.

Za pozornost stojí zejména fakt, že při tisku našeho klasického testovacího PDF (27 stran) byly časy jednostranného a oboustranného tisku velmi podobné, a to 57,92 s, resp. oboustranně za 1:06,87 (barevně). To je velmi příznivý výsledek s ohledem na to, že u méně robustních zařízení trvá automatický duplexní tisk často téměř dvakrát tak dlouho jako jednostranný (při tisku stejných podkladů) a výkon stroje to posouvá do zcela jiné roviny. Rozdíl mezi barevným a černobílým tiskem pak činil cca 2 s, což je zanedbatelné. A konečně 100stránkové PDF (časopis s plnobarevnou grafickou včetně celostranných inzerátů a fotografií) TASKalfa zvládla za 3 minuty a 58,68 s, aniž by se jakkoliv zadýchávala (pouze v pravidelných intervalech s krátkými přestávkami přepočítávala tisková data).

Z hlediska zpracování výstupu lze přitom počítat s perfektní kvalitou kancelářských dokumentů, ale i grafických výstupů, ať už jde o rastrovou grafiku, marketingové materiály a další – vše bez jakýchkoliv patrných defektů, s příjemným podáním barev. Např. i pokrytí barevných ploch bylo rovnoměrné a z hlediska použití např. pro marketingové materiály působily výstupy reprezentativně.

Skenování a kopírování

Devizou zařízení je také rychlý skener, který s testovaným volitelným duplexním podavačem dokáže zpracovat až 120 stran za minutu černobíle (A4 300 dpi) nebo 80 str. barevně. Tam, kde není vyžadováno zpracování příliš velké objemy dokumentů se můžete rozhodnout i pro levnější verzi s pomalejší rychlostí. Jen pro představu jsme vyzkoušeli naskenovat 10 stran (300 dpi), což zařízení trvalo 17,13 s. A opět v duplexním režimu bylo zpracování takřka stejně rychlé (10 dvoustran za 18,83 s, černobílé časy byly opět srovnatelné), přičemž rozlišení 300 dpi je zcela dostačující pro kancelářskou kvalitu, zatímco pro slušnou grafiku zvolíte spíše 600 dpi – foto A4 v tomto rozlišení přitom bylo „hotovo“ za 7 s.

Rozměrný displej umožňuje zobrazit si náhled skenu a podavač opět zvládá různé formáty včetně banneru o rozměru až 216 x 1990 mm. Samozřejmostí je podpora všech obvyklých formátů (PDF, PDF/A, TIFF atd.) a funkcí včetně skenování do e-mailu či síťové složky SMB/FTP, nebo také na USB či do dokumentové složky disku multifunkce.

Právě zde lze také využít možnosti platformy HyPas, díky které lze zařízení integrovat do firemních procesů probíhajících nad dokumenty – např. naskenovaná faktura se pak může automaticky odeslat účetnímu oddělení nebo vedoucímu. Taková automatizace se pak již přímo odráží v produktivitě.

Také při kopírování můžete očekávat všechny běžné funkce včetně náhledu kopií na displeji, automatického duplexu, elektronického třídění kopií, kopírování ID karet atd.

Hlavní devizou je pak opět výkon, kde první stránku lze očekávat již za 6-7 sekund černobíle a něco mále přes 7 sekund barevně. I „kopírka“ těží z rychlého duplexu automatického podavače a tiskárny jako takové, takže nás nepřekvapilo, že zatímco 10 stran jednostranně zabralo 24,43 s, tak 10 dvoustran (20 stran oboustranně) trvalo 54,63 s, což znamená, že v duplexním módu je pokles rychlosti zanedbatelný.

Kyocera TASKalfa 356ci využívá vysokokapacitní tonery a komponenty s dlouhou životností

Dostupnost a náklady

Vedle vysokého výkonu a pokročilých možností nabízí „áčtyřková“ TASKalfa i několik dalších výhod. Například z hlediska provozních nákladů. Spotřební materiál počítá s vyššími nároky, proto se zásobník černého toneru dodává s kapacitou 18 000 stran (A4 při 5% pokrytí) a barevné (azurový, purpurový a žlutý) 12 000 stran. Použití vysokokapacitních tonerů se pak projevuje v ceně tisku. Zařízení navíc používá tiskový válec a další komponenty s vysokou životností až 200 000 stran. Cena za stránku, pokud tedy počítáme pouze s náklady na toner, vychází podle údajů dodavatele na 0,07 Kč černobíle a 0,73 Kč barevně (vše bez DPH).

Vzhledem k menším rozměrům je však tiskový engine také energeticky úspornější – dle údajů výrobce dosahují zařízení této řady až o 35 % nižší spotřeby než výkonnostně srovnatelné A3 stroje. Stojí za to dodat, že zařízení se za provozu chová poměrně tiše, čemuž odpovídá i udávaná hlučnost během tisku/kopírování, která je 49,6 dB(A), což je oproti parametrům běžných zařízení na trhu docela nízko. Snahu o ekologický přístup kvitujeme, ale tu dnes proklamuje většina výrobců, faktem ale je, že údaje o spotřebě (od 752 W při tisku/kopírování až po 1,6 W v klidovém režimu) jsou s ohledem na výkonnostní kategorii příznivé.

Závěrem tak můžeme zařízení TASKalfa 356ci doporučit všem, kdo hledají moderní „chytré“ multifunkční zařízení, které skýtá kombinaci solidního výkonu, robustnosti a pokročilých funkcí na podnikové úrovni. Ačkoliv se nejedná o zanedbatelnou investici, cena 36 700 Kč (bez DPH, za základní provedení) není nijak přemrštěná a odpovídá možnostem, které zařízení nabízí – alespoň pokud ji porovnáme nikoliv s výkonnostně na první pohled srovnatelnými, ale hůře vybaveným „áčtyřkami“, ale spíše s ekvivalenty formátu A3, od kterých je tento model ve skutečnosti odvozen.

Exit mobile version