Lenovo IdeaPad D330 – 2v1 téměř pro všechny

Řada 10palcových subnotebooků Lenovo IdeaPad 2v1 se dodává v cenové hladině okolo deseti tisíc korun. Podle výrobce jde o zařízení 2v1 s odnímatelnou klávesnicí, který zvládne to, co normální notebook. Na seznámení s ním jsme na chvíli dostali model IdeaPad D330-10IGM.
„Náš“ model IdeaPad D330-10IGM byl v neutrální barvě mineral grey, vybavený antireflexním 10“ dotykovým displejem, procesorem Intel Pentium Silver N5000, 4GB RAM a 128GB diskem (v základní instalaci s Windows 10 je k dispozici 91,5 GB) za necelých 11 tisíc korun. Jeho hmotnost je zhruba 1 140 gramů; samotný displej s vlastním počítačem má hmotnost 613 gramů (váženo na váze s přesností +/- 0,1 g). Pro srovnání –13“ Macbook Air váží zhruba 1 350 gramů. To však není příliš podstatné, protože ani jedno vám rameno neutrhne. U IdeaPadu může za těch pár deka nadváhy pravděpodobně dotykový displej, který mu dává skvělé prezentační možnosti.

Pro propojení s okolním světem je Wi-Fi 802.11 ac, dva standardní konektory USB 2.0 typ A a čtečka SD karet na dílu s klávesnicí, na displejovém dílu pak jeden oboustranný konektor USB-C 3.1 typ C3 a „maminka“ pro 3,5“ kombinovaný zvukový port a nano SIM pro GSM LTE. Na displejovém dílu je také konektor napájení. Provedení notebooku je v plastu, rozhodně však nepůsobí lascivním dojmem.

Windows stále jako berňák

Za necelý rok jde už o třetí zařízení s Windows, které popisuji. Moc se toho u Windows nezměnilo, stále jde o systém, který autisticky neodpovídá a šaltpáku má stále pokaždé někde jinde, občas nikde. Právě jsem nemohl najít spuštění aktualizací, třebaže hlásil, že jich je přehršle. Je to jako hra na schovávanou, protože po chvíli se nabídka k restartu a spuštění instalace aktualizací objevila.

Trochu mi Windows 10 připomíná švýcarského bankéře nebo bernského salašnického psa. Dáte jim příkaz, oni ho vezmou na vědomí, tak maximálně vypíšou interní referendum, důstojně odkráčí a stejně si udělají, co chtějí. Bernský salašnický pes se navíc odebere do nejužšího místa v cimře. Zpravidla mezi dveře, a tam si s žuchnutím a obrovským uspokojením lehne, že má celkový přehled, asi jako samovolné spuštění aktualizace. Nemůžete projít. Jedině zanechat na místě a překračovat…

Pro prezentace jak dělaný

Pár věcí se mi ale na Windows 10 fakt líbí. Nepadají a už neohnívají. Ještě legendární Windows XP bylo zapotřebí zhruba jednou-dvakrát do roka přeinstalovat kvůli zpomalení, podle odborníky daného přeplněnými registry. Je to nevýhoda systému „pro všechny“, pro který také psali ne zrovna korektně „samoukliditelné“ aplikace všichni. Windows 10 už podporuje kreslení, včetně nového MS Office. Lenovo IdeaPad D300 s dotykovým displejem se tím stává i díky možnosti různě nasadit displej, případně jej obrátit o 180°, velmi vhodným pro prezentace.

Někdo má kreslení na obrazovce rád, někdo to nepotřebuje (alespoň ne často) jako třeba já, ale už jsem se s touto potřebou setkal a moc by se mi hodila. Jestli Apple nesestoupí z větvě na zem a v přijatelné cenové kategorii něco takového nepřidá, asi se vrátím ke svému starému náboženství jménem Lenovo (ale v mém případě ThinkPad). Lenovo IdeaPad D300 bezpochyby není jediný notebook na trhu s dotykovým displejem. K jeho kladům ale lze říci, že prostě je, navíc podporuje dotykové pero Lenovo Active Pen.

Práce s IdeaPad D300

Mechanismus připojení a odnímání displeje ke klávesnici má dva vodicí zámky, konektor s pozlacenými kontakty a fixaci silným magnetem. Klávesnice je v zásadě standardní a velmi dobře se s ní pracuje. Při rozevření sestaveného (sub)notebooku se trochu zdvihne zadek klávesnice, která se tím nakloní směrem k uživateli a psaní na ní je díky tomu příjemnější. Na spodku klávesnice jsou gumové výstupky, takže při práci na stole neklouže. Na jedno nabití má pracovat až 13 hodin, takže i při započtení „koeficientu správnosti“ by měl vystačit na celodenní provoz. (Každé auto má na prospektu o litr nižší spotřebu než v reálu; každý elektromobil má 2/3 dojezdu, než se uvádí). Idea Pak má předinstalovaný MS Office pro mobilní zařízení a po přihlášení k mému účtu mi na IdeaPadu Word i Excel fungoval.

Vybere si téměř každý

Subnotebooky IdeaPad D330 jsou k dispozici ve dvou barvách, v šedivé platinum grey a bronzové. Vybere si téměř každý, mužského, ženského, ale i třetího, čtvrtého a bůhvíjakého pohlaví, snad i bezpohlavní. A abychom byli kromě genderového vyvážení korektní dokonale, určitě si přijdou na své i lesbičky a homosexuálové. (Doufám, že jsem dodržel ve výčtu správné pořadí). Doba tomu tak chce. Zato ve Francii slečny ostrouhají, protože se tam už pár let ze zákona nesmí používat oslovení „slečna“ – „mademoiselle“.

Tedy, vybere si ten, kdo potřebuje za rozumnou cenu malé a lehké zařízení 2v1 se zaměřením na prezentace, s Windows a odnímatelným displejem, který pak funguje jako tablet. K tomu je také řada D330 určena – supermobilní subnotebook (tablet) 2v1, který zvládne vše, co normální notebook. Podle mého je určen hlavně pro práci, což se občas zase až tak moc nevidí.

PS.: Partnerce se ten noťas tak líbil, že mi hned chtěla vzít. Že prý má krásný kabelkový formát, ale musel jsem ho zase (i ke své lítosti) zase odevzdat zpět.

Exit mobile version