Lenovo a IoT

IoT – internet of things se dnes omílá ve všech pádech, avšak někteří dodavatelé se této problematice věnují už řadu let, jako například Lenovo.

Lenovo F1 Williams

Společnost Lenovo už před více lety sponzorovala stáj F1 Williams. Snímali tisíce provozních údajů a ty zobrazovali na monitorové stěně a vyhodnocovali přímo v paddocku (fotografování zakázáno). V podstatě nešlo o nic jiného než o IoT, internet of things. Záležitost IoT mezitím dostala tento název a stěhuje se i do domácností v podobě smart home. Lenovo je u toho také, jak ukázal veletrh CES 2017.

Smart home totiž zaznamenává exponenciální růst a očekává se, že do roku 2019 výrobci dodají na trh téměř dvě miliardy takovýchto domácích zařízení. Uživatelé je však příliš rychle nepřijímají. Důvody jsou dva. Prvním je cenová bariéra, druhým je, že zařízení IoT nejsou příliš orientována na zákazníka, takže uživatelé jsou v podstatě zmatení, které ze zařízení IoT by jim vlastně mělo sloužit. Podle průzkumu Accenture z roku 2016 plných 23 % globálních zákazníků vyjádřilo nejistotu, které z domácích zařízení typu smart home by jim bylo k něčemu dobré.

Hlasový Smart Assistant

Z tohoto důvodu se dali vývojáři společnosti Lenovo dohromady s Amazonem a jeho cloudovými hlasovými službami Alexa a navrhli Lenovo Smart Assistant. Ten rozpoznává hlasové povely uživatele a využívá službu Amazon Alexa pro prohledávání webu, hraní hudby, vytváření seznamů, aktualizace kalendáře a další povely. A protože „mozek“ služby Alexa je v cloudu, jsou aktualizace plošné pro všechny a ihned.

Lenovo Smart Assistant pro hlasové služby Amazon Alexa

Podle průzkumů je totiž známo, že 65 % lidí na celém světě se už s nějakou hlasovou službou seznámili a použili, například na smartphonu, PC nebo tabletu. Je to mnohem pohodlnější než ťukání do klávesnice, protože přitom uživatel může dělat další věci, například vařit, oblékat se do práce apod.

Lenovo Smart Assistant má osm 360° širokopásmových mikrofonů s potlačením hluku a vyrušením ozvěn – je navržen tak, aby byl schopen přijímat povely až z 5 metrů.

Kromě toho přichází Smart Assistant s edicí Harman Kardon, která má skvělý zvuk. Lenovo Smart Assistant je také navržen tak, aby si rozuměl nejen s ostatními zařízeními Lenovo, ale také s produkty ostatních výrobců pro smart home.

Lenovo Smart Storage

Lenovo Smart Storage je řešení pro ukládání dat s kapacitou 6 TB. Je vybaveno dvoupásmovým bezdrátovým přenosem a automatickou synchronizací s více zařízeními. Bylo navrženo s ohledem na bezpečnost s přístupem P2P (peer-to-peer) k uloženým médiím, jako jsou fotografie, hudba a dokumenty a poskytuje jejich rychlé rozpoznání. Je totiž vybaveno i softwarem pro rozpoznání obličeje, což umožňuje rychlé prohledání fotoknihovny s velkou přesností, založené na obličejových vzorech.

Lenovo Smart Storage

Celkový trh IoT

Celý trh IoT odhadují analytické agentury [IDC] (http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=256397), [Gartner, McKinsey] (http://www.mckinsey.com/business-functions/digital-mckinsey/our-insights/the-internet-of-things-the-value-of-digitizing-the-physical-world)
a další tak, že dosáhne hodnoty 1,7 trilionu dolarů do roku 2020 a velká část tohoto růstu se bude přesouvat z pracovního prostředí do domácností. Do roku 2025 by měl trh IoT vytvořit meziroční nárůst objemu 11,1 trilionu dolarů s potenciálem ekonomického dopadu. Co se týče společnosti Lenovo, pak její produkty Smart Assistant a Smart Storage mají být pouhým začátkem. K dispozici mají být na světových trzích od května 2017.

Exit mobile version