Lenovo: Až čtyři dvousocketové servery v pouhých 2U

Většina menších firem přizpůsobuje svou serverovou výbavu finančním možnostem, nezanedbatelná část vzdálených poboček zase nedisponuje příliš velkým prostorem. Podniky proto často chtějí high density servery s lepším škálováním a celé řešení musí být zároveň ekonomicky výhodné.
Softwarově definovaná datacentra pomalu začínají být i pro mnoho menších firem standardem toho, jak s vlastními daty nakládat. Lenovo proto přichází se serverem, který je orientován právě na využití pro virtualizaci (např. v hyperkonvergovaných strukturách) či pro cloud. Jeho vysoká hustota a zároveň kompaktní provedení z něj činí produkt využitelný např. na pobočkách nebo pro vzdálený přístup.

Kompaktní server jako základ

Lenovo ThinkServer sd350 je server s ultra vysokou hustotou. Disponuje až 512 GB RDIMM paměti, dvěma procesory Intel Xeon E5-2600 v4 (až 135 W a 20 jader) a možností volby mezi SSD a HDD disky. Do jednoho šasi ThinkServer n400 o velikosti 2U lze umístit čtyři servery sd350, což z nich činí ideální řešení do omezeného fyzického prostoru a zároveň finančně výhodné východisko pro řadu menších společností.

Flexibilní úložiště

Šasi n400 může pojmout až 24 2,5″ HDD či SSD (šest disků na každý sd350), které lze dle potřeby kombinovat. Volit lze mezi až 48 TB 7 200 RPM NL-SATA, 24 TB z 7 200 SAS, 28,8 TB
z 10 000 výpočetní uzel RPMSAS nebo 14,4 TB z 15 000 SAS. Podpora navíc existuje i pro až 11,5 TB standardních SATA SSD nebo 9,6 TB SAS SSD, což výkon a flexibilitu ještě umocňuje. Spolehlivost a dostupnost navyšuje i softwarový RAID 0/1/10/5
a podpora volitelného hardwarového RAIDu 0/1/10.

Přesvědčivý výkon, snadný servis

Rychlé zpracování vyžaduje i rychlý I/O. Servery sd350 proto disponují třemi PCIe 3.0 sloty, dvěma USB 3.0 porty a podporou 10 GbE. Na výběr je ze dvou redundantních zdrojů, a to buď 1 600 W, nebo 1 200 W. Hot-swap disky jsou přístupné zepředu šasi, servery se vytahují ze zadní části (kam jsou směřovány i všechny kabely). Veškeré komponenty jsou tak snadno přístupné, čímž šetří časově i finančně nákladnou správu. Součástí je rovněž řešení ThinkServer Management Module, které monitoruje systémové parametry, upozorňuje na hrozby a dokáže obnovovat systém v případě selhání.

Úsporné komponenty, nižší náklady

Drahé prostoje a zbytečně vynaložený čas správou redukují dva hot-swapové zdroje a pět redundantních větráků spolu s podporou RAID, která zajišťuje provoz serveru i v momentě, kdy některý z disků selže. Díky důmyslné konstrukci lze servery bez problémů využít k provozu privátního či veřejného cloudu a dalších služeb pouze v polovině 1U rackového prostoru. K ekonomické výhodnosti dopomáhá i kompatibilita s již existujícími racky (na rozdíl od blade serverů) a využít lze i standardní síťovou architekturu jako např. Lenovo RackSwitches.

Bezpečnost a správa zařízení

Řešení podporuje nástroj Lenovo XClarity Administrator,
jenž centralizuje správu a výrazně zjednodušuje a usnadňuje
i monitoring serverů či jejich nastavení podle konfiguračních vzorců. Dostupné jsou i nástroje EasyStartup pro konfiguraci serverů a instalaci operačního systému či diagnostický software ThinkServer Diagnostics. Ochranu proti malwaru zajišťuje
např. Intel Trusted Execution Technology, jež umožňuje
spuštění aplikace ve vlastním izolovaném prostoru. Zařízení rovněž disponuje portem RJ45, jenž umožňuje přímý kontakt
s ThinkServer Management Modulem za účelem vzdálené správy.

Exit mobile version