Lenovo chce být jedničkou i v serverech a storage

Lenovo koupilo od IBM napřed divizi osobních počítačů, pak serverů a storage. Lenovo, to už nejsou jen notebooky, stolní PC a smartphony, ale řešení pro kompletní infrastrukturu, od podniků až po datacentra a cloud. Jaké ambice si Lenovo dělá se svými servery a storage a jaké služby pro ně poskytuje, jsme se ptali Petra Tomana, který působí jako General Manager ve společnosti Lenovo CzSk .
Lenovo koupilo od IBM divizi PC. Když se projdeme po větším městě nebo projedeme po dálnici, z každého druhého billboardu na nás vykoukne smartphone nebo tablet Lenovo. Nabízíte více, než koncová zařízení?

Ano, nabízíme v podstatě end-to-end řešení prakticky pro všechny zákazníky, tzn. od zmíněných smartphonů a tabletů přes osobní počítače určené jak do domácností, tak i profesionální řadu počítačů řady Think. Kromě toho nabízíme kompletní vybavení pro datacentra – servery, datová úložiště a zálohovací systémy, networking, tedy pro celé infrastrukturní řešení jak pro zákazníky z řad malých společnosti, tak pro náročné globální zákazníky, a to včetně služeb.

Co všechno v oblasti infrastruktury můžete nabídnout?

Vše co si zákazník může představit. Servery v zástavbě tower a rack od těch nejlevnějších, které cenou odpovídají desktopům, ale nabízíme i serverové komponenty s certifikací pro 24hodinový provoz, až po servery a storage pro databázové systémy a vysoce škálovatelná řešení. Další řadou jsou Flex System, které jsou přímým následovníkem řady BladeCenter, která po 14 letech končí a nabízí stejně jako tento předchůdce ochranu investice zákazníka. Dále jsou v našem portfoliu Data Center Group síťové prvky, od března 2016 totiž máme rozšířenou spolupráci se společností Juniper. Umíme nabídnout řešení pro SAP, virtuální sítě SAN a cloud a další nebo hyperkonvergovaná řešení.

Nabízíte i nějaké služby?

Samozřejmě nabízíme rozšířené záruční i pozáruční služby, včetně garance opravy do osmi hodin od nahlášení poruchy. Kromě služeb, které se týkají rozšíření záruky, poskytujeme také servisní podporu a služby v oblasti softwaru, který prodáváme společně s naším hardwarem. Jde zejména o serverové produkty Microsoftu včetně SQL Serveru. V tomto ohledu obdobně podporujeme také VMware. Dále nabízíme instalační a implementační služby, které jsou vhodné zejména pro partnery a zákazníky, kteří nemají s implementací samotného hardwaru nebo řešení zkušenosti, nebo by chtěli jistotu výrobce.

V neposlední řadě pak jsme schopni nabídnout služby oddělení Lenovo LabServices, které majhí na starost implementaci a instalaci našich řešení. Týkají se jak serverů, tak storage. Ohledně serverů platí pro všechny druhy zástavby – tower, rack, blade i mission critical systémy, včetně výpočetních nódů Flex System určených pro nasazení v rozsáhlých virtualizovaných systémech. Poskytujeme je i pro servery s vysokou hustotou zástavby a pro HPC – NeXtScal System, Intelligent Cluster a Lenovo Solution pro GPFS Storage Server pro použití se systémy Lenovo Intelligent Cluster, u storage od DAS přes SAN až po páskové jednotky a hyperkonvergované systémy Lenovo Converged HX Series. Ty umožňují společně se softwarem správy Nutanix a storage Lenovo vytvářet sdílenou virtuální strukturu pro efektivnější využití výpočetních zdrojů a díky jednotnému rozhraní managementu jej snadno řídit.

Software Lenovo XClarity je určen pro rychlejší nasazování hardwarových zdrojů a Lenovo XClarity Integrators zase pro rozšíření systémové správy nástrojů jako Microsoft System Center a VMWare vCenter, a také System Utilities for System x, což jsou naše servery na platformě Intel, které jsme od IBM převzali.

Lenovo poskytuje jakožto dodavatel kompletní infrastruktury podporu více operačních systémů, virtualizačních prostředí a nástrojů pro jejich začlenění a řízení v cloudu, od open source jako například KVM, až po IBM Cloud Orchestrator.

Ještě bych zmínil bych bezpečnostní řešení pro automatizaci a centralizovanou správu šifrovacích klíčů.

Proč by měl zákazník vzít infrastrukturní zařízení právě od Lenova?

Lenovo má know-how historicky získané díky investicím do velkých laboratoří a výzkumných center IBM při rozvoji hardwaru a technologií. Také si uvědomujeme jak je důležitá jednoduchost, a proto vyvíjíme vlastní nástroje pro management a implementace, jako je například xClarity. Spolupracujeme i s dalšími výrobci, zejména s Microsoftem nebo VMware, a kromě toho pracujeme kvůli otevřenosti trhu i na využití open source a dalšímu zpřístupnění našich systémů. V neposlední řadě jde také o spolehlivost hardwaru, kde jsme celosvětovou jedničkou.

Máte nějaká referenční nasazení?

Ano, kromě instalací, které jsme převzali od IBM společně s výrobou serverů a storage System x, už má Lenovo několik dalších vlastních velkých instalací i v datacentrech u nás, a kromě nich máme velké implementace i světě. Například v Izraeli se pro vysokou úroveň zabezpečení našich serverů rozhodly izraelské bezpečnostní složky.

Petr Toman, General Manager, Lenovo CzSk

Na jakou pozici na trhu se hodláte dostat a v jakém časovém horizontu?

Postupně si chceme vybudovat přes síť partnerů ještě silnější pozici na trhu než máme v současné chvíli a naše ambice jsou samozřejmě být čím číslem 1, nejen v České republice, ale i na celém světě, o čemž svědčí neustálé investice a partnerství se strategickými partnery v oblasti firemní infrastruktury jako jsou zmíněné společnosti Juniper, Nutanix a další.

Kde lze zařízení od společnosti Lenovo pořídit?

V České republice máme široké spektrum certifikovaných obchodních partnerů a prodejců a velmi zkušené distributory s vysokými kompetencemi, kteří se společně s prodejními partnery starají o koncové zákazníky. Mezi našimi distributory nalezneme jak distributory s přidanou hodnotou, kteří dokáží poradit s implementací a zvolením vhodného řešení pro zákazníka, tak i „volume“ distributory držícími běžné portfolio skladem a starajícími se tak o maximální dostupnost produktů Lenovo.

Exit mobile version